Nyitókép: Šimko József polgármester és Rigó László alpolgármester/Fotó: Mede Géza

 

December 4-én tartja alakuló ülését a városi képviselő-testület Rimaszombatban. A választások eredményéből kiindulva érdekesnek ígérkezik az új erők felállása, valamint a program, amely egyrészt szükséges a város további fejlődése szempontjából, másrészt vállalható a megválasztott képviselők zömének. Nem mindegy. A város olyan járásnak a székhelye, ahol a munkanélküliség mértéke a legmagasabb az országban.

 

Rigó László alpolgármestert kérdeztük, akit a polgárok az MKP színeiben újraválasztottak képviselőnek.

 

 hirdetes_810x300  

Ön szerint milyen lesz az új képviselő-testület?

 

A testületbe bekerült képviselők fele új képviselő. Főleg fiatalok. Idősebbek, nyugdíjasok tulajdonképpen csak ketten maradtunk Baláž képviselő kollégával.

 

Személy szerint nagyon sajnálatosnak tartom, hogy az MKP részéről csak három képviselő került be a testületbe, legalább hatnak ott lett volna a helye. Sajnos ez nem sikerült. Eddig többségi klubban dolgoztunk, megítélésem szerint egészében véve igen hatékonyan. Most folynak a koalíciós előtárgyalások. Lehet, hogy kisebbségi klubot alakítunk, lehet, hogy többségit. Meglátjuk.

 

A polgármester maradt?

 

Šimko József polgármester több mint 5000 szavazattal megmaradt a posztján. Nem fiatal már ő sem, úgy gondolom, a választók azt a munkát értékelték, amelyet a város fejlesztése érdekében elvégzett.

 

Milyen fejlesztésről beszélhetünk?

 

Elsősorban a mindenki által látható és tapasztalható fejlődésről. Ezek közé tartozik 167 utca és 10 000 m2 járda rendbetétele, 1000 parkolóhely kialakítása, körforgalom, kerékpárút megépítése, a Városkert és a Tompa tér felújítása, lakótelepek rendbetétele, játszóterek létrehozása.

 

A fejlesztés legfontosabb eleme a kurinci üdülőközpont kiépítése. El szeretném mondani, hogy nagy örömünkre a látogatottsága az idén már nem várt magasságba emelkedett. Testvérvárosunk, Tiszaújváros vezetői a számokat hallva azt mondták, hogy megüti az ő fürdőjük látogatottsági szintjét. Mellünk dagadt a büszkeségtől.

 

Kurinc.

 

Minden téren úgy alakult a fejlődés, ahogyan azt elképzelték?

 

Sajnos nem tudtunk minden téren eleget tenni az elvárásoknak. Gondolok itt elsősorban a lakásépítésre, a munkahelyteremtésre. Elmaradt a megyeháza felújítása, a volt kollégium újrahasznosítása, az iskolaépületek felújítása és még sok egyéb.

 

Úgy gondolom viszont, hogy ésszerűen beosztva ki tudjuk küszöbölni ezeket a hiányosságokat. Őszintén remélem, hogy az új képviselő-testület megfelelő programot fog kitűzni a zászlajára és mindent meg is fog tenni a megvalósítása érdekében.

 

A megyeháza szép épülete.

 

Akkor talán vegyük is sorra: mi a helyzet a lakásépítéssel?

 

A lakásépítés kérdése összefügg a tervezett Büntetés Végrehajtási Intézet építésével. Információink szerint az Igazságügyi Minisztérium ebben az időszakban pontosítja a szándékát a rimaszombati börtönt illetően. A lakáspolitikánkat ennek függvényében fog kellenünk nekünk is pontosítanunk.

 

Ez összefügg a volt kollégium hasznosításával, hogy tulajdonképpen hány lakás kialakítására is van szükség. A lakosság egy része szociális otthont szeretne belőle kialakítani, ebben a kérdésben az új testületnek rövid időn belül dönteni kell.

 

Tudatosítjuk, hogy a fiataloknak szükséglakások, a romáknak szociális lakások kellenek. Bízom benne, hogy a programunk ezt meg fogja oldani.

 

A volt internátus épülete.

 

Térjünk rá a munkahelyteremtésre.

 

Ezen a téren elvárjuk a kormány támogatását. Nagyon fontosnak tartom az R2-es megépítését. Úgy gondolom ez az alapja annak, hogy ide beruházók jöjjenek. Őszintén remélem, hogy az új vezetés programjába bekerül a munkahelyteremtő vállalkozók hatékony támogatása.

 

A Tompa tér gyönyörű lett. Szabad tudnunk, hogy áll az ígért Triász kialakítása a téren?

 

Tompa Mihály szobra már visszakerült az eredeti helyére, a tér közepére. Szeretnénk megnyerni a műemlékvédőket, hogy Petőfi Sándor szobra maradhasson a mostani helyén és harmadikként idekerülhessen Arany János szobra is. A Kárpát-medence egyetlen városa lennénk, ahol három kortárs költő szobra lenne egymás mellett. Az Arany-szobor elkészítéséhez 20 millió forint kell, ehhez a magyar állam 17 millió forinttal járulna hozzá, a maradékot pedig Tiszaújváros, Putnok, Ózd és természetesen Rimaszombat városa pótolná.

 

Bízom benne, hogy sikerül megnyernünk az ügynek az új képviselő-testületet is.

 

Tompa Mihály szobra a Tompa téren.

 

Egyéb területen mit szeretnének fejleszteni?

 

A lehetőségeken belül szeretnénk foglalkozni a város kétnyelvűségével is. Fontos ez, hiszen nagyon sok a magyar turista, de sok a beutazó vidéki magyar ember is, akik igénylik a kétnyelvűség alaposabbá, átgondoltabbá tételét.

 

A pályázatokon keresztül EU-s pénzek merítésében hatékonyabbnak kell lennünk. Emelnünk kell az egészségügyi szolgáltatások színvonalát, főleg a kórház B pavilonjának a felújítását kell mozgatnunk.

 

Egészében véve szeretnénk egy olyan városképet kialakítani, ahol az itt lakók jól érezik magukat, lakhatónak érezik a várost és büszkék rá.

 

Kórház, B pavilon.

 

Hogy látja, lesz-e futballakadémia Rimaszombatban?

 

Nagyon szeretném, ha lenne. A legutolsó ülésen a testület többségi határozattal azt deklarálta, hogy legyen. A határozatot a polgármester nem írta alá. Levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek, amelyben személyes találkozót kért tőle. A polgármester fontosnak tartja, hogy az akadémia megépítésére és működtetésére szánt 4,5 millió euró egyenesen jöjjön a rimaszombati akadémia számára, ne pedig egy diósgyőri cégen keresztül. Erre példa a dunaszerdahelyi és a komáromi stadionok felújítása, ahol a pénzt a magyar kormány egyenes módon folyósította. Meglátjuk. Egyelőre a polgármester nem kapott választ.

 

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert kívánunk Rimaszombat vezetésének!

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!