Nyitókép: glob.sk

 

A recept általában mindig nagyon hasonló. A saját országából már kiszorított, Szlovákiában ellenben gazdagon támogatott dán kinéz magának egy öreg sertéstelepet. Az ilyen ugyanis olcsóbb, sokkal egyszerűbb az engedélyeztetési eljárás, így gyorsabban beindítható a termelés is, mint egy zöld mezős beruházásánál.

 

Majd előveszi a pénztárcáját, ha kell, akár le is fizeti akit szükséges. Politikust, állami hivatalnokot, polgármestert, helyi képviselőtestületet, szövetkezet tulajdonost, és megveszi a szükséges ingatlant. Majd hozzá a földeket, ahol a híg trágyát és a húgylevet terítheti. A szükséges engedélyek beszerzése után már indulhat is a több tízezer fős disznótermelés.

 

Utánunk a vízözön

 hirdetes_810x300  

 

A helyieknek marad a kiszolgáltatottság, a bűz, saját házaik elértéktelenedése. A dán amíg csak lehetséges, kihasználja a lehetőséget. Termel, tönkretéve a helyi gazdaságokat, szennyezve a környezetet, ivóvízkészletet, majd kellő időben továbbáll.

 

Sok sok falu önkormányzata, lakosai tudnának mesélni keserű tapasztalataikról szerte Dél-Szlovákiában.

 

A Dan – Slovakia Agrar, a.s., melynek vezetője Mogens Hansen, az igazgatóság további tagjai pedig a szintén dán Erik Jantzen, valamint a nagyudvarnoki Somogyi Tünde, illetve dunaszerdahelyi Németh Andrea, egy éve megkereste Horváth Árpád (MKP) gútai polgármestert is a sertéstelep tervével. Horváth valamilyen oknál hallgatott az ügyről egészen addig, míg a sajtó az elmúlt hetekben meg nem írta az egészet.

 

A gútai polgármester hallgatott

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, elkezdődött a kapkodás, a tűzoltás. A legjobban az egyik érintett, a helyi MKP frakciójának vezetője próbált mosakodni, hirtelen petíciós aláírásgyűjtés is indult a tervezet ellen, jövő hét hétfőn pedig testületi ülés lesz, ahol ez a téma is napirendre kerül. Mondanunk sem kell, forró vitára van kilátás.

 

Dan – Slovakia Agrar, a.s., egyébként nem kispályás játékos, évtizedes, gazdag know-how-al rendelkezik az ilyen sertéstelepek terén. Az elmúlt években 30 millió euró feletti forgalommal, 2018-ban közel 4, 2017-ben pedig több mint 7 millió eurós haszonnal tevékenykedett.

 

A Körkép.sk annak is utánajárt, hogy hol tart jelenleg a helyzet.

 

Hol tart ma az ügy?

 

Jelen állás szerint a dán már előszerződést kötött a telep tulajdonosával, Ambrus úrral, ahol a sertésfarm működne. Az elővásárlási joggal tehát jelenleg lépéselőnyben van. Ez az előszerződés akkor lép hatályba, ha a dánnak sikerül beszereznie a szükséges engedélyeket. Jelenleg ezek begyűjtése zajlik, ami azonban közel sem lesz egyszerű.

 

Portálunk beszélt a magánkézben levő telep gútai illetőségű tulajdonosával is, aki elmondta, hogy bevétele maximalizálására törekszik. Hajlik azonban arra, hogy felmondja a dánnal való előszerződést, amennyiben mástól hasonló ajánlatot kap.

 

Gútán tehát egyelőre még közel sincs veszve minden. Hogy a dán megveti-e a lábát a városban vagy sem, az nagyban a helyi aktivisták talpraesettségén, a gútaiak összefogásán, tenni akarásán múlik. Sok más községgel ellentétben, ahol utólag értesültek csak a lakosok a veszélyről, amikor már az üzlet megköttetett, itt még nincs lejátszva a történet.

 

Mi a teendő?

 

Ha a Gútaiak meg akarják akadályozni a dán sertéstelep beindítását lakóhelyük közvetlen környezetében, ajánlatos mielőbb egy komisszió, szakmai csapat felállítása. A legjobb, ha ebben nemcsak a város vezetése, a saját pecsenyéjüket sütögető helyi politikusok, hanem helyi gazdák, civil aktivisták, tenni akaró személyek, akár a helyi sajtó képviselői is helyet kapnak.

 

Az ő feladatuk lenne mielőbb tüzetesen áttanulmányozni a jogszabályrendszert, begyűjtve a tapasztalatokat más falvak képviselőitől, és határozott módon kiállni a jogaikért, keményen ellenállva a dán terveknek.

 

Sok esetben ugyanis egy-egy ilyensertéstelep azért tud beindulni, mert a helyiek későn eszmélnek, gyengén szervezettek, és nem használják ki a rendelkezésükre álló lépéseket sem.

 

Igen, aprólékos, idegtépő, sok utánajárást igénylő munka, de szükséges. Saját szülőföldjük, lakóhelyük, életkörnyezetük jövője és tisztasága érdekében.

 

A Körképen természetesen beszámolunk olvasóinak a további gútai fejleményekről is.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.