Szabó Gyula (1907-1972) losonci festőművészt, nevét munkásságát nem nagyon kell bemutatni a határon inneni, de a határon túli közönségnek sem.

 

A losonci Nógrádi Galériában, majd a Szabó Gyula Emlékházban megrendezett kiállításokon már szinte a teljes életművét bemutatták. És!  Főleg a nevezett intézmények közvetítésével eljutott a Nógrádon túli helyszínekre is.

 

 

 hirdetes_810x300  

Valahol ezt bizonyítja a Szabó Gyula Emlékház néhány napja megnyílt kiállítása, mely a festőművész 30, kassai magángyűjtők tulajdonában lévő alkotását mutatja be. Közöttük olyanokat is, melyeket eddig még nem vagy csak nagyon szűk körben láthatott a nagyközönség.

 

A Cyprián Majerník-díjas (1967) és az Érdemes Művész címet (1967) megkapott képzőművész alkotásait több múzeum őrzi. A legnagyobb gyűjteménnyel érthetően az egykori otthonában létrehozott Szabó Gyula Emlékház rendelkezik, ahol a festmények mellett irodalmi tevékenységének alkotásait is őrzik.

 

 

Szabó Gyula Losonc és a nógrádi régió egyik legjelentősebb művészegyénisége. Sokoldalú alkotói tevékenysége több alkotói korszakra bontható. Munkásságáért 1963-ban elnyerte a Cyprián Majerník-díjat, 1967-ben pedig megkapta az „Érdemes Művész” címet.

 

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria összesen 308 művével rendelkezik, melynek része az a 137 alkotás, melyet 1980-ban Szabó Gyula özvegye Szabó Kinga a művész hagyatékából a városnak ajándékozott, lehetővé téve ezzel a Nógrádi Galéria létrehozását. A 308 műből 185 grafika, 79 olajfestmény és 44 akvarell.

 

 

A besztercebányai Közép-szlovákiai Galériában 246 alkotása található, melyből 217 grafika és 10 festmény. A Szlovák Nemzeti Galériában  237 (227 grafika, 6 festmény) a Kelet-szlovákiai Galéria 62 alkotásával (1945-1962 között készült grafikák) rendelkezik.

 

 

A liptószentmiklósi P.M.Bohúň Galéria 66, az Árvai Galéria 5, az érsekújvári E. Zmeták Galéria 3, a pozsonyi Városi Galéria egy, a kassai Löfller Béla Múzeum 2 művével rendelkezik.

 

A Magyar Nemzeti Galériában az 1970-ig készült összes grafikai alkotása megtalálható. További alkotásait őrzik a prágai Nemzeti Galériában, bécsi,  szentpétervári, stockholmi és további városok gyűjteményeiben is.

 

 

Összeszámolva a jelzett számokat láthatóvá válik, hogy Szabó Gyula milyen terjedelmes életművel rendelkezik. S válik még izgalmassá az, hogy közel 50 évvel a halála után is van mit és van lehetőség újat bemutatni a művészetpártoló nagyközönségnek.

 

Szabó Kinga

 

A kiállítást megnyitó Szabó Kinga bevezetőjében elmondta, hogy a kiállítás anyagát kassai magángyűjteményekből válogatták össze. A gyűjtők a kiállítás társszervezője a kassai Művészet Kedvelőinek Klubja (CMUK – Club milovníkov umenia, Košice) tagjai, akik  gyűjteményeik alkotásait már több kiállításon is bemutatták. A Szabó Gyula életművéhez tartozó 60 alkotást a  nyár  folyamán a kassai Löffler Béla Múzeumban folyamán láthatta a közönség.

 

 

Mint az elhangzott, annak ellenére, hogy a képeket egymástól függetlenül vásárolták meg a gyűjtők, egymás mellé téve azokat egy egységes életmű alakult ki, mely 1947-től a művész halálig bemutatja Szabó Gyula művészi fejlődését.

 

Szabó Gyula egész életében, már a festészeti, művészete kezdetén is mindig valamilyen filozófiai téma, összefüggés jutott az eszébe, amit megálmodhatott.  Ez kristályosodott ki az utolsó évtized alkotásaiban, amelyek művészetét  ő maga úgy jellemezte, hogy a maga szintézisén dolgozik.

 

A kiállítás kurátora Szabó Kinga a kassai kollekcióból 30 alkotást válogatott ki a losonci kiállításra.

 

Korponai István

 

A rendezvény részeként a művész megzenésített verseit hallgathatta a közönség Korponai István előadásában és megzenésítésében. Annyira nem ismert, hogy Szabó Gyula irodalmi téren költőként  is jeleskedett. Első, eddig egyetlen verseskötete halála után Betű és forma címmel, 1977-ben jelent meg a Madách kiadó gondozásában.

 

Az 1947-ben írt Ajándék c. versben pl. arról szól, hogy ajándékként zöldségeket, közöttük, burgonyát, káposztát, tököt ajándékozott valakinek. A maga egyszerűségében gondolkozva ezek gömbölyűségében a kozmosz gömbölyűségét  látja, ezt  jelenítették meg a számára.

 

 

Ajándék: „Egy fészek krumplit hoztam ajándékba / Két fej vöröshagymát meg egy kis tököt / ott szedtem fel az édes anyaföldről / a régi öreg dőlt temető mögött. // Vedd öledbe – s ringatva dajkáld, / amíg értékké hámozza kezed / Lehet, terem a Föld sokkal drágábbat/ de ezekben a szívemet érezed. //  Fogadd szívesen, s egyszerőn e póri / gyümölcseit az ősi – ősi rögnek / Az emberjóság szelíd hírhozói / s mint a kozmoszok, épp úgy gömbölyödnek”.

 

 

A kiállítás csak rövid ideig, október 5-ig lesz látogatható.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!