Páratlan hangulat, termékek sokasága, kedves árusok fogadták a látogatókat.

 

A Termelői Piac elődje 2013-ig nyúlik vissza, amikor a tallósi Esterházy kastélyban az 1763-ban Mária Terézia által alapított királyi árvaház emlékére tartottak emléknapot. A rendezvény kísérőprogramja volt a Termelői és kézműves piac – tudtuk meg Rémay Adrianna szervezőtől.

 

Elmondta, hogy „Fehér Mónikával együtt álmodtuk meg, hogy az Esterházy kastély udvarának varázsát kihasználva tartunk egy termelői piacot.” Részben a termelői piacok közkedveltsége is lendületet adott a szervezésben.

 

 hirdetes_400x285  

 

A piac híre futótűzként terjedt, miután a termelőket, kézműveseket megszólították. „Mindenképpen szerettünk volna teret adni az alkotótehetségeknek, hiszen nem is tudatosítja az ember, mennyi él közöttünk. Büszkén mondhatom, sikerült” – tette hozzá Rémay Adrianna.

 

A szervezők az első Termelői Piac közkedveltségén és jó visszhangján felbuzdulva eldöntötték, hogy a jövőben is folytatják. „Szeretnénk, ha hagyománnyá válna!” – jelentette ki.

 

 

Pozsonyi Ágota az Ági Bági lekvárjai és szörpjeinek megálmodója hírportálunkkal ismertette kínálatát: „A lekvárok otthon termesztett gyümölcsből, gyógynövényből, virágból készülnek. Tartósítószer-mentesek és kulináris jellegűek, hiszen a hagyományos ízektől eltérően, pl. málna-levendula, rózsa-levendula párosításban készültek, de van köztük whiskeyvel, konyakkal ízesített is. A szörpök nektárszerűek, cukormentesek.”

 

Megtudtuk, hogy mindegyik nagyon finom és ízlésfüggő, ki melyiket szereti jobban. Van, akinek a levendula-, rózsa-, vagy épp az áfonyaszörp ízlik leginkább. „Szinte mindegyiknek jótékony hatása van a szervezetre.”

 

A továbbiakban Pozsonyi Ágota bemutatta az olívaolajban lévő vegyessajt-összeállítását is, medvehagymával, chillivel és szárított paradicsommal ízesítve.  Kézművesként termékei megtalálhatóak a FB-közösségi oldalon is.

 

 

Számtalan más kézműves is megjelent az első Termelői Piacon. Volt, aki húsvéti díszeket, szappancsodákat, horgolt termékeket vagy épp festményeket kínált eladásra. Zöldség- és gyümölcstermelők is kirakodtak, kínálatuk legkedveltebbjei között az almacsomag, az újhagyma és a retek szerepelt.

 

 

A csallóközi házi csilis termékek képviselői is árusítottak. Mórocz Tomi hangsúlyozta, hogy az ott látható készítményeket saját termésből állítják össze. A „szakmával” 2014 óta foglalkoznak, magát a Chillis-brandet három évvel később hozták létre.

 

Kínálatukban találhatóak szószok, csilis fecskendő, csilipelyhek, Cayenne-bors, de még kolbász is. Ez utóbbiban Cayenne-bors van, amiről tudni érdemes, hogy később kezd el csípni. A szószokról Eke Zoli hírportálunknak elmondta, hogy főzve vannak, miközben a paprika összeturmixolásra kerül, amit fűszerekkel és paradicsomokkal főznek össze.

 

A vásárlóknak kedvesen kínálgattak kóstolót, hogy az eldönthesse: „Csíp-e vagy sem?!” A csallóközi csilis-sátor mellett az egyik csili-mester nagypapája páratlan cirokseprűt és pálinkákat kínált eladásra.

 

 

A vitathatatlan kreativitással és szépérzékkel megáldott Kasznár Pál Dénes karkötőit árusította, melyek ő maga készít. Édesanyukája büszkén mondta, hogy a mindössze tizennégy éves fia nagyon szeret alkotni, és vásárlói azért is viselik előszeretettel a karkötőt, mert szinte öltöztetnek. „Tizenkétévesen makramékkal (karkötőfajta) kezdett. Ez a tehetséget, nem tőlem örökölte, bár kreatív a testvére is, de ő a festészet terén.” – fogalmazott Kasznár Gabriella.

 

Kasznár Palika elárulta, hogy a karkötőkészítés ötlete úgy jött, hogy előtte már ez az ékszerfajta nagyon tetszett neki és sokat vásárolt édesanyukájának is. „Az első karkötőt,, amit tőlünk kapott szétszedte darabjaira és megvizsgálta, miképp készült.” – emlékezett vissza az anyuka.

 

 

A kezdetekben a makramézást követően szintetikus gyöngyöket alkalmazott, majd idővel ásványok is sorra kerültek. Nemcsak piacokra jár, hanem az év minden napján árusítanak.

 

A csallóközaranyosi fiú elmondta, hogy a készítés időtartama mindig változó. „Megálmodom, leülök, s a készítés folyamata kimondottan nyugtat.” – mondta Palika. Kasznár Gabriella örömmel jelentette ki, hogy a szülők nagy boldogsága, hogy fiuk ennyire kreatív, s eltérően a korabeli fiatalokhoz számítástechnikai eszközök előtti időtöltéstől, ő szívesebben alkot.

 

 

Egy gazda lelkesen mesélte a háziállataival való tapasztalatokat. Elmondta, hogy elnevezik őket, és egy idő után szinte már hallgatnak a neveikre.

 

 

A krékek ezermestere, Hodossy Katalin rámutatott, hogy nagyon egészséges rágcsálnivalóról van szó. A szezonhoz illően hozott medvehagymását, de volt savanyúkáposztás, paradicsomos, sőt még édes is. „Ezek valójában aszalványok. Ropogós, mégsem sült. Húsz órát aszalom őket, így nyersen maradnak benne a zöldségek, ezáltal minden enzim, energia bennük marad, tápegészek.” – magyarázta.

 

 

Volt minden az április 13-i piacon. A friss házikenyér illata belengte a kastély udvarát. Ahogy sétált az ember, azt érezte, mintha már sokadszor lenne ott, s örömét lelte a hamisítatlan ízek, a szeretettel készített termékek vásárolgatásában.

 

A kínálatban számtalan édesség, méz, friss tej szerepelt, de vásárolni lehetett sajtokat, savanyúságot, virágokat, csokrokat, sőt még magyaros ruhákat is. A rendezvény hangulatát lovaskocsi és kosaras-hinta emelte. A vásárlók már alig várják, hogy a piac újra megnyissa kapuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.