Mindegy, milyen évszak veszi kezdetét, Komárom városa nem fogy ki a fesztiválokból: most, az ősz beköszöntével a Kútfeszt örvendeztette a minőségi zene és színi előadások kedvelőit. A fesztivál szeptember 6 – 8 között kilencedik alkalommal került megrendezésre az Európa Udvarban.

 

A háromnapos zenei és színi rendezvénynek jó idő esetében általában e hangulatos belső tér ad otthont. Főszervezője, s egyben szellemi atyja, Lakatos Róbert brácsaművész, jelen esetben is e patinás helyszínen nyitotta meg a műsort.  Tekintettel azonban a következő két nap kedvezőtlen időjárására, a további rendezvényekre már a Városi Művelődési Központba invitálta a nagyérdeműt.

 

Kor – Zár

 

A programot pénteken este az éppen harminc esztendeje megalakult Kor-Zár együttes nyitotta meg, melyet a Zsabka-fivérek alapítottak 1989-ben.  E dátumra utalódik a név-választásuk is, hiszen éppen egy korszak zárult le működésük kezdetén. Fő irányvonaluk a verséneklés, hogy kellemes zenéjüket tartalommal töltsék meg, és ezzel is gazdagítsák a közönséget.

 hirdetes_400x285  

 

Jelenlegi előadásukat is a csiszolt, fülbemászó muzsika mellett a mély költői gondolatok jellemezték, amelyek a zene harmóniája által könnyebben befogadhatóvá váltak. Zeneszámaik szövegeit leginkább kortárs költők szerzeményei tették ki, mint például Lackfi János, Böröczki Mihály, Nagy László.

 

Apám háza kapujában
mázsás kő hever magában,
legénynek nincs oly ereje,
azt a követ fölemelje.

Csak egy legény emelhetné,
leguggolna a kő mellé,
átkarolná, megfeszülne,
úgy emelné, mintha szülne.

Mintha szülné a világra,
dobná szívem udvarába…

( Lackfi János: Mázsa )

*

 

A gyerekszemem sose látott gondot,
és senki sem volt, aki nekem rontott
a dűlőutak lábikráiban,
az ujjam elérte a vadgalambot,
az ágak közül lehoztam a lombot,
de nem mondták, az út végén mi van,
bár jó apám, ki megjárta a frontot,
már tudta, amit soha ki nem mondott,
hogy sáros az a dűlőút, fiam.

( Böröczki Mihály: Dűlőút )

 

A Kor-Zár együttes hangulatos muzsikája után, a várva-várt Thália Színház sanzonestje technikai okok miatt elmaradt. Így helyettük Emmer Péter, a nemzetközileg is elismert komáromi gitárvirtuóz és énekes szórakoztatta a nagyérdeműt.

 

Agócs Gergely népzenész feleségével és legkisebb gyermekükkel

 

Szombaton délután a Városi Művelődési Központ színpadán Agócs Gergely a Budapesten élő, de valójában felvidéki népzenekutató, népzenei szakíró, s mindezek mellett aktív népzenész, a duda mesteri megszólaltatója, gyermekeivel együtt adott nagyszerű koncertet. Előadásukat a jelenlévők vastapssal jutalmazták.

 

Rövid szünet után a Délvidékről, a vajdasági Óbecséről érkezett Fokos zenekar foglalta el a VMK nagyszínpadát. A lelkes, és nagyon tehetséges fiatal zenészekből álló banda már több versenyen megméretette magát, 2012-ben részt vettek a Fölszállott a Páva népzenei és néptánc vetélkedőn, 2018-ban pedig a Döntők Döntőjéből győztesként tértek haza Budapestről. Műsorukban elsősorban vajdasági népzenét hallhattunk, de repertoárjukban szerepel erdélyi és felvidéki és anyaországi népzene is. Céljuk, hogy tovább ápolják nagyszüleik, dédszüleik zenei hagyatékát.

 

A Fokos próba közben

 

A vajdasági fiúk műsorát követően a nagyszínpad a híres-neves szlovák jazz- és blues király Peter Lipa koncertjének adta a teret, ők maguk pedig az Európa Udvar Borozójában, a táncház rajongóinak húzták a talpalávalót.

 

Vasárnap délután gyermektáncház várta a felcseperedőket, ahol a kiváló zenét az ifjú nemzedék tagjai Lakatos Áron, Nyárfás Mátyás, Lelkes Márton és Joó Bence szolgáltatták. Estére a Csavar Színház Jóka ördögét tűzték műsorra.

 

A közönség fölé Mária Terézia magasodik

 

A Kútfeszt háromnapos kulturális rendezvény köszönve a kiváló szervezésnek, élménydús hétvégét biztosított a tartalmas és minőségi szórakozás kedvelőinek.

 

Buday Mária

A képek a szerző elvételei

Megosztás:
Címkék: Kútfeszt

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.