A Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából szabadtéri kiállítás nyílott Sopron város Várkerületén.

 

A tárlatot a Soproni Múzeum és a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány közösen készítették. A kiállítás különlegessége, hogy a korábbi rendszer jellegzetességei, a határőrtorony, a Trabant, a szögesdrót eredeti formájukban, korhűen jelennek meg.  További érdekesség, hogy soproni középiskolások a Berlini Falon található graffitiket is megjelenítették a kiállítás helyszínén.

 

És hogy mi is az a Páneurópai Piknik?

 

 hirdetes_810x300  

 

1989. június 20-án Debrecen városában született meg a gondolat, hogy szervezzenek egy nagyszabású rendezvényt a vasfüggöny és a Berlini Fal elleni tiltakozás jeléül az osztrák-magyar határon. Így a Debreceni MDF a Soproni Ellenzéki Kerekasztallal együttműködve hozzáláttak a különleges szervezkedéshez. Végül a Határőrség vezetőitől meg is kapták az engedélyt, hogy egy kiválasztott, meghatározott helyen 1989. augusztus 19-én délután 15 és 18 óra között ideiglenesen megnyíljon a magyar határ.

 

 

Az eseményt hírül vették a keletnémetek, és a programkezdés előtt közel ezren, a főszervezőket megelőzve megjelentek a helyszínen. Nem várták meg a hivatalos nyitást, és több hullámban áttörtek a határon. A magyar határőrök nem akadályozták meg a szökést, nem lőttek utánuk, nem tettek semmit. Szabadon hagyták vonulni a tömeget. Így, ez a Sopron melletti határáttörés a német egyesülés első igazán látványos akciójává vált. Tömeges vonulás a szabad világba…

 

A soproni belvárosi evangélikus templom bejárta, ahol Angela Merkel és Orbán Viktor találkozik.

 

A kiállításon sok írásos információt is közreadnak, melyeken többek között ezeket olvashatjuk:

 

„A Vasfüggöny a második világháború után két rendszer és ideológia, a kommunizmus  és a kapitalizmus harca határozta meg a nemzetközi élet eseményeit. A Churchill 1946-os fultoni beszédében elhangzott és híressé vált mondat szerint „vasfüggöny ereszkedett le Európára”. A brit politikus képletesen beszélt, az ideológiák harcának szimbólumaként használta a hasonlatot, nem gondolta, hogy rövidesen fizikai valóságban is megjelenik majd a vasfüggöny.”

 

 

„Út a szabad világba 1989: „Annus Mirabilis”azaz a csodák éve. A Páneurópai Piknik önmagában egy olyan civil kezdeményezés volt, amelyet a korábbi kommunista rezsim alatt el sem lehetett képzelni, és amelynek olyan politikai hatása lett, amire a szervezők nem is számítottak.  Katalizátorként hatott a Szovjetunió nyugati részének széteséséhez. A „vasfüggöny” áttörésével nem csupán a jelenlévő több ezer magyar, német és osztrák résztvevő, hanem egész Európa, sőt a világ vett szimbolikus búcsút a kettéosztottságtól, és a sztálini illetve a posztsztálini típusú diktatúrák uralmától.”

 

 

A tárlatot érdemes megtekinteni, azoknak is, akik még frissen emlékeznek az akkori eseményekre, és azoknak is, akik számára mindez csak történelem. A szabadtéri kiállítás Sopron Várkerületén szeptember végéig látható, mindenképp érdemes elindulni, mert e szépfekvésű nyugat-magyarországi város önmagában is csábítóan gyönyörű.

 

A Páneurópai Piknik sokrétű ünnepségéhez kötődik, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor közösen emlékeznek meg e neves történelmi évfordulóról.  A német kancellár és a magyar miniszterelnök  valamint a meghívott vendégek augusztus 19-én ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol a két vezető ünnepi beszédet is mond.

 

Sopron belvárosa a Tűztoronnyal

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.