Sokan érkeztek Nemeshodosba a gazdag programkínálat és a számtalan finomság miatt.

 

 

A régió egyik legnagyobb gasztro-kulturális jellegű rendezvényén futott a falu Ádámkáért, volt termelői piac, focikupa, és főzőverseny is.

 

 hirdetes_810x300  

 

A délelőtti órákban tartott termelői piacon számtalan kézműves, őstermelő árusított. A kirakott portékák között horgolt termékek, dinnye és sok-sok egyéb finomság is volt. Egy bősi hölgy elmondta, hogy legfőképp házi réteseket készítenek. Olykor a régi megszokottat modern felhozatalban készítik.

 

Termékeik között megtalálható volt a Nagyiféle mákos pogácsa, linzerek, csokiszilvalekvárral megbolondított dióskosárka, száraz sütemények. „Egy Nagyitól ránk hagyott 1960. évi receptkönyvből sütök“ – tudtuk meg.

 

 

A szakácsok megmérettetésén különböző pörköltek készültek. A felhozatalban volt szarvas-, pacal és birkapörkölt is. A társaságok vigadozva várták ismerőseik megérkezését, akiket egy jó ebédre invitáltak. A hangulatos ebédhez a nótaszó sem hiányozhatott, oda is szólt a zenekarnak a baráti társaság egyik tagja, hogy: „Húzdd rá!”

 

 

Ebédidő tájékán a helyiek a húsleves hatékonyságáról bizonygatták az egyik vendéget, aki nem akart fogyasztani: „Jó húsleves adja az erőt! Annyi „dög“ van benne, hogy csak na!“ Majd a társaság a leves hatásáról értekezett: „Emlékezz csak vissza, tyúkot csak akkor vágtak, ha vagy a tyúk vót beteg vagy a gazda! Kiváltság vót ám azt fogyasztani, húúú, a gyöngyös húsleves… „ –  fogalmazott Győri Béla, a nemeshodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport tagja.

 

 

Nevetve szólt az egyik: „Vigyázzál, nagy a hőség odakünn!“ Egy fiatalember lélekerősítőre invitálta a társakat, kezében üveggel így szólt: „Hogy vagy?“ Amire érkezett az elutasító válasz: „Köszönöm szépen kocsival!“

 

 

Különlegességnek számított a „helikuffer“ (helikopter), hiszen a magasból is megtekintehették az augusztus 10-i Nemeshodosi Nagy Lakomát. A lelkes, merész bevállalók egyike el is határozta, hogy ő bizony pilóta szeretne majd lenni. A számtalan koncert jó szórakozást kínált a jelenlévőknek, akik szinte alig tudtak válogatni a rengeteg finomságból. A rendezvény végén éhes sem maradt senki.

 

Képeink:

 

A tombola fődíja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.