A Besztercebányai Megyei Önkormányzat és a Jó megyéért fejlesztési Ügynökség (Dobrý kraj rozvojová agentúra  BBSK) májusban egy határozottan dicsérendő sorozatot indított el, melynek során a megye vezetősége, képviselői közönségtalálkozókat szerveznek az egyes régiók polgármestereivel.

 

A  „Megyei utakon“ című találkozók célja hogy információcsere induljon az egyes régiók idegenforgalmának, szociális szolgáltatásinak, egészségügyének, iskolaügyének szociális gazdasági helyzetének állapotáról. Az első találkozóra május végén Nagyrőcén, a másodikra Losoncon, a Régi Városháza épületében került sor.

 

A csaknem egész napos program első részében a losonci és poltári régió polgármestereivel találkoztak. A munkatalálkozón a települések helyzetével foglalkoztak. A legnagyobb problémák közé a munkahelyek alacsony száma, az egészségügy és az úthálózat rossz állapota tartozik. Utóbbi a több felújított útszakasz ellenére megyei szinten a legrosszabbak közé tartozik, s mint a délután közönségtalálkozón is elhangzott, a megyei vezetés hangsúlyosan elhatározta, hogy az ezen állapot javítására kiemelt figyelmet fog szentelni.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ezt követően Ján Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke és csapata meglátogatta azon losonci kulturális intézményeket, melyekben megyei támogatással javítások és fejlesztések zajlanak és még folytatódni is fognak: Ide tartozik a Nógrádi Múzeum és Galéria, a Nógrádi Művelődési Központ és a Nógrádi Könyvtár.

 

Utóbbi két intézmény egy épületben székel, s jelenleg a tetőzet és tetőtér, ill. a utcai falak felújítása folyik. A tervek szerint ősszel megkezdődik a Nógrádi Könyvtár belsejének átalakítása is, melynek során  új arculatot, pultot kap az ismeretterjesztői és a gyermekirodalmi részleg.  A könyvtárban, annak igazgatója, Daša Filčiková tájékoztatta a megye vezetőit a munkálatok előkészítéséről, egyben köszönetet mondott a megyétől kapott segítségért.

 

A nap programja késő délután a Régi Városháza dísztermében közönségtalálkozóval zárult, sajnos mérsékelt érdeklődés mellett. A program Pavol Dobšinský (1828-1885), néprajzkutató,  ismert mesegyűjtő, evangélikus lelkész gondolatainak és azok mai üzenetének felidézésével indult. Elmondtva, hogy  mi is rejtőzik „A hegyek és a völgyek mögött“. Ennek részeként egy rövidfilmben bemutatták  a terület legértékesebb helyszíneit is.

 

 

A „mesemondó“ pozitív példaként szólaltatta meg Dávid Turčáni, méhészt, aki az álmairól, azok megvalósításáról, terveiről és az egyre nagyobb közönséget vonzó „méhészparadicsomáról“ szólt. A szimpatikus vállalkozó elmondta, hogy folyamatosan tart méhészbemutatókat iskoláknak, gyerekeknek, s közeli céljai közé tartozik egy további virágbeporzó rovarcsalád, a lepkék tenyésztése és bemutatása is.

 

 

A Körzeti Idegenforgalmi Ügynökség munkatársa, Dominika Moravčíková arról szólt, hogy miért érdemes egy egységes idegenforgalmi arculatot kialakítani, s ebben milyen módon szerepeltethetőek a helyi sajátosságok és értékek, melyek képesek megszólítani a fizetőképes turistákat.

 

 

A jelenlévőket Ján Lunter köszöntötte. Elmondta többek között, hogy egykor vállalkozóként dolgozott, ahol sok embernek adott munkát, s a megyéhez hasonlóan állt hozzá, mint az emberek többsége. Látta a gondokat, a korrupciót, annak kihatásait, de legfeljebb morgolódott a dolgokon. A megyei választásokon azután engedett a feékérésnek, s azzal a céllal vállalta a megmérettetést, hogy visszahozza a tisztességet a megyei életbe, s azon lesz, hogy segítse a megye lakosságát.  Ez volt a vállalása, s ez is marad.

 

A megye kötelessége, hogy biztosítsa a megye, a kerület gazdasági, kulturális, szociális, egészségügyi helyzetének javítását és fejlesztését. Ezt biztosítja az is, hogy a megyei bevételek 1 %-át (1,7 mill. EUR) fejlesztési célokra tudják fordítani. Ezt szolgálja a logó, a megyei ambaszádorok tevékenysége, a létrehozott és létrehozandó szociális munkahelyek kialakítása is.  Kiemelt feladat az úthálózat minőségének javítása, amely főleg a déli régiók jelentős gondjai közé tartozik.

 

 

A megye eddigi eredményeiről, céljaról a megye alelnöke, Ondrej Lunter adott összefoglalót. Ennek jelmondata: „A megyében olyan teret kell kialakítani, ahol az aktív emberek élni akarnak, családot alapítani és teljes értékűen eltölteni az idejüket“.

 

Ennek teljesítését szolgálják a célok. Munkahelyek kialakítása (iskolaügy – középiskolák, idegenforgalom, szociális gazdaság – szociális vállalatok, munkaügyi ügynökség), közszolgáltatások javítása (szociális szolgáltatások, egészségügy, tömegközlekedés, kultúra), törődés a közvagyonnal (utak, épületek).

 

 

A losonci járásban 2018-ban 3,7 millió euró jutott fejlesztésre, a 2019-es évre 5,2 millió euró van betervezve. Ennek része, hogy a már említett három kulturális intézményre 1,9 millió eurót különített el. A törvény hatályán felül a megye a kulturális intézmények 430 munkatársa részére a szabadságuk és az üdültetésék támogatására 132 ezer eurót fordít.

 

A kiemelt projektek megvalósítására munkacsoportok alakultak. Ezek az Az üvegút, a Napút-Csontváry Kosztka Tivadar, Polyána és a Novohrad-Nógrád Geopark, valamint a nagykürtösi Borút, Kerékpáros régiók, Nógrádi (gács)Váralja (Novohradské Podzámčie).

 

Külön figyelmet érdemel az egészségügy. Mint az elhangzott, a losonci járásban 37 körzeti orvos van, de ebből 16 65 éven felüli, ami komoly kockázatokat hordoz magában. Szükséges a fiatal orvosok itthon marasztalása.

 

 

Kiemelt figyelmet kell szentelni a közutaknak, melyek megújításra, a pénzügyi háttér biztosítására a megye a kormánnyal folytat reményt keltő tárgyalásokat.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!