A megye önkormányzata kitüntetésben részesítette a régió híres személyeit, csoportjait. Ezt az elismerést 2007-től olyanok kapják, akik kiemelkedő képzőművészeti tehetséggel rendelkeznek, valamint jelentős eredményeket értek el a sport, tudomány, technika, publicisztika, közszolgálat vagy egyéb területeken. A díjazottak kiválasztásába javaslataikkal a polgárok is beleszólhattak. Nagyszombat Megye Önkormányzati Díjához (Cena TTSK) magánszemélyek részére 335 euró, csoportoknak pedig 1000 euró pénzösszeg is járul.

 

Jozef Viskupič megyeelnök az átadóünnepségen elmondta, hogy reméli, a kitüntetések társadalmi hatása előre mutató változásokat eredményez. „Legyen a mai ünnepély egy áttörés a pozitív energia, a nagyszerű teljesítmény, valamint a becsületes munka irányában megye szerte.” – fogalmazott.

 

Jobbról: Jozef Viskupič és Berényi József

 

Tizenheten részesültek kitüntetésben, közülük négy magyar. Ahogy arról Berényi József (MKP) megyei alelnök is beszámolt, munkásságuk, eredményeik elismeréseképpen valamint régiónk, magyarságunk méltó képviseletéért a kerület ismert személyiségei közül a következőket díjazták:

 hirdetes_810x300  

 

Janiga József, festőművésznek – in memoriam – a díjat özvegye Janiga Éva vette át,

Józsa László, csehszlovák válogatott labdarúgónak és többszörös gólkirálynak – in memoriam – a díjat özvegye Józsa Ida vette át

Gódány Sándor, képzőművésznek

Pósfa zenekar – Iván Péter, Iván Zoltán, Iván András -, népzenei együttesnek és alapítójuknak, Iván Lajosnak

 

Nagyszombat megye magyarságának aránya több mint 20 százalék. Két jelentős, magyarlakta járás tartozik ide: a Dunaszerdahelyi és a Galántai. A legutóbbi megyei választásokon e két járásból 15 magyar nemzetiségű képviselőjelöltnek szavaztak bizalmat a választók.

 

Laky Erzsébet

Nyitókép: Berényi József fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!