Gyereksereg és germekzsivaj töltötte meg fél napra a losonci Városligetet, ahol a Föld napjára emlékeztek. A rendezvényt hagyományosan Losonc városa, a rimaszombati székhelyű Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, valamint társzervezői készítették elő.

 

 

 

 hirdetes_300x300  

A legkisebbnek, az óvodásoknak a Losonci Pedagógiai és Szociális Akadémia diákjai és tanárai készítettek elő foglalkozásokat, melyeken elsősorban az erdők és mezők élővilágával ismerkedtek meg.

 

 

A losonci Magnet Szabadidő Központ által meghirdetett verseny a veszélyeztetett növények és állatok védelmére összpontosított. Erre standjukon a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet munkatársai is kiemelten hívták fel figyelmet. A régióban még számos értékes növény és állat található, de ezeket az emberi gondatlanság, a természeti környezet átgondolatlan „művelése“, az erdők kivágása komolyan veszélyeztetheti.

 

Megvédésükben komoly szerepet kaphatnak a mai fiatalok, akik ha idejekorán megértik környezetünk védelmének fontosságát, sokat tehetnek majd annak megvédéséért is. Érdemes megemlíteni, hogy a Városligetben az elmúlt években több olyan tanösvényt alakítottak ki, melyek részben interaktív módon mutatják be a természeti értékeket.

 

 

A természetünk, benne kiemelten az erdeink védelmében meghatározó szerepet játszik az erdészeti gazdaság. Járva a régió természetét, az utóbbi évben sokadmagammal és fájó szívvel tapasztaltuk és tapasztaljuk a tarvágások borzalmait. Azt, hogy erdei tereken hatalmas farönk rakások jönnek létre, majd tűnnek el az odaérkező kamionok, faszállító teherautók, később vasúti vagonok rakterében. Mivel ez „tervezett kitermésként“ lett indokolva, szinte semmilyen kézzelfogható eredményt nem értek el a Losoncon és Nógrádban megtartott tiltakozások és aláírásgyűjtések.

 

 

A rendezvényen több standon mutatkozott be az Állami Erdészet. A gyerekek kipróbálhatták a favágást, megismerkedhettek az erdők fáival, állatvilágával. Utóbbihoz kapcsolódva azok vadászatával is. Milyen jó lenne, ha ezek a bemutatók nemcsak a gyerekeket tanítanák, hanem az erdészet munkatársait is ihletnék arra is, hogy visszanéznének az erdőgazdálkodás múltbéli formáira, amikor az erdő fáit úgy vágták, ki hogy maga az erdő megmaradt. Időben nem is olyan sokat kellene visszamenni.

 

 

Az erdőkhöz kapcsolódott a losonci Nógrádi Könyvtár „Könyvekbe rejtett erdő“ c. rendezvénye, melyen a gyerekek beleolvashattak az erdő szépségét és hangulatát megörökítő irodalmi alkotásokba, majd le is rajzolhatták ezen élményüket.

 

 

A Városligeten keresztülfolyó Tugári patak partján és medrében egy lépegető báger várta a merészebb ifjúkat, akik maguk is beülhettek a „menzi muck“ gép irányító  kabinjába. A gépet a Felsőipolyi vízgyűjtő terület igazgatósága hozta a rendezvényre azzal a céllal, hogy bemutassa, hogyan lehet a segítségével alakítani a folyók medrét és partját.

 

 

A losonci önkormányzat és a Novohrad polgári társulás az idén is meghirdette a „Tedd a kezed a város szépítéséhez“ c. versenyét, melyen a résztvevőknek egy-egy városrészt kellett kitisztítani. Az legfőbb értékelési szempont a tisztítás előtti és utáni állapot összehasonlítása volt.

 

A legjobban egy ingyenes hétvégi fürdőzést nyertek a rappi Novolandia termálfürdőbe. A város tisztítása egész héten tartott, melybe hagyományosan a város iskolái kapcsolódtak be, az óvodáktól a középiskolákig bezárólag.

 

Részben ehhez kapcsolódott a rendezvény egyik legérdekesebb kísérő „Tisztítom, tisztítod, Losoncot lélegezzük be“  c. rendezvénye, melyen a Besztercebányai Fejlesztési Ügynökség, a Turisztikai Polyána és Nógrád Idegenforgalmi Szervezet szervezésében az egykori losonci csata területének egy részét tisztították meg A tisztítás Jozef Klinda, környezetvédelmi szakember vezette, akinek a nyáron jelent meg a Losonci csata történetét feldolgozó könyve. Ezt aznap kora este a füleki Városi Könyvtárban mutatta be az ottani érdeklődőknek.

 

FB / Nagy Mónika felvétele

 

FB / Nagy Mónika felvétele

 

A környezetvédelem, és maga a Föld volt a témája a losonci Arany utcácskában megtartott environmentális, „Földlakó” fesztiválnak is. Volt kézműves vásár, gyermekfoglalkozások és egy több órás beszélgetés/előadássorozat, melyen a „nyilvános térről“ folyt a vita.

 

Mi is a nyílt tér, hogyan törődjünk vele, hogyan lehet egy városban zöld övezeteket kialakítani, miért fontos a növények városi jelenléte, s milyen veszélyeket rejt annak hiánya, a víz szerepe – hogy csak néhányat említsek az elhangzott témákból. A beszélgetésen a Ekopolis Alapítvány (Martina Paulíková), a Cseres-hegység Tájvédelni Körzet (Eva Belanová), a Kraj és a Young Folks LC polgári társulások valamint a város képviselői vettek részt.

 

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!