Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Csicsón és Füssön meghatározatlan időre „fogyasztásra alkalmatlanná” nyilvánították a csapvizet fekáliából származó fertőzés jelenléte miatt. Az intézkedés idejére a csicsói alapiskolát, ahova három falu (Csicsó, Füss, Kolozsnéma) gyermekei járnak, a csicsói és a füssi óvodát, és a két község vendéglátóhelyeit bezárják.

 

Füssön egyelőre megelőző intézkedésről van szó. Farkas Károly (Most-Híd) polgármestertől megtudtuk, hogy a tesztek ott ugyan még nem mutatták ki fertőzés jelenlétét a csapvízben, de mivel a községeket vízzel ellátó kutak egymás mellett vannak, biztonsági okokból Füssön is korlátozzák a csapvíz fogyasztását. Mindkét faluban péntektől lajtos kocsi próbálja pótolni a kiesést. A 63-as főút mentén fekvő Tanyról hozzák majd az iható vizet, mert ott már komáromi víz folyik a csapból, és nem érinti a fertőzés.

 

Földes Csaba (MKP) csicsói polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a településen három helyen vettek mintát (a kutaknál, az iskolánál és a községi hivatalnál), és a hivatalos eredmények a baktériumok hátértéken felüli mennyiségét mutatták ki. A két faluban a fagyos időjárás miatt csak délelőtt 10 órától osztja a vizet a lajtos kocsi.

 hirdetes_810x300  

 

A hivatalos közlések szerint a víz jelenleg fogyasztásra alkalmatlan, csupán forralás után fogyasztható. Fürdésre használható, de például a nemrég operáción átesett embereknek vagy a nyílt sebbel rendelkezőknek nem ajánlják. A hivatalos határozat szerint Enterobacter Aerogenes és Cloacae kórokozók határértéken felüli mennyiségét mutatták ki. Ezek a baktériumok az E-Colihoz hasonlóan melegvérű állatok fekáliájában találhatók meg. A víz fogyasztását korlátozó intézkedéseket a határozat azzal indokolja, hogy fennáll a vészélye „a fertőző betegségek terjedésének”.

 

A csicsói és a füssi glóbuszok, Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

 

A fertőzést egy november 26-i, a kutaknál, a csicsói alapiskolánál és a csicsói községházánál vételezett mintából mutatták ki, vagyis az infekció bizonyítható megjelenésétől a lakosság értesítéséig legalább három nap telt el.

 

A Komáromi járás két Duna-menti, nyugati csücskében lévő településen a komáromi KOMvak a vízszolgáltató. Információink szerint megkezdték a víz tisztítását a klór mennyiségének növelésével, majd jövő hétfőn újabb mintát vesznek, hivatalos eredmények szerdán várhatók.

 

fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

A KOMvak ugyanakkor jelezte, hogy nem csőtörés miatt jelent meg a fertőzés a csapvízben Csicsón. A helyiek szerint két évvel ezelőtt már történt hasonló eset a faluban, akkor E.Coli fertőzésről volt szó. Voltak már gondok a mangán túl magas koncentrációja miatt is.

 

Tavaly a Felső-Csallóközben az ivóvíz atrazin-tartalma borzolta a kedélyeket. Az illetékes hatóság akkor hat felső-csallóközi település vizének használatát tiltotta be, ugyanis a vízvizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a víz atrazin szintje a megengedettnél magasabb. A problémát közel két hónap alatt szűrőberendezések felszerelésével orvosolták, majd ez idő alatt Nagypakán és Békén is növényvédőszert mutattak ki a vízben.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.