Idén immár 14. alkalommal került megrendezésre Lakszakállason a Laki Matek elnevezésű matematikai csapatverseny. A megmérettetés sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy 16 magyar alapiskola 18 csapata vett részt a feladatok megoldásában.

 

2005-ben az iskola matematikatanára, Bajcsi Barnabás vetette fel először, hogy szervezzenek Lakszakállason egy, az országban egyedülálló matematikaversenyt. A Laki Matek különlegessége, hogy a többi versenytől eltérően itt a diákoknak 3 fős csapatként közösen is kell feladatot oldaniuk, leginkább keresztrejtvény formájában.

 

„A két fordulós versenyen minden iskola háromfős csapatot indíthat – egy-egy 6., 7. és 8. évfolyamos tanuló részvételével. Az első fordulóban mindenki egyénileg dolgozik, minden diák saját évfolyamának megfelelő nehézségű feladatsort kell, hogy megoldjon. A második fordulóban pedig már egymást segítő és kiegészítő csapatként kell együtt dolgozniuk”

 

nyilatkozta a Körkép.sk-nak Csicsay Zoltán, a vendéglátó iskola igazgatója.

  hirdetes_300x300   

 

Csicsay Zoltán, a Lakszakállasi Alapiskola igazgatója

 

Míg 2005-ben 6 csapattal indult a verseny, addig 2018-ban már 16 iskola részvételével zajlottak a megmérettetések.

 

„Eredetileg 18 iskola nevezett, de kettőből végül nem tudtak eljönni. Ettől függetlenül úgy hiszem, már így is elértük a maximális létszámot, hiszen 54 diák kapcsolódott be a versenybe. Ha a kísérőtanárokat, a szervezésbe besegítő tanulóinkat és a versenyt lebonyolító kollégákat is számolom, akkor idén körülbelül 100 főt mozgatott meg a versenyünk”

 

összegezte Csicsay, akitől azt is megtudtuk, hogy a versenyre meghívásos alapon érkeznek az iskolák.

 

„Mivel ez egy házi verseny, a résztvevő diákok az elért eredmények után nem tudnak úgy pontot gyűjteni, mint az olimpiászokon, ettől függetlenül nagyon sok az érdeklődő, mivel nagyon jó hangulat jellemzi az egész napos rendezvényt”

 

A verseny szervezőinek nem titkolt célja, hogy a versengésen túl összehozza a régió magyar iskoláit. Ráadásul nem csak a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járásból érkeznek csapatok, de magyarországi résztvevőkkel is büszkélkedhetnek.

 

Az iskola diákjainak rövid kultúrműsora

 

A versenyen 15 hazai magyar tannyelvű alapiskola – a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola, a csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola, az ekecsi Arany János Alapiskola, az ekeli Hetényi János Alapiskola, a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, a komáromi Mariánum Egyházi Iskolaközpont, a lakszakállasi Alapiskola, a nyárasdi Alapiskola, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, a nemesócsai Móra Ferenc Alapiskola, a vásárúti József Attila Alapiskola –, valamint egy magyarországi általános iskola – a dabronci Fekete Istán Általános Iskola – összesen 18 csapata vett részt.

 

Csicsay Zoltán elmondása szerint, tekintettel a verseny majd’ másfél évtizedes múltjára és színvonalára, megérdemelné, hogy bevigyék az országos rendszerbe, azonban egyelőre megmaradnak a „magyar vonalon” és a családias hangulatú vendéglátás mellett.

 

 

Ugyancsak a lakszakállasi verseny különlegessége, hogy míg a diákok a feladatsorok megoldásával foglalkoznak, addig kísérő pedagógusaik szakmai előadáson vesznek részt. Idén Mészáros József nyugalmazott matematikatanár tartott módszertani jellegű előadást „Én így csináltam, így csinálom” címmel, melynek során saját tapasztalatait osztotta meg kollégáival.

 

A délutáni eredményhirdetésen – részben a BGA Zrt. támogatásával – minden résztvevő értékes ajándékokkal gazdagodott. Az első három csapat serleget vihetett haza, valamint minden résztvevő diák a helyezéstől függetlenül könyvjutalomban részesült.

 

 

Az első három helyezett:

 

  1. Lakszakállasi Alapiskola „A” csapata (Bajcsi Boglárka, Balogh Levente, Fekete Ákos)

 

 

2. Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont „A” csapata (Žibrita Rebeka, Nagy Dániel, Szabó Margaréta)

 

 

3. Mariánum Egyházi Iskolaközpont csapata (Bathó Lilla, Varga Domonkos, Földes Gergő)

 

 

A verseny szervezői néhány egyéni díjat is kiosztottak. Külön elismerésben részesült a nyárasdi Baranyovics Adrián mint legjobb hatodikos, a gútai Nagy Viktória mint legjobb hetedikes, a szintén gútai Žibrita Rebeka mint legjobb nyolcadikos, valamint a dabronci Párizs Réka, mint legjobb magyarországi feladatmegoldó.

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben szereplő képek a Lakszakállasi Alapiskola facebook-oldaláról származnak

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!