A szeptember első napján tartott ünnepségen a település vezetői, a helyi nevelési intézmény óvodapedagógusai mellett vendégek és falubeliek egyaránt részt vettek.

 

 

Pódatejedi Magyar Tannyelvű Óvoda udvarán félszázan gyűltek össze, hogy részesei legyenek annak a történelmi pillanatnak, mikor a Bethlen Gábor Alap (BGA) támogatásának köszönhetően felújított intézményt ünnepélyes keretek között átadják.

 

 hirdetes_810x300  

 

Csóka Sándor polgármester hangot adott köszönetének, hiszen a felújítással az önkormányzat álma valósult meg. Összefoglalta, hogy 2017 januárjában szereztek tudomást arról, hogy a magyar kormány elindította az óvodaprogramot. Így emlékezett vissza a kérelembeadás után történtekre: „Bő félév elteltével telefonon keresztül értesítettek, hogy a közreműködésével egy meghívásos pályázaton vehet részt községünk, önkormányzati fenntartású óvodák, ingatlan beruházásainak fejlesztésére. Ekkor már kezdtem hinni, hogy valóra válik az álmunk!”

 

 

Ismertette a jelenlévőkkel a felújítási folyamat részleteit. Mint elmondta, a munkálatok eredményeképpen a gyermekek részére több és nagyobb helyiségek, különálló hálóterem, nagyobb és bútorzatban bővített öltöző, étkező, létszámhoz igazodva bővített és korszerűsített mellékhelyiségek állnak a rendelkezésükre, de sor került tető- és nyílászárócsere, épület-hőszigetelésre, központi fűtés és gépezetfelújításokra is. Csóka Sándor Orbán Viktor szavaival élve zárta beszédét: Hajrá Pódafa! Hajrá Pódafaiak!

 

 

Horváth Éva a BGA Felvidék vezető pályázati referense hangsúlyozta: „A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa a határon túli magyarságot.” Részletezte, hogy a program keretén belül közel 140 önkormányzati felvidéki óvoda újult meg.

 

 

Őry Péteraz MKP Országos Tanácsának elnöke beszélt arról, hogy a Felvidékre érkező magyarországi támogatásokat többen is furának tartják, s nem értik, hogy a magyar kormány milyen oknál fogva támogatja kiemelten a felvidéki óvodákat. Feltette a kérdést, hogy miért van az, hogy nem Szlovákia támogatja az intézményeket, annak ellenénre, hogy a polgárok itt fizetnek adót.

 

„Beért a gyümölcs egy tevékenységnek, amely semmi mást nem céloz, minthogy az itteni magyarságot úgy szolgálja, hogy minél több gyermekáldásban részesüljenek az itteni közösségek, családok, és azoknak  méltó helye legyen az óvodában. ”

 

 

A ceremónia Csóka Melinda szavalatában elhangzott Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért c. művével kezdődött. Az ünnepség Szakál László esperesplébános épületmegáldását követően a Himnusz közös eléneklésével, valamint az óvoda megtekintésével zárult szeptember 1-jén.  A jól felszerelt épületben közel harminc óvodás kezdi ma meg a 2018/19-es új tanévet.

 

A felújított óvoda

 

Őry Péter (balról) és Csóka Sándor eszemcserét folytattak a felújítási munkálatokat illetően.

 

Az érdeklődők

 

A gyermekek nagy kedvence: több mókát rejtő csúszda.

 

A szavalat.

 

Az óvoda egykori diákja.

 

 

A felújított óvodára kíváncsi kislány, aki alig várta birtokába vegye az épületet.

 

Hálaadás az Istennek.

 

A Himnusz előtti percek.

 

Mindenki megtekintette a megújult óvodát.

 

 

Már az eheti menükínálat is kifüggesztve várta az érdeklődőket.

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!