A rimaszombati képviselőtestület júliusi ülése viszonylag konszolidáltan zajlott. A Rigó László alpolgármester vezette ülés jóváhagyta a város idei költségvetésének módosítását és a program többi pontját is.

 

– No, Rimaszombatban kezdenek rendbe jönni a dolgok! – gondolhatták e kép alapján a polgárok – Ezek végre összefognak a mi érdekünkben.

 

Nem úgy lett.

 

 hirdetes_810x300  

Augusztus első hetében a nyári szabadságáról visszatért Jozef Šimko rendkívüli ülést hívott össze. Kiderült, hogy a polgármester nem írta alá a fontosabb határozatokat, köztük a költségvetés módosítását sem.

 

Minden visszakerült tehát a régi kerékvágásba. Mondhatnánk, hogy az „ünnepi koccintásra” előjött ellenfelek gyorsan visszaszaladtak a lövészárkokba és ott folytatták a harcot, ahol korábban abbahagyták. Ez pedig az egyik oldalon, Šimkonál kézzelfogható:

 

– Majd én adok nektek! Majd én megmutatom, hogy ki itt az úr! Ment itt minden, amíg nem ti voltatok! A másik oldalon pedig: – Azért se hagyjuk. Mi is választva vagyunk! Rendnek és fegyelemnek kell lennie! – nevezetű képviselői álláspont körül zajlik.

 

A rimaszombati városi képviselőtestület. Kép: Körkép.sk

 

Ennyi kitérő után ismerkedjünk meg azzal, mi is lett a sorsa a vitatott programpontoknak.

 

A városi futball jelen állása és jövője körül nagy viták folynak a városban. A városi futball-klub előterjesztett egy helyzetfelmérést és kérte a képviselőtestület, hogy a klub évi költségvetését bővítsék 18,5 ezer euróval. A képviselők kevésnek ítélték az előterjesztést. Kérték, hogy a klub dolgozzon ki egy bővebb, egységes koncepciót a várható működéséről, ami alapján meg tudják ítélni a futballra kért támogatás jogosságát. Nincsenek a futball ellen, nincsenek a megemelt költségvetés ellen sem, azt meg fogják szavazni a következő ülésen.

 

 

A polgármester szerint viszont a futball ellen vannak, mivel elutasították a Szlovák Futball Szövetség (SzFSz) által ígért 750 ezer euró dotációt is. Ezt a szövetség a futball stadion újjáépítésére adta volna a városnak. Vaľo képviselő válaszában világossá tette, hogy egy egyoldalnyi indoklás alapján felelőtlenség dönteni egy ilyen komoly kérdésben. Kérte a vezetést, hogy a hasonló eseteknek szenteljen kellő mértékű figyelmet a jövőben.

 

A testület újratárgyalta a költségvetés módosítását is. Az utolsó ülésen azt jóvá is hagyta, ám a polgármester megvétózta. Álláspontja szerint a képviselők által javasolt cca. 70 ezer euró nagyságrendű változtatás nem felel meg a város fejlődésének. Javasolta az eredeti, a vezetés által előterjesztett költségvetési javaslat jóváhagyását. Forró hangulatú vita után a képviselők újból jóváhagyták a korábbi határozatukat.

 

Elismerték viszont, hogy a költségvetés bizony ismét változtatásra szorul, ezért elfogadtak egy olyan határozatot, amely szerint a vezetés előterjeszt egy új módosított költségvetés-javaslatot, amit a képviselőtestület megvitat még augusztus hónap végéig. A határozat része lett az is, hogy a javaslatot az ülés előtt megvitatják a vezetéssel közösen.

 

A rimaszombati városi képviselőtestület. Kép: Körkép.sk

 

Az ülés további részében újból kínos személyeskedésre került sor a polgármester és a képviselők között. Portálunk korábban már beszámoltunk arról, hogy Jurkemik képviselő panasszal élt a Számvevőszéknél (NKÚ) és a Versenyhivatalnál (ÚVO). A városi főellenőr által végzett ellenőrzések ugyanis kimutatták, hogy visszaélések történtek több fontos pályázat lefolytatásánál, kiértékelésénél és realizálásánál. Több esetben előfordult, hogy egy beruházást, mint egészet, részekre osztott a város. Ez a főellenőr szerint és a képviselők szerint is törvényellenes.

 

A polgármester felháborodva közölte, hogy az ellenőrzés elkezdődött. Mint mondta, nem tudnak dolgozni sem, mert az ellenőrök felemésztik minden energiájukat és idejüket. Szerinte erről Jurkemik képviselő tehet, mert feljelentette a várost. Kijelentette, hogy Jurkemik képviselőnek erre nem volt joga, mert olyan ember, akit már büntetőjogi felelősségre vontak. Jurkemik az ülésen először megerősítette, hogy volt már büntetve., majd az ülést követően cáfolta, hogy az olyan formában lett volna, ahogyan azt a polgármester közölte.

 

Vyjadrenie Ján Jurkemík

"Stojím tu pred Vami, Soboťania, úplne nahý " ?Podľa primátora Jozefa Šimka 2x odsúdený súdom v Rimavskej Sobote. Podľa odpisu registra trestov akoby nebol nikdy súdený. Neznalosť a pokus ublížiť poslancovi primátorovi nevyšla.Ako ešte sa nás pokúsi odradiť?

Gepostet von Odvážme sa zrýchliť am Donnerstag, 8. August 2019

 

 

Portálunk megkérdezte Jurkemik képviselőt, hogy ő hogyan látja a beadványa sorsát?

 

– A Számvevőszéktől (NKÚ) és a Versenyhivataltól (ÚVO) is megkaptam a választ, melyben nagy jelentőséget tulajdonítanak a panaszomnak. Azt írják, hogy az ellenőrzést, annak fontosságára való tekintettel igyekeznek minél hamarabb végrehajtani.

 

– Milyen mértékben érinti a beadványa a bűnüldöző szerveket?

 

– Ez a beadványom őket nem érinti. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a város vezetése és a kivitelező jogszerűtlenül járt el, akkor pénzbüntetés várható, amely az ilyen esetekben magas összegű szokott lenni – mondta a képviselő.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.