Jókai szülővárosában az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Emléknapja tiszteletére megtartott rendezvény március idusának előestéjén kezdődött a Városi Művelődési Központban, ahol a diákság magas színvonalú kultúrműsorral ajándékozta meg a város polgárait.

 

Az ünnepségsorozat március 15-én délelőtt Petőfi Sándor mellszobránál folytatódott, az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás szervezésében, melynek vezetősége előzetes felhívással fordult a komáromi magyar óvodák, alapiskolák, középiskolák diákjai és tanárai felé. A társulás azzal a hagyományteremtő szándékkal szólította meg az ifjúságot, hogy legnagyobb költőnk szobránál szavaljuk el közösen a Nemzeti Dalt.

 

Diákok a Petőfi szobornál

 

Ünnepi rendezvény a Petőfi szobornál.

 

 hirdetes_810x300  

Az ünnepi rendezvényen részt vett a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola tanárainak és diákjainak képviselete, a Selye János Gimnázium tanárainak és diákjainak képviselete, a Speciális Alapiskola egy csoportja, valamint teljes létszámban a Víz utcai Tulipán Óvoda gyermekserege, óvónőik kíséretében. Köszöntőt mondott Knirs Imre, a polgári társulás elnöke, majd pedig az egybegyűlt sereg elszavalta a Nemzeti Dalt. Ezt követően a jelenlévő szervezetek képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát.

 

Komárom városának az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi megemlékezése délután a Kultúrpalota előtti Jókai-szobornál folytatódott.

 

A koszorúzók és az esernyős tömeg

 

A délelőtti ragyogó napsütést előbb szemerkélő, majd pedig szakadó eső váltotta fel. Ennek ellenére rendíthetetlenül gyülekeztek az emberek az ünnep helyszínén.

 

Az egybegyűlteket Petheő Attila a Csemadok Területi Választmányának elnöke köszöntötte, utána Bangha Roland, a Selye János Gimnázium diákja Ady – Történelmi lecke fiúknak című költeményét szavalta el.

 

Klapka György megkoszorúzott szobra 2.

 

A rendezvény ünnepi szónoka Domin István Izsa község polgármestere volt, aki párhuzamot vont a 48-as események valamint a jelenlegi politikai helyzet között, hangsúlyozva szabadságunk, függetlenségünk megóvásának fontosságát:

 

” …nemzet, függetlenség, kereszténység. … Azon értékek mellet fogtak fegyvert 1848/49-ben szépapáink, melyeket úgy tűnik, meg kell újra védelmeznünk. Olyan szellemiség ellen kell fellépnünk közösen, itt a 21. században, ami a devianciát erősíti, és hagyományos értékeinket rombolja. De sosem szabad azokat a kapunkon belülre engedni, akik készen állnak arra, hogy…elfoglalják szállásainkat.”

 

A díszőrség Jókainál

 

A nagy hatású szónoklat után több szervezet koszorúzással fejezte ki tiszteletét Jókai Mór szobránál. Az ünnepség egész ideje alatt az Ímelyről érkezett Fagyöngy éneklőcsoport méltón emelte az ünnep hangulatát.

 

Az ímelyi éneklőcsoport

 

Jókai Mór emlékművétől az egybegyűltek átvonultak a főtérre, Klapka György tábornok szobrához, ahol a szakadó esőben többszázas tömeg gyűlt össze az ünnep folytatására. Nyitószámként a Szózat hangjai csendültek fel a Concordia Vegyeskar előadásában, Stubendek István karnagy vezényletével. Köszöntőt mondott Farkas Adrianna, a Selye János Gimnázium tanára.

 

A Csemadok Komáromi Városi Szervezete által rendezett ünnepség szónoka Fónagy Zoltán történész, az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa, tömören összefoglalta a magyarság jelentős történelmi mozzanatait, és kiemelte azok jelentőségét.

 

A szakadó esőben bevonul Komárom zászlaja

 

„… a rendkívüli tavasz elhozta a lehetőséget, hogy mind az egyes ember, mind a nemzet kezébe vegye sorsának formálását …  Az 1848-as generációra mai is van miért emlékezni: ne csak csodáljuk, tanuljunk is tőlük! „

 

A rendezvényen részt vett Kovács Gábor, Magyarország pozsonyi nagykövetségének küldötte is, aki felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét.

 

Zászló az esőben

 

Az ünnepi szónoklatokat követően az egyes társadalmi és politikai szervezetek végeláthatatlan sora elhelyezte koszorúit a híres tábornok szobránál, mely mellett a Felvidéki Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget.

 

A tisztelet virágai

 

A rendezvény hangulatát jelentősen emelte a Concordia Vegyeskar, gazdag repertoárjukban felcsendült Egressy Béni közkedvelt szerzeménye, a Klapka-induló is. A fülbemászó dallamú zeneművet a komáromi lokálpatrióták mindig nagy lelkesedéssel éneklik.

 

Föl-föl vitézek a csatára
A Szent Szabadság oltalmára
Édes hazánkért hősi vérünk
Ontjuk hullajtjuk, nagy bátran míg élünk.

Híres Komárom be van véve
Klapka György a fővezére
Büszkén kiáll a csatatérre
Hajrá huszárok! Utánam előre!

 

Az ünnepi rendezvény a Himnusz hangjaival zárult, mely összekapcsoló szimbolikus erejével egy tiszta, új, magyar egység életre hívásának szükségét vizionálta elő.

 

A Concordia a Szózat hangjaival kezdi

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.