Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Holt-Vág a komáromiak egyik legkedveltebb vízmelléki pihenőhelye. Bár minden évszak adja a maga varázsát, a legnagyobb látogatottságnak mégiscsak nyáron örvend.  Minden bizonnyal ez a két hónapos iskolai vakációnak is köszönhető, és persze annak, hogy a tikkasztó hőségben az emberek szívesen kimenekülnek a felüdülést hozó vízpartokra.

 

Komáromban e természetes állóvíz környékének fejlesztésével az előző évtizedekben keveset foglalkoztak. Szemmel látható változásokra 2016-ban került sor, amikor egy hosszabb partszakaszon kivágták a nádast és a nyári szezon kezdetére homokos partszakaszt alakítottak ki. A fák árnyékába pedig turisztikai célokat szolgáló kültéri pihenőpadok, uzsonnázó asztalok kerültek.

 

fotó: Buday Mária

 

 hirdetes_300x300  

A városi képviselőtestület ez év tavaszán jóváhagyta, hogy a Holt-Vág térségének további fejlesztésére 40 ezer eurót fordítsanak, és ebből a nyár derekára egy vadonatúj csónak-kölcsönző központot létesítését tervezték. Bár a kivitelezés bizonyos engedélyek beszerzése miatt eléggé csúszik,  az eddigi munkálatok látványa bizakodásra ad okot. Mert ugye, ami késik, nem múlik.

 

fotó: Buday Mária

 

A csónak-kölcsönző városi telken,  az egykori Tocsi – csárda térségében alakulgat, s a tervezett 5 vízi-bicikli  a stéghez kikötötten már ott várakozik, hogy elinduljon első útjára.  A továbbiakban pedig 5 csónak forgalomba állítására is sor kerül.  A komáromiak reménykednek, hogy a nyári örömöket szolgáló vízi alkalmatosságok hivatalos átadása még idén augusztusban meg is történik. 

 

fotó: Buday Mária

 

Ha az egykori Tocsi – csárda felé sétálunk, láthatjuk, hogy egy  kis konténer-házikó már ott várakozik, amelyben a jegypénztár kap majd helyet.  Valószínűleg üdítőt, frissítőt is lehet majd vásárolni.   Mindenesetre az ember biológiai szükségleteinek elvégzésére is készen áll két bódé. 

 

fotó: Buday Mária

 

Figyelmet érdemelnek a szép, kör alakú kültéri asztalkák és padok, melyek köré nagyobb  társaságok is megtelepedhetnek.  A látottak alapján tehát arra következtethetünk, hogy a nyár második felében, valamint szeptemberben a majdnem kész csónakkölcsönző szolgálni fogja a város lakóit, és az idelátogató turistákat.

 

fotó: Buday Mária

 

Persze a Holt-Vág környéke önmagában is felüdülést, feltöltődést kínál.  A természetes vizek rajongói, a dús lombozatú árnyas helyek kedvelői, a homokos partszakaszt kereső napimádók egyaránt megtalálják a kedvükre való helyet. Persze jó, ha a déli napfénytől mindenki óvja magát az augusztusi kánikulában. 

 

fotó: Buday Mária

 

Minden esetre aki kilátogat a Vág folyó e réges-rég állóvízzé szelídült ágához,  semmiképp sem érkezik hiába, mert a nyugalmat árasztó víztükör békével tölti el.

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.