Csilizradvány községben augusztus 17-én, pénteken emlékezetes pillanatra került sor. A helyi templomkertben sokan gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a település életét érintő kegyetlenséggel, ugyanis az 1945 és 1949 közötti időszak a csilizradványi családokat sem kímélte a deportálás és kitelepítés szörnyűségeitől.

 

Az ökumenikus istentiszteletet követően Janík Erzsébet polgármester köszöntötte a megjelenteket: Édes hazám, mit vétettem, hogy tebenned nem élhettem?“ Felvidéken talán nincs olyan család, akit a Magyarországra való kitelepítés illetve csehországi deportálás borzalmai és annak máig sújtó fájdalmai ne érintenének.“

 

 

 hirdetes_810x300  

A településvezető ismertette a jelenlévőkkel, hogy több csilizradványi család is megélte a meghurcoltatást, valamint a szülőföld, a szülőfalu, s az otthon elvesztését. Egyben összefoglalta a Varga László által megírt A megpróbáltatás évei. Deportálás és kitelepítés Csilizradványon 1945-49 között címet viselő könyv ajánlását:

 

„Soha el nem múló tisztelettel emlékezzünk rájuk, akik nem hajoltak meg a kor embertelensége, a földbe tiport jogok ellenére sem. Miattuk is kell szeretnünk ezt a földet ezt a falut, értük kell vigyázni közösségünkre és hagyományainkra. Az Ő emléküknek tisztelgünk könyvünkkel.” Így folytatta: Csilizradványról tizenkilenc család 107 tagját kényszerítették szülőföldjük elhagyására őket Csehországba deportálták, tizenegy családot pedig a lakosságcsere keretében  telepítettek ki.

 

Varga László ismerteti a csilizradványiak deportálás és kitelepítés alatt megélt szörnyűségeit összefoglaló könyvet.

 

Janík Erzsébet a mű megjelenéséről szólva elmondta, hogy miután a tavalyi megemlékezésen könnyes szemmel hallgatták végig az érintettek visszaemlékezéseit, az önkormányzat úgy határozott, hogy a megpróbáltatás éveit egy könyvben örökíttetik meg. Varga László tanár, helytörténész és kultúraszervező kapott felkérést az anyag összegyűjtésére és a könyv megírására, melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatott.

 

Ezt követően Zakál Gyula szavalata hangzott el, majd Varga László mutatta be a könyvet, mellyel egyrészt azok emléke előtt kívánt tisztelegni Csilizradványon, akik e sötét korszak szenvedő alanyai voltak, másrészt az itt élő magyarság történelmi önismeretét kívánja szolgálni.

 

Az ünnepséget a helyi Kék Iringó éneklő csoport szívhez szóló dalcsokra zárta.

 

Laky Erzsébet

 

Nyitókép: Janík Erzsébet polgármester köszönti a megjelenteket.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!