Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

Május második hétvégéjén 14. alkalommal került megrendezésre a jó hírű Bátorkeszi Borfesztivál.  Az évek folyamán már hagyományozódott, hogy a  Szentlászló valamint a Galambos dűlő  évenként egymást váltogatva ad otthont e népszerű rendezvénynek. Idén a Galambos nedűit kóstolgathatták végig a fesztivál vendégei.

 

Bátorkeszi  község a Duna-menti síkság keleti peremén, a Garam-menti hátság és a Gerecse hegység által behatárolható dombok lábainál fekszik.  A falu határának jelentős részét erdő borítja, amely festői képet nyújt a tájnak. Az erdőség közelében elhúzódó napfényes dobokon találhatók a már jó hírnevet szerzett szőlő-ültetvények. A dombság nagyon jó mikroklímával rendelkezik: a dűlők fekvése és a termőföld minősége a szépapák régmúlt ideje óta bizonyítja, hogy e hely megfelel a szőlőtermesztésre.

 

Mindezen adottságoknak és a mai gazdák szorgalmas munkájának köszönhetően az idei fesztiválon is kiváló borok várták a vendégeket. Kóstolhattak száraz Olaszrizlinget, édes fehér Burgundit, szintén száraz Rajnai Rizlinget, de Szentlőrinci Rosét is, és vég nélkül sorolhatnánk a sokféle zamatos nedűt:  Zöld Veltelínit, Kékfrankost, Irsai Olivért, Szürkebarátot

 hirdetes_810x300  

 

A Perbete-i Mazsorettek, fotó: Buday Mária

 

A Galambos dűlőn közel 40 borász kínálta termésének legjavát, a helyi gazdák mellett  szép számmal hozták el illatos itókáikat a környék településeiről, de a határon túlról is. Jelen voltak a Börzsöny hegység tövében húzódó Ipoly-pásztóról, a Muzslai Szőlőhegyről, a Szőgyény-i dombokról, a meleg éghajlatú Nagymácsédról.  A Duna túlpartjáról a Mór-i Pincészet, az Etyeki Kúria Borászata, a Sápi T.  kézműves gyümölcsbor manufaktúra is rendszeres résztvevői e jónevű rendezvénynek.

 

Természetesen vendégváró asztal is akadt bőven, nem egy borospince előtt hatalmas kondérokban keverték  az illatozó bográcsgulyást és egyéb finomságokat.  Aki igazán erős italra vágyott, az a búcsi pálinkakóstoló  tiszta, természetes ízei között találhatta meg a (jó)kedvére valót.  🙂

 

Erdélyi népművészet, fotó: Buday Mária

 

Említést érdemel, hogy a rendezvény szervezői a finom nedűk és az illatos ételek kínálata mellett számos, színes programmal is várta az érdeklődőket.

 

A fesztivál egyik közkedvelt programja a Szőlőhegyi Futóverseny,  melyre nemcsak a régióból, de az ország számos szegletéből neveztek. A versenyzők 12 kategóriában mérhették össze képességeiket, az egyes korosztályoknak és nemeknek megfelelő távokon. E sportesemény külön érdekessége, hogy a serdülő és felnőtt résztvevők kb. 100 méter távot egy borospincén, hordók mellett futhattak végig, melyet az építmény két bejárata tesz lehetővé.

 

Csáky Pál EP képviselő a Dolník pincészet vendége, fotó: Buday Mária

 

A kulturális rendezvények két színpadon kerültek bemutatásra, a  Vigadó színpadon,  valamint a  Tisztás színpadon.  Péntek délután a számos fellépő között a Szalkai Rikkancsok Néptánccsoport,  az Ebedi Citerások, a Naszvad-i Búzavirág Éneklőcsoport szórakoztatta a közönséget, este pedig az EDDA nagykoncertre került sor.

 

Szombat délután a Mazsorettek és a Borlovagok felvonulásában gyönyörködhettünk. Külön említést érdemel, hogy e nagyszabású bevonulást követte Mgr. Labancz Roland polgármester köszöntője.

 

Délután a Vigadó színpadon a Retrock Party Band szórakoztatta a sétálókat, este pedig a Rock Misszió, valamint a Margaret Island nagykoncert zenéjére tombolhatott a többszázas közönség a Tisztás színpad előtt.

 

Erdei életkép, fotó: Buday Mária

 

A fesztivál neves fellépőin kívül sok egyéb kísérő program is szórakoztatta a vendégeket.  A Vigadó épületében a Pro Futuro Villa Kezw társulás a falu múltját bemutató  helytörténeti kiállítást rendezett Mi bátorkesziek címmel.  

 

A galambosi pincesor egész hosszában kézműves vásárban gyönyörködhettek a kirándulók. Dicséretes, hogy  visszaszorultak a cifra-bifra vásári kacatok, többségében az értékes népművészeti alkotások kerültek előtérbe.

 

Helytörténeti kiállítás régi fotókkal, fotó: Buday Mária

 

Az idei fesztivál újdonsága a most kialakított  Erdei Tanösvény, melyet a község szorgos önkéntesei hoztak létre, és a Pro Futuro Villa Kezw PT töltött meg tartalommal. A tanösvény információs táblákon mutatja be az erdő élővilágát, és emellett a helytörténeti érdekességekről is képet ad. Az új létesítmény közelében állatsimogató tette vonzóvá a kicsinyek számára a kirándulást.  

 

A fesztivált a késődélutáni órákban egy hatalmas zivatar tette emlékezetessé, amelyen a természet megmutatta az emberrel szembeni erejét. Az eső a levegőt azonban még tisztábbá, üdébbé mosta, tehát nem teljesen indokolt e tényre negatívumként tekinteni. A májusi eső egyébként is aranyat ér …

 

Hátaslovak, fotó: Buday Mária

 

A minden szempontból sikeres rendezvény fő szervezője Bátorkeszi Község Önkormányzata valamint a SZEGAB Polgári Társulás volt.

 

A napfényes domboldalak nyáron is várva-várják a természetrajongókat, a tiszta levegőre, a szabad testmozgásra vágyókat. Bizonyára akad gazda, aki szívesen elfogadná néhány önkéntes segítő buzgalmát. Tapasztalatból állítom, a kapálás, a szőlőkötözés  egészen könnyen elsajátítható munkafolyamat … Mert nemcsak a fesztivál idején él a Galambos!

 

Buday Mária

 

Képgalériánkért görgess tovább:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.