Finom illatok fogadták a helyi sportpálya felé közelítőket. Erről a főzőcsapatok gondoskodtak, akik beneveztek az első helyi bográcsos ételek főzőversenyébe.

 

 

Néhányan a hozzávalók gondos előkészítésébe, míg mások a tálalásra ügyeltek. Voltak, akik a húsok darabolásánál figyelték még a hús szélirányát is. Mások a paprika-, paradicsom-, hagymametélést vállalták, és a gomba beáztatására is akadt ember.

 

 hirdetes_810x300  

 

A kondéroknál lévő csapatok beszélgettek, viccelődtek egymással. „Amíg elkészül a fotó, adok egy merőkanalat, hogy legalább te is csinálj már valamit!” – szóltak nevetve a szomszéd sátor alól, nyújtva is a konyhai eszközt. Ezalatt, egy másik személy folyadékbeviteléért aggódott: „Iszol te rendesen? Mert igencsak pihegsz.” Az egyik főzőmester odaszólt társának, „Sózd meg, hogy legalább sóíze legyen!”

 

 

Már az ételek elkészítése közben is nagyszerű hangulat uralkodott a futballpályánál. A jelenlévők éhségcsillapításra pogácsákat, dinnyét, zsíros kenyeret fogyasztottak. Hogy múljon az idő, néhányan beszélgettek, egy másik társaság pedig a kártyázást választotta.

 

 

A bakai tűzoltók csapatának tagjai a Körkép.sk-nak elmondták, hogy terítésükön nemhiába vannak kirakva a bakai Kulis fűszerek, hiszen a helyi és környékbéli terményeket feldolgozó házi recepteket alapján dolgozó Kulcsár Iván vezetette társaság segíti a bakai tűzoltók munkáját.

 

 

Fekete Gábor polgármester hírportálunknak elmondta, hogy a megválasztása előtt a falu élete hanyatlott, szinte rendezvénymentes volt. Így célul tűzte ki, hogy felpezsdíti a dercsikai életet, összekovácsolja a közösséget.

 

Fekete Gábor polgármester (jobbról piros-fekete ingben) a csapattagokkal egyeztetve.

 

Az utóbbi időben falunapot szervezett, de bevezette a hagyományos búcsút is. „Jó érzés volt látni, hogy a helyiek végre újra együtt szórakoznak” – újságolta. „A környező falvakban zajló sikeres főzőversenyeket látva úgy döntöttem, szeretnék egy dercsikai főzőfesztivált is szervezni, ahova az emberek kimennek, szórakoznak, kikapcsolódnak. Természetesen, a rendezvény előtt megkérdeztük az emberek véleményét, akik egyértelműen a főzőverseny megtartását hangsúlyozták” – mesélte az előzményeket.

 

 

„Többen jelentkeztek, hogy gulyást, halászleveket főznének, ezért úgy határoztunk, általánosságban véve főzőversenyként hirdetjük meg. Ezért lett a név a gulyásfőző-nappal ellentétben I. Dercsikai Bogrács Nap” – fogalmazott a településvezető.

 

 

Az önkormányzat a gulyások és a halászlevek első három helyezettjét külön értékelte. A polgármester elmondta azt is, nagy örömére szolgál, hogy a rendezvényre annak meghirdetése után, bár azt első alkalommal tartották, tizenöt csapat jelentkezett. Számukra a szervezők biztosították a főzőhelyszínt (mint pl. tűzifát, helyet, asztalokat, kenyereket, tányérokat, kanalakat), néhány csapat megkülönböztésére a színes trikókat. A háromtagú zsűrit Horváth Vilmos Bakáról, Világi Attila Nagybodakról és a dercsikai Simon Attila alkották. Mindhármójuk nagy tapasztalattal rendelkeznek a főzés területén.

 

 

A finomságok között volt birkagulyás, babgulyás, csülkös babgulyás és halászlé is. A csapatok egyike még nokedlit is szaggatott. Az augusztus 24-i verseny után az érdeklődők megízlelhették a nap finomságait. A közönség szórakoztatására, megtáncoltatására változatos zene volt biztosítva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.