Rimaszombat városi képviselőtestületének szeptember 25-i ülése a Futball Akadémia ügyében igen érdekesen alakult.

 

A testület először elutasította a programpontot, amely szerint az akadémiáról szóló szerződés-javaslatot kellett volna tárgyalni. A képviselők levették az ülés programjáról, mivel úgy ítélték meg, hogy a szerződés-javaslat nem tartalmaz semmilyen újdonságot. Nem tartalmazza azokat a változtatásokat, melyekben a felek időközben megegyeztek.

 

Mint arról olvasóinkat informáltuk, Rimaszombatban a Futball Akadémiáról az év elejétől folynak a tárgyalások. A megbeszélések értelmében a Magyar Kormány megbízásából a Miskolci Borsodsport Invest (BSI) Futball Akadémiát építene ki Rimaszombatban. A Városi Futball Klub (MŠK) partnereként 4,5 millió euró értékben építené át a futball teljes infrastruktúráját a városban, amelynek értéke 2 millió euró. Közös céget alapítanának, Városi Futball Akadémia (MFA s.r.o.) néven, melyben a magyar félnek (BSI) 51%, a városnak 49% részesedése volna.

 

 hirdetes_400x285  
A Futball Akadémia tervrajza. Kép: Facebook

 

Az akadémia létrehozásának célja a fiatal futballisták szakszerű képzése és nevelése a jövő futballja számára.

 

A képviselőtestület mindenesetre levette a programról a két fél közötti szerződés-javaslatot. Úgy látszik, döntésük elhamarkodott volt, mivel az általános vita keretén belül visszatértek az akadémia ügyéhez és arról két órán keresztül tárgyaltak.

 

 

A vitát Auxt Ferenc (MKP) képviselő indította el, aki felvetette, hogy ezt így nem szabad hagyni, mert azt jelenti, hogy Rimaszombatban nem lesz akadémia. Elmondta, hogy nagyon sok az olyan gyerek, akik szüleikkel együtt új körülményeket szeretnének a tevékenységükhöz. Szerinte rajtuk kívül sokan mások is akarják az akadémiát, megítélése szerint a lakosok 90%-a. Bűn lenne egy ilyen lehetőséget eldobni. Arra kérte a polgármestert, hogy folytassa a tárgyalásokat a magyar féllel.

 

 

A vita további részében több képviselő felszólalt. Vádolták a polgármestert, hogy nem tudta kitárgyalni az akadémia megfelelő feltételeit a magyar féllel. Pedig a magyar fél hajlandó volt az engedményekre.

 

Kép: Körkép.sk

 

A polgármester a késést azzal indokolta, hogy menet közben új problémák jelentkeztek, amelyeket meg kell oldani. Az egyik a szlovák Monopol-Ellenes Hivatal (MEH) véleményezése, amelyet a napokban kell megkapnia a városnak, a másik pedig a licensz (versenyengedély) kérdése. Eszerint az új klub (MFA) csak úgy folytathatja a felnőtt futballt a Szlovák Ligában, amennyiben teljesíti a Szlovák Labdarúgó Szövetség ide vonatkozó feltételeit (licensz). Szerinte ez is tárgyalásokat kíván a magyar féllel.

 

A rimaszombati polgármesternek jobban tetszene az olyan focitámogatás, amilyet a komáromiak kapnak

 

A „Mi legyen?” kérdésre Vas Vilmos adta meg a választ határozati javaslatával, amely kötelezi a polgármestert a tárgyalások folytatására. A polgármester hozzátette, hogy ez csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a MEH véleményezése pozitív lesz. Kérte azt is, hogy a személyéhez adjanak még négy képviselőt. A képviselők ezt jóváhagyták, a tárgyalásokat tehát a polgármester mellett a következő képviselők fogják folytatni: Bitala, Tóth, Vas, Auxt.

 

Az akadémia körül tehát Rimaszombatban bonyolódik a helyzet. A feszültséget érezni lehet a városban is. Az emberek morognak, legtöbb esetben nem tudják, hogy hol az igazság, kinek higgyenek. Bonyolítja a helyzetet, hogy választások előtt vagyunk, az érintettek indulnak a választásokon.

 

Bonyolítja a helyzetet, hogy választások előtt vagyunk, az érintettek indulnak a választásokon. Kép: Körkép.sk

 

Természetesen érdekes a magyar fél álláspontja is a kérdésben. A közösségi hálón szerdán az akadémia ügyében érintett „rs futbal” ezt közölte:

 

Ma Attila Domik, az MŠK Rimavská Sobota igazgatója a következő értesítést kapta telefonon:

 

„A Borsodsport Invest kft. Tulajdonosa megbízta Szabó Tamást, a DVTK kft. ügyvezetőjét, hogy kezdjen tárgyalásokat más városokkal Dél-Szlovákiában futball akadémia létrehozása céljából a fiatal futballisták számára. Amennyiben megfelelő partnert találnak, Rimaszombat városával a továbbiakban nem számolnak. Amennyiben viszont a más szubjektumokkal való tárgyalások a novemberi választásokig nem hoznak eredményt, hajlandóak tárgyalni Rimaszombatban is az akadémia ügyében az új polgármesterrel.”

 

Korábbi cikkeink a témában itt olvashatók

 

Mede Géza

Nyitókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!