Nyitókép: Kapusník Csaba

 

A palásti képzőművészek alkotásait bemutató sikeres kiállítás után nem kellett sokat várni a következő nagyszabású rendezvényre a Litava-patak partján. Egy évtizedes kihagyás után a hétvégén újra esztrádműsorral örvendeztette meg a nagyérdeműt a Csemadok kultúrcsoportja Paláston.

 

A helyi kultúrházban tartott eseményen a humoré, a helyzetkomikumé volt a főszerep, a tizenegy jelenet nagyrészt – de nem kizárólag – a mindennapi életből merített témákra épült. A jelenetek közti szünetet Oszoli László zenebetétjei, illetve a besztercebányai konzervatórium tanulója, Antalicz Ferenc trombitaszólói töltötték ki. A műsor folyamán fellépett Mögiszter is, aki az interneten vírusként terjedő, nagy sikerű Bableves c. számát adta elő.

 

 hirdetes_810x300  

 

A pénteken tartott főpróba után a szombati és a vasárnapi napon is fellépett a társulat, szombaton több mint 130 ember volt kíváncsi a produkcióra.

 

Rendhagyó módon került sor a próbákra, hiszen nehezen lehetett volna találni olyan időpontokat, ami a munkába-iskolába járó harminc szereplőnek egyaránt megfelelt volna.

 

„Egyrészt egy-egy jelenetet egy családra igyekeztünk építeni, így akár otthon is tudtak együtt gyakorolni. A próbákat úgy oldottuk meg, hogy fél órákra voltak beosztva a csapatok, így nem kellett egymásra várni. A fiatalokat, akik távolabbi vidéken tanulnak, s csak hétvégén vannak itthon, szintén igyekeztünk egy jelenetbe építeni. Így tudtunk választ adni a mai rohanó világra”

 

– magyarázta Szarka Katalin, a helyi Csemadok elnöke.

 

 

A palásti fiatalok nem csak a számítógép előtt ülnek, aktívan kiveszik részüket a község kulturális életéből. A palásti Csemadok kultúrcsoportja nem titkolt célja volt a toborzás alkalmával a fiatalítás, a megszólított fiatalok szívesen vállalták a kihívást.

 

„Az egyik legszebb az volt a toborzásban, hogy a fiatalok nem nyűgként tekintettek a felkérésre, nem kerestek kifogásokat, hogy miért nem. A harminc szereplőnk fele a fiatalabb korosztályt képviseli, akik egyből igent mondtak a felkérésre, nem kellett győzködni őket, örömmel jöttek”

 

– mesélte a palásti Csemadok vezetője.

 

 

„Célunk az volt, hogy a helyi kultúrát kicsit hozzuk be a mindennapjainkba, jöjjenek a palástiak, legyen egy kis közösségépítés. Végül is mi szerepelünk benne, rólunk és nekünk szól, ne a drága műsorokat, produkciókat hozzuk be. A reakciókból érezhető, hogy van igény az ilyen gondolatokra, rendezvényekre Paláston” – tette hozzá.

 

 

A műsort a hálás közönség hatalmas tapssal díjazta, hiszen sikerült egy csipetnyi jókedvet csempészni a borongós, esős időjárás okozta melankóliába.

 

Fotó és szöveg: Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.