Nyitókép: vásárúti kultúrház, a képviselő-testületi ülés új helyszíne (Fotó: Vásárút község FB-oldala)

 

Vásárút Község Önkormányzata április 10-én, szerdán fél héttől tartott képviselő-testületi ülést. Információink szerint a plénum időpontja és helyszíne nem volt nyilvánosságra hozva sem a község hivatalos honlapján, sem közösségi oldalán, ahol szinte minden hirdetményt, értesítést, meghívót, hírt megosztanak. A falu egy része állítja, hogy az ülésről a hangosbemondóban sem szóltak, míg mások szerint az ki volt hirdetve.

 

A felháborodott vásárútiak elmondása szerint az ülés a helyi kultúrház emeletén található kis méretű teremben zajlott. A testületi ülés eddig a helyi községi hivatal épületében volt, ahol a polgármester és a képviselők a terem nem megfelelő elrendezése szerint a jelenlévők lakosoknak háttal ültek, így tárgyalva a falut érintő dolgokról.  Ezt néhány vásárúti kifogásolta, méltatlannak találva a helyzetet.

 

A testület alakuló ülésen 2018 decemberében (Fotó: Vásárút FB-oldala)

 

 hirdetes_300x300  

A helyi lakosok észrevételének köszönhetően így az önkormányzat döntésére helyszínváltozásra került sor. Amire senki sem számított, hogy a késve érkező(ke)t aznap a helyszínen kulcsra zárt bejárati ajtó fogadja. Meg is fogalmazódott bennük a kérdés, hogy vajon a történtek szakszerű hozzáállást mutatnak-e, hiszen az ajtó bezárása közbiztonsági szempontból sem volt megfelelő döntés.

 

A történtekről Török Gergely polgármestert is megkérdeztük, aki elmondta, hogy semmiféle kirekesztésről nincs szó, Lacza Gergellyel, a kultúrház új vezetőjével mindössze azért záratta be az ajtókat, mert egy felújított, modernizált épületről van szó, ahol az ülés az emeleten zajlott.

 

„Nem akartuk, hogy lent ki-be járkáljanak, míg az ülést tartjuk. Emllett ismerve a bűnőzés mai mértékét (lopás, stb.), az ajtókat csupán elővigyázatosságból zárattam be a megkezdés után néhány perccel“

 

– jelentette ki.

 

A 369. számú közigazgatási elrendezésről szóló törvény értelmében a képviselő-testületi ülésnek nyilvánosnak kell lennie, amit a településvezető elmondása szerint Vásárúton is betartanak.

 

A faluban kialakult helyzet mindenesetre továbbra sem tökéletes, hiszen az ajtó bezárása nem célszerű abban az esetben, ha valaki késve érkezik. A képviselő-testületi ülés következő időpontjáig a helyi önkormányzatnak erre is kell megoldást találnia.

 

Körkép.sk/LE

Fotók: Obec Trhová Hradská – Vásárút község FB-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.