Rimaszombatban a városi képviselőtestület ülésein az utóbbi időben eszkalálódik a feszültség. Ennek nagyságát jól mutatja, hogy a választási időszak kezdetétől mostanáig már tizenegyszer üléseztek, amíg a legtöbb városban legfeljebb háromszor.

 

Legutoljára arról szóltunk, hogy az 2019. évi költségvetés körüli vitában vétók és obstrukciók után Jozef Šimko polgármester részéről hajlandóság mutatkozott az ellenzékkel való megegyezésre.

 

Mivel a történések Rimaszombatban továbbra is érdekesek és tanulságosak, a Körkép.sk fontosnak tartja, hogy ezekről informáljon.

 

 hirdetes_300x300  

Jóváhagyott költségvetés

 

A testület időközben minősített többséggel megtörte a polgármesteri vétót és jóváhagyta az ellenzék által javasolt költségvetést. A testület jóváhagyta az elfogadott költségvetés első módosítását is.

 

 

Ennek fő eleme, hogy a polgármester kérésére megemelték a Kurinci Zöld Víz Üdülő-övezetben építendő tobogán beruházási összegét 430 ezer euróra, mint ahogy a Városi Parkban építendő szökőkútra szánt összeget is.

 

Megmutatkozott viszont, hogy a polgármester továbbra is elégedetlen az egyéb költségek csökkentésével. A testület által jóváhagyott anyagi keretből szerinte nem lehet működtetni a Városi Szolgáltatási Vállalatot. Nyilvánvaló nyomásgyakorlásként leállíttatta a jégpálya működtetését és más létesítmények szolgáltatásainak a csökkentését is kilátásba helyezte. A képviselők végül engedtek és havi 30 ezer euróval megemelték a vállalatnak folyósítandó támogatást.

 

A folytatás viszont már nem volt ilyen sikeres. Több fontos kérdésben is vita alakult ki, amely azóta is folyik a közösségi hálón és a regionális sajtóban.

 

Vegyük át nagyvonalakban, melyek is ezek a problémás kérdések:

 

Az első az Ipari Park építése. Az újonnan megválasztott képviselők beszámolója szerint a kormány részéről ígéret van 800 ezer euró nagyságú összegre. Három terület van erre a célra kinézve Rimaszombatban. Kiválasztása nehéznek igérkezik, mert a két fél nem tud megegyezni.

 

Másik problémás kérdés a felek között a volt internátus épületének a kihasználása. Az épület évek óta kihasználatlanul áll, állaga romlik. A polgármester lakásokká átalakítaná át, szerinte 130 lakást lehetne így kialakítani. Szükséges a fiataloknak is és a lakásokra igény van az előkészítés alatt levő Büntetésvégrehajtási Intézet részéről is. A kritikát, hogy romák fogják majd lakni a lakásokat, a polgármester elutasította azzal, hogy amíg ő lesz a polgármester, addig oda nem fog költözni egyetlen roma sem.

 

 

Az ellenzéki képviselők szerint viszont a lakásépítést a korábban tervezett területen (a Hypernova mögött) kell megoldani, ahol az előkészítés már igen előrehaladott szakaszban van. Ők a volt internátust szociális létesítménnyé alakítanák át. Rendkivüli ülés összehívását javasolják, ahol minden részletről dönthetnének. Ide tartozik, hogy időközben egy közvélemény-kutatás s megvalósult is a lakosság körében. Adataik szerint 3100 megkérdezett személyből 2100 szociális intézmény kialakítását támogatja az épületben.

 

Polgármester vs. ellenzék

 

Nézetkülönbség van a polgármester és az ellenzék között abban is, hogy szükségesek-e költségvetési kiadások tanulmányokra, tervdokumentációra. A polgármester álláspontja szerint csak úgy haladnak a fejlesztéssel, ha hagyják realizálni az ő fejlesztési elképzeléseit úgy Kurincon, mint a Városkertben, mint az utak és járdák felújítása terén is.

 

Az ellenzék képviselői viszont azt vallják, hogy a dokumentáció és az építkezési engedély szükséges, mert egy-egy létesítmény végső használati értékét csak így lehet növelni. Példaként hozták fel, hogy Kurinc, miközben szép és jó lett, ám sok kritika éri a lakosság részéről. Egy alapos befejezési tanulmány nagyban megoldaná a problémát. Ugyanez a helyzet a Városkerttel, a Posta előtti térrel és a város utcáival is.

 

Sajnos ezekben a vitákban megmutatkozott a magyar képviselők megosztottsága. Míg Rigó László (MKP) a polgármestert támogatta, a többiek az ellenzék részei lettek.

 

Nincs magyar eskettető a képviselők részéről

 

Megjegyeznénk ezzel kapcsolatban, hogy a magyar nemzetiségű képviselők a mai napig nem javasoltak maguk közül eskettetőt. Még a választási időszak kezdetén elhangzott az illetékesek részéről ilyen kérelem, mivel sok magyar nemzetiségű pogár kifejezetten magyarul kéri az eskettetést. A testület december 4-i ülésén foglalkozott a kérdéssel, akkor a magyar nemzetiségű képviselők megígérték (MUDr. Juhász), hogy januárban megoldják a problémát. Sajnos ez egyelőre nem történt meg, így a városi hivatal ilyen irányú igény felmerülése esetén átmeneti megoldásként magyarul is tudó személlyel oldja meg a helyzetet (szlovákul eskettető képviselőből több is akad).

 

Ez tehát a helyzet Rimaszombatban. A következő testületi ülés április 30-án, kedden lesz, kíváncsian várjuk a folytatást.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!