A Rimaszombati Városi Képviselő-testület ülése most is igen hosszúra sikeredett. Ám egészében véve a kétnapos, kétszer öt órás ülés a futballon kívül nem hozott más eredményt. Mivel a városban sok a nyitott probléma, így ezek felsorolása hosszú és unalmas lenne, ezért az olvasóknak csak a meg nem egyezés látható jeleit és okait soroljuk fel.

 

Az ülés egyik legérdekesebbnek ígérkező programpontja ismét a futball volt. Szántó István, a Városi Hivatal elöljárója előterjesztette a Szlovák Labdarúgó Szövetség ajánlatát, miszerint a városi futballstadion újjáépítésére 750 ezer eurót adnak.

 

A feltétel viszont, hogy a város minimálisan 500 ezer euróval járul hozzá. Elmondta, nagy szükség van az újjáépítésre, mivel a két stadionrész már lassan összedől. Kérte a képviselő-testületet, hogy fogadja el az ajánlatot. A képviselő-testület rövid vita után el is fogadta az előterjesztett ajánlatot, méghozzá egyhangúlag.

 

 hirdetes_810x300  

A jelenlévő Balog István, a diákcsapat volt edzője portálunknak sommás véleményt mondott a döntésről:

 

”Nagyon sajnálom, hogy a városnak nem kellett a magyarok által felkínált 4,5 millió euró, amiből a stadion újjáépítését mesésen meg lehetett volna oldani. Ehelyett most 1,25 millió euróból szeretnék ugyanezt megoldani, amiben jelentős saját összeg is van.”

 

 

Az ülés további részében a felek között vita folyt a városi fejlesztési munkák menetéről. Mi is az oka annak, hogy minden munka áll? A Merjünk Gyorsítani (MGy) képviselői csoport felsorolt több olyan korábban jóváhagyott akciót, melyeknek már késznek kellene lenniük. A polgármester azonban azt bizonygatta, hogy azokat nem lehet megcsinálni.

 

A vita eredményeképpen a polgármester olyan álláspontot képviselt, miszerint a MGy csoport nem gyorsítja, hanem fékezi a munkák menetét. Reményei szerint a lakosok ezt év végével majd „megszámolják”. A másik oldal „truccpodniknak” nevezte a polgármestert, majd reményüket fejezték ki, hogy a polgárok már látják a polgármester fékező szándékait.

 

Jozef Šimko kijelentette, hogy ha nem hagyják érvényesülni az ő elképzeléseit, akkor semmi sem lesz megcsinálva a városban. Kifejtette, hogy az ő elképzelése a városfejlesztésre eddig is jó volt, ezután is bízni kell benne. A MGy csoport ellenben azt hangoztatta, hogy ők csak az átláthatóságot, a törvények betartását kérik számon a végrehajtásban. Kijelentették, nem fogják engedni, hogy a közpénzekkel sáfárkodjanak.

 

A képviselőcsoport álláspontja, sajnos, teljes mértékben megalapozottnak tűnik a város főellenőrének a jelentése alapján. Ez a jelentés az ülés egyik fontos programpontja volt. A főellenőr ellenőrzést végzett a törvényesség betartása területén, ahol elsősorban a közbeszerzési törvény betartását ellenőrizte a beruházásoknál.

 

Az ellenőrzés eredménye szerint a vezetés nem tartott be a törvényeket. Több beruházásnál „etapizálva” lettek a munkálatok, vagyis kisebb összegű részekre lettek felosztva, ahol aztán egyszerűsödtek a törvény feltételei. Ez viszont törvényellenes. Ennek eredménye az lett, hogy a munkákat legtöbb esetben egy és ugyanaz a cég végezhette el.

 

 

A polgármester azzal védekezett, hogy ha a törvényt betartja, akkor még jövőre sincs kész Kurinc, nincs kész a posta előtti tér, valamint a városi park. A képviselők azonban azt vallják, hogy a törvény az törvény. Azért ilyen bonyolult, mert védekezni kell a visszaélések ellen. Közpénzekről van szó, amelyek sajnos az ilyen folyamatokban könnyen „elvesznek”, ezért a törvényt be kell tartani.

 

A probléma körüli vita elfajult, a polgármester büntetőjogi feljelentést tett Jurkemik képviselő (MGy) ellen rágalmazásért, aki viszont bejelentette, hogy feljelentést tett a Közbeszerzési Hivatalnál és az Állami Számvevőszéknél a közpénzek törvényellenes felhasználása miatt.

 

Érdemes talán még említést tenni az állami dotációs és EU-s pénzekről. A MGy csoport sürgette az ilyen pénzek kérelmezését és kihasználását. A polgármester viszont neheztel a kormányra és a járási akciós-bizottságra, mert szerinte e téren a város kérvényeit sorra ignorálják. Viszont más városokkal, például Nyústyával vagy Feleddel szemben sokkal bőségesebben járnak el, amit ő rokonizmusnak, klientelizmusnak vél.

 

Tulajdonképpen a maratoni ülés egész menete és hangulata ilyen volt. A fent említett futballstadion felújításán kívül semmiben nem született olyan megállapodás, amely biztosítaná a munkák elkezdését. Érdekességként közzéteszünk egy rövid videófelvételt, amelyből a kedves olvasó képet kaphat az ülés hangulatáról.

 

 

Említést érdemel, hogy amilyen megosztott a város teljes vezetése, olyannyira megosztott lett a Magyar Közösség Pártja háromtagú képviselői gárdája is. Rigó László kilépett az MKP-ból és egyértelműen a polgármestert támogatja, míg Juhász Péter minden jel szerint a MGy csoport szerves része lett. Cziprusz Zoltán képviselő pedig portálunknak elmondta, hogy ő úgy fog szavazni, ahogy a helyzet megkívánja.

 

A Körkép.sk megkérdezte RNDr. Zuzana Žirošovát, a Városi Hivatal osztályvezetőjét, hogy sikerült-e már eskettetőt verbuválnia a magyar képviselők közül, mire Žirošová elmondta, hogy magyar nemzetiségű eskettető még mindig nincsen. Ezt ő személy szerint nagyon sajnálja, mert tapasztalatai szerint van rá igény a magyar származású lakosok között.

 

Mede Géza

 

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.