Boldogság, egészség, lelkierő, megküzdés címmel tartott előadást dr. Bagdy Emőke pszichológus, pszichoterapeuta november 17-én, Ipolyságon. A telt ház előtt zajló rendezvényen sokunkat érintő kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők.

 

Az előadó véleménye szerint az első és legfontosabb, hogy a 21. század emberének nem csak élet-, hanem szemléletmód váltásra is szüksége van. A lelkiállapot, a lelki higiénia ráhatással van a fizikai állapotunkra is, depresszió esetén ugyanúgy felborul az immunrendszerünk, akárcsak a lelki egyensúlyunk.

 

ˮA megoldás a problémákhoz való hozzáállásban rejlik. Ha emésztjük magunkat a problémáinkon, önmagunk megbetegítésén dolgozunk. Mondjuk azt, hogy megoldom, ha nem ma, akkor holnap. Nem mindegy, hogyan látjuk környezetünket, hogy félig üres, vagy félig teli a pohár.ˮ

 

– magyarázta a pszichológusnő.

 hirdetes_810x300  

 

Bagdi Emőke. Kép: A szerző felvétele

 

A mindennapos reménység erősít, ezért mindig ki kell tűznünk magunk elé egy célt, amit módosíthatunk ugyan, de végig tartani kell. Továbbá le kell tisztáznunk magunkban, hogy mi az élet értelme. Ehhez fel kell tennünk magunknak egy kérdést: Kiért/miért élünk? Ha ezt megválaszoltuk, akkor már megvan a cél is.

 

Ahhoz, hogy egészségesen és boldogan élhessünk, a kutatók szerint három feltételnek kell megvalósulni. Az első, hogy legyen valaki, akit szeretünk, s érezzük, hogy neki is szüksége van ránk. Legalább ennyire fontos a családi élet, legyenek gyermekeink, unokánk, harmadrészt elengedhetetlen egy megértő baráti kör.

 

Bagdi Emőke. Kép: A szerző felvétele

 

Az egészséges gondolkodás és szemléletmód kialakításához feltétlenül szükséges megtanulni, hogyan küzdjünk meg a stresszel, a negatív életkrízisekkel. Jó, ha van az életünkben olyan személy, akivel kölcsönösen megbeszélhetjük problémáinkat. Ahelyett, hogy gondjainkat magunkba temetnénk, ki kell takarítanunk agyunkból a negatív élményeket, gondolatokat.

 

A rendezvény dedikálással ért véget, mely során az érdeklődők feltehették kérdéseiket a pszichológusnőnek magánéleti problémáikkal, illetve az előadáson elhangzottakkal kapcsolatban is.

 

Kapusník Csaba

Nyitókép: jegy.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!