Nyitókép: Reprofoto/Farmarská Revue

 

A Top Agro verseny egyik idei díjazottja a Trencsénteplic melletti Veles Háj családi farm lett. Teljes mértékig egy családi gazdaságról beszélhetünk, hiszen a farmon elvégzendő munkák oroszlánrészét iskolaköteles gyerekek végzik.

 

Amennyiben valaki ellátogat a Veles Háj családi farmra, az az érzése támadhat, mintha egy nyári gyerektáborba csöppent volna. A helyi birtok körül ugyanis a Sedlačko házaspár gyerekei sürögnek-forognak. Az ok azonban rendkívül egyszerű: elengedhetetlen munkamegosztás. Na és a rezsim!

 

 hirdetes_810x300  

 „Az állatokról a család gondoskodik. Főleg a feleségem és a három gyerek, mivel én többet tartózkodom a hivatalokban, mint a gazdaságban. A napirend a hét összes napján ugyanaz. A normális hétköznapokon a gyerekek iskolába mennek, a feleségem tehenet fej én meg birkákat. A fejés után én látom el takarmánnyal a farmot, s miután meghoztam a takarmányt, megyek is a hivatalokba. A feleségem a farmon marad, és a 4–4,5 órán át tartó tehénfejés után a termékek előállításával foglalkozik.

 

A munkamegosztás a gyerekeknél is működik: a fiatalabbik fiam a lányommal a birkák, tyúkok és nyulak etetéséről gondoskodik, míg az idősebbik fiam kihordja a trágyát és teheneket etet. Amennyiben a feleségem befejezte a termékek előállítását, akkor besegít a gyerekeknek. Az esti fejés után 20.00–20.30 körül fejezzük be a munkát”

 

– mondta a gazdaság tulajdonosa, Martin Sedlačko.

 

„Elsősorban tehéntejből készült cérnasajtok előállításával foglalkozunk. De készítünk még füstölt cérnasajtot, párolt juhsajtot, csomós sajtot, ízesített sajtokat, sajttálakat, zsendicét, darabos tehénsajtot, füstölt tehénsajtot, füstölt és friss juh- és kecskesajtot. Mindemellett az utóbbi időben nagy az érdeklődés a sajttorták iránt, amiket megrendelésre készítünk”

 

– mondta Michaela Sedlačková gazdasszony.

 

A családnak nemcsak azzal kellett szembenéznie, hogy az egész kecskeállományukat kivégezték a farkasok, de azzal is, hogy különböző ellenőrzések során a gyerekeik szociális hátterét is vizsgálták.

 

„Az embereknek nem tetszett, hogy a gyerekek itt élnek velünk a farmon és különféle mezőgazdasági gépekkel dolgoznak. Az osztályfőnököknek, polgármesternek és doktornőnek is nyilatkoznia kellett ezzel kapcsolatban. Az ellenőrzés után a tanárnő egy levelet írt nekünk karácsonyra, és meglepődtem, hogy milyen véleménnyel vannak rólunk és a gyerekeinkről. A gyerekeink a születésüktől kezdve velünk élnek. Úgy vélem, hogyha távoznánk a feleségemmel a farmról, akkor a három gyerek képes lenne továbbvinni ezt a gazdaságot”

 

– mesélte az édesapa.

 

 „Amikor hazajövök az iskolából, leteszem a táskám, és megyek állatokat etetni. Teheneket fejek az anyukámmal és gondoskodom a bárányokról”

 

– mondta a Sedlačko házaspár lánya, Sofia.

 

„Én naponta teheneket és birkákat etetek, szénát hordok. Ha kell kiganajozok a tehenek és malacok alól. Engem nagyon érdekel ez a munka, és a jövőben is szeretném továbbvinni”

 

– tette hozzá a nagyobbik fiú, Kristian Sedlačko.

 

A Sedlačko család már többször szeretett volna véget vetni a gazdálkodásnak, legutóbb egy hónappal ezelőtt. A gazdaság felszámolása ellen azonban a gyerekek tiltakoztak a leghevesebben.

 

„Én és a férjem is örültünk neki. Biztosak vagyunk benne, hogy a mi távozásunk után folytatni fogják a gazdálkodást, és nem hagyják sorsára a farmunkat”

 

– zárta le az édesanya.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!