Az üzletekben is fellelhető tucatáruk között üde színfolt volt a XXVIII. Nagymegyeri Szent István Napokon a kézműves kirakodóvásár. A búcsúi hangulatot idéző játékok, szőnyegek, függönyök között elbújva több olyan felvidéki családi vállalkozást is találtunk, amelyek portékái felkeltették figyelmünket.

 

A „hagyományos” áruk – függönyök, szőnyeget, törölközők

 

Feng Shui kövek és ékszerek Komáromból, Szilárd Krisztina üzletéből

 

 

 hirdetes_400x285  

A nánai Hanza család leleményességét dicsérik a különleges krémmézek. Hanza Bán Krisztina őstermelő az ízesítéssel teszi egyedivé az amúgy is finom, saját készítésű mézet.

 

A túlzott meleget és napfényt a krémméz sem szereti túlságosan

 

Hanza Balázs a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a kristályosodás folyamata alatt, hosszú keverés során krémessé válik a méz, ekkor adják hozzá a különféle ízeket, például a gyömbért vagy épp narancslevet, de a vállalkozó kedvűek örömére kísérleteznek a fokhagymás és a chilis mézzel is.

 

Hanza Balázs családjában szinte mindenki méhészettel foglalkozik

 

 

 

 

Pluhár Loreta és édesanyja, Balázs Iveta egy éve kezdtek bele a szappancsodák készítésébe. A kecsketej-szappanokat saját kezűleg formázzák, színezik és faragják, amíg nem lesz belőlük igazi műremek.

 

 

A gútai hölgyek saját elmondásuk szerint ma már cca. 3 óra alatt elkészülnek egy-egy „virágcsokorral”, ez már majdnem a fele annak az időnek, ami alatt a kezdetekkor végeztek az alkotásokkal.

 

 

A valóságos műremekek egyébként azon kívül, hogy finoman illatoznak, és szemet gyönyörködtetőek, teljes mértékig alkalmasak az alapvető céljuk elvégzésére – tehát a kézmosáshoz, fürdéshez.

 

 

 

Felvidék-szerte ismerős lehet már a Szőgyéni Kemencés Lepény, Dékány Norbert családi vállalkozásának terméke. A lepényt árusító hölgyektől megtudtuk, hogy a lepény tésztáját frissen süti egy párkányi pékmester egy különleges recept alapján, a feltétek pedig a helyszínen kerülnek rá.

 

 

A Szőgyényi Kemencés Lepény – mely tényleg helyben sül a kemencében – eddigi legtávolabbi útja Gombaszögre vezetett, de megkóstolhatták már Tatán vagy épp Esztergomban is.

 

 

A „szokványosabb” kirakodóvásári termékek sem hiányoztak.

 

 

 

 

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben található képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!