Szeptember nyolcadika Kisboldogasszony ünnepe, Szűz Mária születésének a napja. Ilyenkor a Mária-jelenések helyszínei zarándoklatok célpontjaivá válnak. A hívő emberek csoportosan, áhítattal betelve elzarándokolnak a kegyhelyhez, imádkoznak, kérik Szűz Máriát, segítse meg őket a bajban.

 

Így van ez Egyházasbáston is. Az utóbbi években itt is rendszeressé vált a zarándoklat, föl az erdőbe a majd három kilométerre levő Mária-kúthoz. A Mária-kútról tudni kell, hogy a hiedelem szerint egy pásztorembernek megjelent itt Szűz Mária, vizet fakasztott, amely meggyógyította a pásztor beteg fiát.

 

  hirdetes_300x300   

 

A zarándoklat Egyházasbástból indult, majd Vecseklőn csatlakozott egy csoport, amelynek tagjai a Medvesalja környező községeiből jöttek. Többen érkeztek a távolabbi Rimaszombatból, de Magyarországról is a szomszédos Cered községből a plébánosukkal, aki a menet élére állt.

 

Imádkozva, énekelve, zsolozsmázva haladtak. Az úton hét, vagy nyolc megállóhely van kijelölve egy-egy jól látható kék kereszttel. Ezek a megállóhelyek pihenő gyanánt szolgálnak. A zarándokok megállnak és meghallgatják a pap imádságát.

 

Kellemes nyári idő volt, talán egy kicsit meleg is. Ez különösen az út második felében érződött, amely meredeken vezet felfelé az erdőben. Izzadott is a nép. Az ügyesebbek, jó lábúak ki-kiugrottak az útról, ha gombát láttak meg az út mellett. Fel is szedték.

 

 

A Mária kút egy mély bevágás szélén van, amelyben egy erecske csordogál. Viszonylag kevés vizet ad, bizony türelmesen kell várakozni, míg az ember sorra kerül az ivásnál. A kút fölött két kápolnát építettek fel a lelkes, hívő emberek, belsejükben egy-egy Mária szoborral.

 

A misét Csák András ceredi plébános celebrálta. A figyelmes szemlélő láthatta a mise alatt az emberek arcán az áhítatot. Lehetett látni, hogy ezek az emberek hisznek.

 

 

Hisznek a vélt, vagy valós isteni jelenlétben. Hisznek abban, hogy Mária közbenjárásával megszabadulnak vétkeiktől, Szűz Mária megsegíti őket minden bajukban.

 

A mise végeztével a zarándoklat is véget ért, az emberek elindultak hazafelé.

 

 

Tóth Gyula Óbástból jött, rendszeres résztvevője a zarándoklatoknak. A Körkép.sk őt kérdezte, hogy mennyire elégedett a zarándoklattal.

 

Elégedett vagyok, jó volt a szervezés is. Az emberek eljöttek. Azzal nem vagyok elégedett, hogy az utóbbi időben akadnak olyanok, akik másfelé is keresik az istenséget itt az erdőben. Hiszen nekünk az istenség a templomunkban van az oltáriszentségben, vagy pedig itt, ezen a Mária-kegyhelyen. Nem értem, miért kell a jámbor katolikus medvesalji embereket félrevezetni és mindenféle pogánysággal összezavarni.“

 

 

A zarándoklatot a Medvesalja polgári társulás és a lelkes hívők szervezték.

 

Mede Géza   

Képek: a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!