A betlehem készítés hagyománya a 13. század elejére nyúlik vissza, amikor Assisi Szent Ferenc egy valódi barlangban jászlat állított fel, és fáklyafény mellett e körül tartotta a karácsonyi istentiszteletet.  A későbbi évszázadokban a szokást a ferences szerzetesek terjesztették el egész Európában.

 

A betlehem-építés a Kárpát-medencében a 18. század végétől honosodott meg, figurái különböző anyagból készültek, lehetett ez agyag, vessző, csuhé, fa, papír.  Felső- Magyarország erdős részein, pl. Selmecbánya környékén leginkább a fából faragott betlehemek terjedtek el, legértékesebb darabjait ma is őrzik különböző múzeumokban.

 

Rönkfából faragott betlehem

 

A betlehemkészítés  szokása a szocializmus évtizedeiben elhalt, de a templomok mellékoltárainál ekkor is láthattunk betlehemeket, és sok család karácsonyfája alá is odakerült a szekrények mélyéről előhúzott, régi, szétnyitható papír-betlehem.

 hirdetes_300x300  

 

Térségeinkben a kültéri betlehemek megjelenése és gyors elterjedése a 89-es rendszerváltozás utáni korhoz köthető. Szinte minden nagyobb település központi terén láthatunk egy-egy betlehemet, melyek általában a helyi lehetőségek sajátosságaihoz igazodnak.

 

Ha Győr városának közelében haladunk el, érdemes betekinti FARÁD községbe, ahol rönkfából faragott betlehemi figurák jelenítik meg Jézus születésének misztériumát.

 

A Szentcsalád a Háromkirályok és a barmok

 

A vonatban kapom erről a legelső infót, mely szerint él a faluban egy aranykezű népi fafaragó, Turi Tamás, aki  szabadidejében kedvtelésből készíti alkotásait.  Az adventi időszak kezdetétől  Vízkeresztig látható  deszkából ácsolt betleheme, benne a Szentcsalád, a Háromkirályok, valamint a jászol körüli barmok.  A szoborkompozíció a katolikus templom előtti téren kapott helyet.  Jómagam régi családi szálak nyomait keresgélem Farád községben, helyette ezt találom.

 

A betlehem felfedezése után utcai járókelőktől érdeklődöm tovább, miáltal megtudom, hogy a mester a községi hivatalnál karbantartóként tevékenykedik, és szabadidejében készülnek vésője nyomán fából faragott csodái.  Mert nem a kültéri betlehem az egyetlen alkotása, történelmi témájú szobrai sokfelé megtalálhatóak a falu utcáin.

 

Szent István és Gizella királyné

 

Megpróbálom számba venni őket, részben sikerül. Az evangélikus templom mellett Szent István király és Gizella királyné szobrát látom, talapzatánál pedig Sík Sándor gyönyörű versének feliratát:

 

Boldogasszony, ezer évig

Édesanyánk voltál,

Eleink ha hozzád sírtak,

Hozzájuk hajoltál:

Száz ostorral ostorozzon,

Csak ez egyért

Boldogasszony

A jó Krisztust kérd meg:

Négy-víz-parton,

Három hegyen

Mindörökké magyar legyen

A máriás ének.    

( Az Andocsi Máriához – részlet )

 

Fába vésett vers

 

A katolikus templom közelében, a Fő utcán Árpád fejedelem köszön ránk.  A szobor talapzatának felirata a 907-es  Pozsonyi csatának is emléket állít, melyet a honfoglalás sorsdöntő ütközeteként tartanak számon.

 

Árpád Vezér, valamint a Pozsonyi csata emlékére

 

Az általános iskola előtti parkban egy kettős-kereszten a történelmi Magyarország határokkal szétszabdalt térképe látható, mellette egy faragott emlékoszlop.

 

A történelmi Magyarország térképe

 

Turulmadár – „Összetartozunk” felirattal

 

A községen áthaladó 85-ös főútvonal mellett  az örökzöldek lombozata közt Turulmadár, „Összetartozunk”  felirattal, kissé távolabb, szintén a főút mentén fából készített útjelző-táblák, jelentős földrajzi és történelmi helynevekkel. Többek között ezeket olvasom:  Csitári hegyek, Lőcse, Bart, aztán a másik irányban Marosvásárhely.  Bámulom a táblákat, a járókelők meg engem, bizonyára nem is sejtik, hogy milyen sokat jelentenek ezek a feliratok egy idetévedt felvidéki embernek, aki karácsony táján anyaági gyökereit keresgéli errefelé.

 

Faragott útjelzőtáblák

 

Azt  egyébként  megtudom, hogy Farád baráti kapcsolatot ápol a felvidéki kurtaszoknyás népviseletéről híres,  Garam-közeli Bart községgel, és rendszeresen látogatják egymás kulturális rendezvényeit.

 

Faragott állatfigurák a könyvtár előtt

 

Aztán elhaladok a könyvtár előtt, ahol mesés állatfigurák keltek életre a mester vésője nyomán, de már egy kicsit pihenni is kéne, így betérek a szívélyes Udvarház vendégfogadóba.

 

Udvarház Étterem

 

Végül visszakanyarodom még egyszer a templom előtti betlehemhez, és ekkor fedezem fel, hogy községháza előtt két hatalmas rénszarvas egy szánkót húz. Ámulatba ejt …

 

Turi Tamás fafaragó itt él a faluban, de nincs lehetőségem felkeresni, elrepült az idő, indul a vonatom.  De élőszó nélkül is teljesen értem a mester műveinek üzenetét:

 

Mi, itt a Kárpát-medencében összetartozunk

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!