Tiszteletre méltó dolog megbecsülni környezetünk értékeit, főleg akkor, ha tanúi, néha részesei vagyunk azok kiteremtésének. Május 8-án, szerdán Dél-Gömörben, Hanván két irodalmárról, Mács József bátki születésű íróról és Tóth Elemér, hanvai illetőségű költőről emlékeztek meg egy nagyszabású ünnepségen. Leleplezték mellszobraikat, bemutatták életútjukat, méltatták műveiket.

 

A megemlékezést Juhász István, az Agrárius Kft. igazgatója szervezte munkatársaival és a Hanvai Református Egyházközség hathatós segítségével.

 

A résztvevők és a meghívott vendégek között megtalálhattuk Erdélyi Géza református püspököt, Csáky Pál EP képviselőt, Czimbalmosné Molnár Évát a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának főosztályvezetőjét, Molnár Imre szociológust, Esterházy-kutatót, de jelen voltak Dél-Gömör ismert személyiségei polgármesterei is.

 

 hirdetes_300x300  

 

A megemlékezés ünnepi istentisztelettel kezdődött a hamvai református templomban, igét Nagy Ákos Róbert esperes hirdetett. Mács József életútját és műveit Ág István, a Magyar Művészeti Akadémia tagja értékelte, Tóth Elemérét Mihályi Molnár László költő-publicista.

 

„Miért a szobor? Krónikások voltak, múltunknak és jelenünknek krónikásai…Soha nem szabad megfeledkeznünk múltunkról.”

 

„A költőnek örök emberi értéket kell felmutatnia. A költészet ellenszere lehet a lélekrombolásnak.” – mondták többek között az értékelők.

 

 

Mihályi Molnár László elérzékenyülve beszélt a Tóth Elemérhez fűződött személyes érintettségéről és barátságáról. Elmondta, hogy utolsó munkáját a költő neki küldte el véleményezésre…

 

A két irodalmár mellszobrát Gömör első kulturális kávézójának udvarán leplezték le. B. Kovács István helytörténész és Hencz Péter, Bátka polgármestere méltató beszéde után a résztvevők megkoszorúzták a mellszobrokat, Štefan Pelikán szobrászművész alkotásait.

 

A kísérőműsorban sokan felléptek: Balázs István, Koncz Károly György előadóművészek, Páko Mária és tanítványai Rimaszombatból, a hanvai TM vegyeskórus, Ferencz Veronika, Bartók Beáta énekművész és László Éva orgonaművész.

 

 

Az ünnepség emléktábla leleplezésével ért véget, amely Tóth Elemér hamvai szülőháza falán lett elhelyezve.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.