Hamisítatlan október végi hangulat köszöntötte a csiliznyáradi Platán Panziónál tartott Csilizközi Őstermelői Piacra érkezőket.

 

A látogatók csak kapkodták a fejüket a bőséges kínálat láttán. Horgolt ruhadaraboktól kezdve kézműves gyertyákon, őszi és karácsonyi díszeken át a disznótoros fogásokig, továbbá házi rétes, játékok, növények, zöldségek, gyümölcsök, de még állatok is vásárolhatóak voltak.

 

 

 hirdetes_810x300  

A házi készítésű sajtárus elmondta, hogy közel tíz kecske tejéből préselik a különböző sajtokat. A tejkészítményt immár ízesítik is, készülnek medvehagymás, jalapeno-s és gyömbéres kivitelezésben is. Az állatokból a piacra is hoztak, eladásra kínálva.

 

Pálinkás jó reggelt! Jöjjenek, kóstoljanak pálinkákat! ” hallotta nézelődés közben az ember. Így csábította ugyanis az egyik árus a vásárlókat.

 

 

Nem volt hiány textiliából sem. Voltak magyaros ruhák, horgolt felsők, de a kisbabákra is gondoltak. Két fiatal hölgy cipellőt, hajpántot és pehelykönnyű takarót is árult. „Kézi fonással készült.” – mondta az egyik vásárlónak.

 

A „pálinka-hivogatás” mellett kukorékolásra, gágozásra lett figyelmes az ember. A hangok felé fordulva kiderült, hogy bizony az állatvásárhoz közeledünk. A megbízható tenyésztőktől kínált állatok nagy sikert arattak a nézelődők körében.

 

 

Voltak szülők, akik az adott szárnyasféléknél mutatták be gyermeküknek, hogy milyen állatot is lát. Egy elkerített területen aranyos kiskutyák voltak, melyeknek mindenki a csodájára járt. „Nézd, milyen puha szőre van. Hát nem imádnivaló?” – szólt az egyik. Egy édesapa azt magyarázta gyermekének, hogy most nem vesznek kutyát.

 

 

Egy másik érdeklődő a kiskutyáknál lévő kislánytól azok mérete iránt érdeklődött, ha megnőnek.  „Ekkorára! – mutatta a mobiltelefonján. De megmutatni most nem tudom, mert hátul be van zárva.” – mondta.

 

 

Miklós Judit a Csilizközi Őstermelő Piac megálmodója a Körkép.sk érdeklődésére felidézte, hogy a munkájából kifolyó utazgatásai során beigazolódott számára édesapja mondása, miszerint ha az ember látni akarja az adott ország kultúráját, a helyi piacra kell mennie.

 

 

Az ötletgazda részletezte, hogy a piac korán nyitva van és mindig elérhető. A gasztronómia, a termelők, a tehetséges alkotók a piacon vannak, sőt még a kultúra is megtalálható ott. – mondta. Beszélt arról is, hogy utazásai során csak azt sajnálta, hogy olykor nem értette a nyelvet. Az egész miliőt szerette volna itthon is megvalósítani, bemutatni a régiót, helyi gasztronómiát, lehetőséget adva termelőknek, árusoknak. Hangsúlyozta azt is, hogy ez a történet leginkább  magukról a termelőkről, tenyésztőkről, őstermelőkről, egyszóval az árusokról szól.

 

 

Elmondta azt is, hogy az egyes piacok tematikája mindig az évszakhoz, hónaphoz köthető, hiszen „Nincs két egyforma piac. Mindig mást árusítanak, más az aktuális zöldség, gyümölcs, stb., s mi ehhez alkalmazkodunk.”

 

A régió bemutatása mellett a szervezők célja között szerepel az is, hogy a látogatókat az adott tematikával visszarepítsék az időben akár egy kiállított morzsolón,  szalmabálán, vagy egy boros demizsonon keresztül.

 

 

Az őstermelői piacon még mindig újdonságnak számító Piaci Hírnöknek immár a második száma jelent meg az október 20-i eseményre. A főszervező elmondta, hogy a céljuk visszamenni az időben. Érdeklődésünkre részletezte azt is, hogy a rendezvényt a világhálón hirdetik, s a híre az internetet nem használó idősebbekhez a hangosbemondón keresztül jut el. Ők viszont így lemaradnak néhány információról, mint amilyen például az árusok bemutatása. A lap az 1930-40-es évekbeli mintára készült, minimális fényképpel, hiszen azok elveszik a cikkek varázsát. – tudtuk meg az ötletgazdától.

 

 

Az immár ötödik alkalommal megtartott piacról a finom falatok sem hiányoztak, így voltak akik már a reggelijüket is itt fogyasztották el. A következő eseményre 2018. november 17-én kerül sor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!