Nyitókép: Mede Géza felvétele

 

Rimaszombatban még a múlt év végével lezárult egy korszak a képviselőtestület életében, amelyet a futball akadémia körüli viták jellemeztek. Ekkor vált végérvényesen nyilvánvalóvá, hogy a magyar kormány által finanszírozott akadémia nem fog létrejönni, mivel azt a város vezetése hátrányosnak ítéli meg azt a város számára. Nagyon sokan úgy gondolták ekkor, hogy megnyugodhatnak, mert a város életében ezzel a feszültségeknek, a vitáknak vége.

 

Tévedtek. Sajnos ezek újraéledtek a 2019. évi költségvetés megvitatásakor. Újraéledtek, intenzitásukban azóta sem csillapodtak és minden arra vall, hogy még nagyon sokáig fogják mételyezni a közhangulatot a városban.

 

Nézzük meg az eddigi történéseket.

 hirdetes_300x300  

 

Február 26-i ülés, fotó: Mede Géza

 

A költségvetést a város vezetése Jozef Šimko polgármesterrel az élen az előírások értelmében kidolgozta és a képviselőtestület elé terjesztette megvitatásra. Az új képviselők egy kilenctagú csoportja viszont megváltoztatta a költségvetés több tételét.

 

A költségvetés megvitatására január 29-én került sor. A polgármester megindokolta és védte a saját javaslatát, amely szerinte a város eddigi fejlődésének a folyamatosságáról szól. Az „ellenzék“ azzal érvelt, hogy olyan tételeket változtattak meg, amelyek az eddigi fejlődés hiányosságait küszöbölnék ki. Elgondolásuk legfőbb eleme az volt, hogy a további fejlesztést szakemberek által kidolgozott dokumentáció szerint végezze a város. Véleményük szerint így biztosítva lenne az egyes létesítmények végső használati értékének a növelése, ami egyértelműen a lakosság érdeke. Tanulmányok kidolgozását javasolták a Kurinc Zöld-víz üdülőövezet befejezésére, ugyanezt a Városkert és az utcák, járdák rendbetételének a befejezésére. A kihasználatlanul álló volt internátus átépítéséhez is új tervdokumentáció kidolgozását javasolták.

 

Kurinc, fotó: Mede Géza

 

Két koncepció rajzolódott tehát ki ekkor. Az egyik lényege, hogy a fejlődés a polgármester elgondolása szerint folytatódjon, vagy pedig helyet kapjon az új képviselők által javasolt, általuk koncepciózusabbnak, progresszívabbnak vélt fejlesztés.

 

Ez eddig rendben is van, ám már ekkor megmutatkozott, hogy a két – alapjában véve jelentéktelen különbségű – koncepció itt ütközni fog és nagyot fog csattanni. Aki így látta, az nem is csalódott. Az „ellenzék“ létszáma ekkor már tizennégyre bővült (a képviselőtestület 21 tagú) és nyilvánvalóvá vált, hogy jóvá fogják hagyni a javaslatukat. Ám az is nyilvánvalóvá vált, hogy a polgármester ezt nem fogja hagyni annyiban.

 

A feszültség növekedése kapkodást, hibák sorozatát hozta. Ezután történt, hogy a képviselők megvonták az ülés vezetését a polgármestertől, majd jóváhagyták a költségvetési-javaslatukat.

 

A volt internátus épülete, fotó: Mede Géza

 

Az ezt követő napokban nyilatkozatháború dúlt, aminek a járási ügyészség álláspontja vetett véget. Szerintük az ülés félbeszakadt, azt folytatni kell a polgármester irányításával, a költségvetésről pedig új szavazást javasoltak.

 

A képvisélőtestületi ülés február 26-án folytatódott. Tulajdonképen ott folytatódott, ahol abbamaradt, az „ellenzék“ semmit nem engedett a javaslatából, tizennégy szavazattal megint jóváhagyta. A polgármester pedig bejelentette, hogy megvétózza azt.

 

A Megyeháza szép épülete, fotó: Mede Géza

 

 

A nyilatkozatháború minden szinten folytatódott. Úgy néz ki, hogy az idősebb nemzedék a városban a polgármesternek ad igazat, a fiatalok viszont ez „ellenzéknek“. „Bántják szegény Šimkot“ mondják ezek, „Változás kell!“  – hallani a fiataloktól.

 

A polgármester március 13-ra hívta össze a rendkivüli ülést a polgármesteri vétó megtörésére. Sajnos az ülés elmaradt, mivel az ellenzék nem jelent meg az ülésen.Többen kimentették magukat, de nyilvánvalóan obstrukcióról van szó.

 

A március 13-i ülés, fotó: Mede Géza

 

 

Šimko ezután – kihasználva a kínálkozó alkalmat és a városi televízió közvetítését – tételesen cáfolta az ellenzék által javasolt változásokat. A legtöbbjét törvényellenesnek minősítette, amit nem lehet realizálni hiába fogja jóváhagyni az „ellenzék“. Bejelentette, hogy a következő rendkívüli ülést március 2-ra hívja össze.

 

A Körkép.sk megkérdezte, hogy szándékában van-e a következő ülés előtt leülni és tárgyalni az ellenzékkel az esetleges kompromisszumokról?

 

„Igen, szándékomban van. Úgy gondoltam, megszólítok három ellenzéki képviselőt és leülünk. Hogy lesz-e kompromisszum, nem tudom. Tárgyalni fogunk, amennyiben meggyőznek arról, hogy a javaslataik közül valamelyik nem ütközik törvénybe, én engedni fogok. Tudnia kell mindenkinek, hogy én nem vagyok a város fejlesztése ellen.“

 

Hát igen. Tárgyalni kell és mindkét részről kompromisszumot kötni, mert máskülönben nem lesz nyugalom Batyiban, a „hepe-hupás domboldalon“.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!