Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Csilizpatason néhány éve fiatalos lendülettel indult útjára a Csemadok helyi alapszervezete. Darnai Bálint biztos kézzel és remek ötletekkel rázta fel a falu apraja-nagyját.

 

A csilizközi község az elmúlt években rendre párját ritkító rendezvények színhelyévé vált – légi parádé Besenyei Péterrel, sétarepülések, kulturális fesztiválok, beszélgető estek (pl. Gundel Takács Gáborral vagy épp a Whiskyssel).

 

Március 23-án rendhagyó módon színes kultúrműsorral és Németh Lajos ismert tévés meteorológus előadásával egybekötött évzárót tartottak a csilizpatasiak.

 hirdetes_300x300  

 

Darnai Bálint, az alapszervezet elnöke röviden köszöntötte a jelenlévőket, köztük Lázok Attilát, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkárát, ill. Csilizpatas polgármesterét, Takács Ernőt.

 

A tavalyi év sűrű programjáról Darnai Dóra számolt be. A beszámolót hallgatva, mely szerint szinte minden hónapra jutott legalább egy rendezvény, vagy kirándulás, joggal merülhetett fel a jelenlévőkben a kérdés, hogy vajon mekkora tőkére van szüksége egy szervezetnek, ha ennyire sűrű éves programot szeretne teljesíteni.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Erre rögtön meg is adta a választ a szervezet pénztárosa, Kónya Erzsébet. Az alapszervezet 75 euróval kezdte meg a 2018-as évet, melyhez hozzáadódott a község 1000 eurós éves támogatása, valamint a tagsági díjakból származó bevétel.

 

Ezután Darnai Bálint ismertette a tagsággal az idei évre vonatkozó terveket, amik semmiben sem maradnak el az előző években megszokott változatosságtól. A repülés szerelmesei megnyugodhatnak, idén is terveznek egy tavaszi és egy őszi sétarepülést a Csilizköz felett. Hogy ne csak a falu határain belül maradjanak az érdeklődők, áprilisban a Kittsee-i csokigyárba, majd a budapesti Operettszínházba is terveznek egy-egy látogatást.

 

A jó idők beköszöntével az önkormányzattal közösen a régi temetőben található honvédsírokat szeretnék rendbe tenni. Darnai Bálint kiemelte, hogy elnöksége továbbra is a megújulás jegyében folytatódik, minden program szervezésénél a helyiek minél szélesebb körű megszólítása, megmozgatása az elsődleges cél.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Az alapszervezet elnöke a Körkép.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy ősszel ismét egy újdonsággal szeretné felhívni a figyelmet községükre és közösségükre.

 

„Egyelőre szervezés alatt állnak a dolgok. Mivel most is olyan rendezvényről van szó, amilyennel idáig nem lehetett találkozni a Felvidéken, de talán még Szlovákiában sem, addig nem is szeretnék bővebb tájékoztatást adni, amíg nem válik biztossá, hogy minden körülményt sikerül biztosítanunk a megvalósításhoz. Annyi biztos, hogy ha sikerrel járunk, akkor egy fantasztikus program helyszíne lesz Csilizpatas”

 

Lázok Attila felszólalásában ismertette a csilizpatasiakkal a Csemadok országos rendezvényeinek programját, beszámolt az idén jubiláló szervezet Érsekújvári ünnepségéről is. A járási titkár kiemelte, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetben nem egyszerű a Csemadok helyi szervezeteinek dolga sem, nem ritka, hogy szó szerint a magyar nyelv fenntartásáért kell küzdeniük saját közösségükön belül.

 

„Szomorú tapasztalat, mikor az egyik Dunaszerdahelyi járásbeli község alapszervezetének elnöke arról számol be, hogy a sok betelepült szlovák miatt a Csemadok rendezvényein is elvárják a teljes kétnyelvűséget”

 

Lázok Attila beszámolójából azt is megtudhatták a csilizpatasiak, hogy jelenleg 40 aktív Csemadok-alapszervezet működik a Dunaszerdahelyi járásban, miután tavaly Patonyrét és Mad községekben is megalakították a helyi szervezetet.

 

A nemesócsai Crystal mazsorettcsoport műsora, Fotó: Komjáthy Lóránt

 

A felszólalások között a nemesócsai Crystal mazsorettcsoport kápráztatta el műsorával a jelenlévőket. Produkciójukat lelkes tapssal köszönték meg a Csemadok-tagok.

 

Az évzáró hivatalos részének lezárása után Németh Lajos, az ismert televíziós meteorológus tartott előadást a globális felmelegedés okozta problémákról és ezek régiónkra gyakorolt hatásairól. Az előadásról következő cikkünkben számolunk be.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.