Galambröptetéssel és jókedvvel kezdődött a Kis-Duna menti gyalogtúra. A jelenlévők zsákokat és kesztyűt vettek magukhoz, majd egy kis lélekmelegítőt görgettek le torkukon indulás előtt. A vidám túrát a jókedv és  közös emlékek felidézésre kísérte.

 

 

A résztvevők között voltak új, de visszajáró túrázók is. Érkeztek többek között Gelléből, Illésházáról, Felsőpatonyból, Nagymegyerről is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Rostás Alajos a gyalogtúra-sorozat elindítójának egyike és Patonyrét korábbi polgármestere így részletezte a tudnivalókat: „Mikor ez a rendezvény elkezdődött, közigazgatásilag a község Felsőpatonyhoz tartozott. S ahogy  környezetvédelem fontossága fokozatosan előtérbe került, a nagymegyeri, bakai, gellei turistabarátok meghívtak bennünket  magukhoz, és elgondolkodtunk, hogy nekünk is kellene egy hasonló rendezvényt szerveznünk.”

 

A túra kezdetei még abba az időbe nyúlnak vissza, amikor Rostás iskolaigazgatóként tevékenykedett. Az akkori gyermek-szülő természetjárások  nevezhetők a mai Kis-Duna menti túrák elődjének.

 

Túrára készen: Rostás Alajos Patonyrét egykori polgármestere (balról)

 

„Az első patonyréti Kis-Duna menti gyalogtúrát 1991 áprilisának utolsó szombatján tartottuk, s azóta is mindig a tavasz második hónapjának utolsó szombatján kerül rá sor. Így íródott be a köztudatba.” – fejtette ki az egykori polgármester.

 

 

Örömmel mondta el azt is, hogy a túrázók komolyan vették a patonyréti kezdeményezést.  „Annak idején ezzel a rendezvénnyel az is volt a célunk, hogy meghonosítsuk a vidéki turizmust, mert akkor sújtotta a leginkább a helyieket a munkanélküliség. Az első évfolyam sikeres lett, majd miután kiértékeltük, lendületet kaptunk a folytatáshoz.” – emlékezett vissza Rostás Alajos.

 

 

Az egykori településvezető hangsúlyozta, hogy gyalogtúrájuk olyan népszerűségre tett szert, hogy volt olyan év, amikor közel kétszáz résztvevője volt.

 

Célunk emellett, hogy a gyermekek időben megkapják a környezetvédelmi impulzusokat, így a túra alatt ügyességi vetélkedőkkel és szemétszedési versennyel is kedveskedünk neki. Hiszen melyik gyermek nem szeret játszani, versenyezni?” A jutalom édesség, a megmérettetések pedig élvezik a fiatalok.

 

 

Flaška Lénárd Patonyrét polgármestere a községet körülölelő természet páratlan szépségét hangsúlyozta: „Természeti örökségünk egyszerűen gyönyörű! Örömmel tapasztalom, hogy a gyalogtúra útvonalával egyre több érdeklődő ismerkedik meg. Csallóköz ezen részében úgy a növény- mint az állatvilág sokszínű.”

 

Flaška Lénárd Patonyrét polgármestere (balról)

 

„Gyermekkorom óta szívügyem környezetünk óvása, a természet tisztasága, ezért is folytassuk a hagyományt, miszerint a mai akciónk szemétszedési brigáddal egybekötött” – tette hozzá a településvezető.

 

 

A polgármester elmondta azt is, hogy fő céljuk, hogy ne hagyjanak szemetet maguk után, hanem megtisztítsák a körülöttük lévő környezetet.

 

 

A túra generációk megmozdulása is egyben, hiszen az egészen fiataloktól kezdve a szépkorúak is részt vesznek benne. S míg a jelenlévők megcsodálták a természetet, a galambposta is útnak indult Nagymegyer felé, hiszen a gyermekek reggel egy cetlire üzenetet írtak, melyet a galamb lábához rögzítettek, amely hazaindult a küldeménnyel. A leveleket a galambok gazdái a jövő évi túrára újra elhozzák Patonyrétre.

 

A rendezvény további képei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.