Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Április 13-án, szombaton az Almágyi Alapiskola tanulói próbabált tartottak Egyházasbáston a kultúrházban. A Körkép.sk a délutáni főpróbán vett részt.

 

Mit is kell tudnunk a próbabálról?

 

Az embernek a történelme folyamán mindig sokat számított a vidámság, a zene, a tánc. A modern társasági élet egyik fontos eleme ma is a bálozás. Fontos a hagyománya, formája, társadalmi értéke, de elsősorban a feladata, a minőségi szórakozás és szórakoztatás biztosítása. Amellett, hogy sok helyen a társasági élet egyéb formáit részesítik előnyben az emberek, főleg a fiatalok, vannak olyan vidékek, ahol a bálozás hagyománya él és eleven. Anna-bálokkal, Katalin-bálokkal sokfelé találkozhatunk, de persze a legfontosabb báli időszak a Farsang.

 hirdetes_810x300  

 

A bálozásra az embernek fel kell készülnie. A felkészülés időszaka alapiskolás korban kezdődik egy kurzussal, amelyen a fiatalok elsajátítják a tánc tudományát, de a tanfolyam fontos eleme az illemtan, az etikett elsajátítása is. A felkészítő tanfolyamot a tánc- és illemtanár vezeti, befejező aktusa a vizsga, az ún. próbabál.

 

Él ez a hagyomány a Rimaszombati járás déli részén is. Agócs Eszter, az Almágyi Alapiskola tanára portálunknak elmondta, hogy a diákok felkészülési tanfolyama három és fél hónapig tartott, heti egy háromórás próbával. A kurzust Csízi Zoltán rimaszombati tánc- és illemtanár vezette, a szülők szervezték Seszták Anna osztályfőnök segédletével. A kiadásokat is teljes egészében a szülők fedezték, a terem biztosításától kezdve a zenekaron keresztül a gyerekek ruháinak biztosításával bezárólag. Agócs Eszter elmondta azt is, hogy a próbabálra azért került sor Egyházasbáston, mivel Almágyban most javítják a kultúrházat.

 

A főpróbán tapasztaltak azt mutatták, hogy a gyerekek nagyon komolyan vették a felkészülést, szépen táncoltak. A hozzátartozók pedig feszülten, gyakran elérzékenyülve követték a tevékenységüket.

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A táncbemutató három részre osztódott. Az első rész a klasszikus táncokat foglalta magába, a bécsi keringőt, az angol keringőt és a tangót. A második részben voltak a népi táncok, a csárdás, a polka és a mazurka, míg a harmadik csoportban főleg a latin táncokkal találkozhattunk. Ezek a rumba, szamba, csa-csa, jaif és a rock&roll.

 

Kedves eleme volt a bemutatóknak a tánctanár eleven, de visszafogott humora. A bemutató befejeztével kérte a hozzátartozókat, hogy adják át a gyerekeknek a házkulcsokat, autókulcsokat, a gyémántokat és egyéb ajándékokat. Bejelentette, hogy gratulálhatnak a végzősöknek, akik – szerinte – példásan teljesítették vizsgafeladataikat. Kifejezte reményét, hogy az esti bemutató ugyanilyen sikeres lesz.

 

A példásan teljesítő gyerekek és a tánctanár is nagy tapsban részesültek, emellett nem maradhatott el a gratuláció és a rengeteg virág sem.

 

Mede Géza

 

Az eseményen készült további fotókat lásd alább képgalériánkban:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.