Nyitókép: A csapat 1931-ben, az új focipálya átadásakor

 

A futball, mint sportjáték, az 1900-as évek elején kezdett Magyarországon meghonosodni, és nálunk, a Felvidéken még csak néhány jelentősebb városban működött futballklub.

 

1919-ben Bátorkeszi szinte az első községek közé tartozott, ahol a foci nagy rajongókra talált, s akik csakhamar a sportág aktív művelőivé váltak.

 

 hirdetes_400x285  
Az első futballcsapat

 

Most, a centenáriumi évforduló kapcsán az FC Bátorkeszi futballklub egy szenzációsnak ígérkező gálamérkőzésre készül, hiszen a híres-neves dunaszerdahelyi DAC 1904 csapata ellen játszik majd.

 

 

A község önkormányzata a rendszerint ősszel esedékes falunappal köti össze a fenti eseményt, s teszi így még színesebbé. Szó esett már róla, hogy a falunap egy újkeletű népünnepély, mely a rendszerváltás után, az ezredforduló előtti években jött létre. A hagyományok ápolása mellett helyet kapnak itt a jelenkor igényeit is kielégítő szórakozási formák, például zenei koncertek, vásár, de mindezek mellett most a focié lesz a főszerep. A rendezvénysorozat a futballpályán kap helyet, ahol a gálamérkőzést megelőzően különféle sportversenyekre, és egyéb aktivitásokra is sor kerül.

 

Az edzőpályán egy hatalmas színpad fogadja majd a nagyközönséget, amelyen délután az óvodás- és iskolás gyermekek, a nyugdíjas éneklő-csoport, valamint az Iringó Táncklub tagjai lépnek fel. Este pedig a két helybéli, népszerű és lelkes banda, a háromgenerációs Rockmisszió együttes, valamint a Studio Band ad koncertet.

 

 

Ugyanitt kap majd helyet a 9.00 órakor kezdődő főzőverseny is, amelyre 15 csapat nevezett be. A falunapról nem maradnak el a kézműves foglalkozások , valamint a megszokott, hangulatos,  színes vásár sem. Az árusok mellett lesz ugráló-vár, csúszda, de vércukor- és vérnyomás mérés is.

 

 

A Pro Futuro Villa Kezw társulás rendezésében tartalmas kiállítás ígérkezik a Bátorkeszi futball 100 évének meghatározó korszakairól, melyet kordokumentumokból, nagyjából 120 darab régi fotóból, vitrinben kiállított kupákból, és a focihoz kapcsolódó egyéb tárgyakból installálnak össze. A fényképeket a falu lakói adták közre a társulás kérésére. Az érdeklődők részletes betekintést nyerhetnek itt az elmúlt 100 esztendő helyi sport-történetébe:

 

A bátorkeszi labdarúgás kezdetei két névhez kötődnek, mégpedig Dr.Tauber Gyula és Wetzler Márk nevéhez.  A két család részvényese volt az egykori bátorkeszi sörgyárnak. A csapatot a falu fiatal sportkedvelői, iparosok, segédek és inasok, valamint diákok alkották. Első megnevezésük Bátorkeszi Sport Egyesület volt, és futballpályájukat az erdő szélén hozták létre, majd később, 1931- ben a faluközpontban egy korszerűbbet alakítottak ki.

 

A csapat 1941-ben

 

Az első futballcsapat tagjainak neve, tekintettel a centenáriumra felsorolást érdemel: Wetzler Márk, Tauber Gyula, Antal Pál, Bartonek Árpád, Zajtner Mihály, Dubány János, Sterk István, Buday János.  A klubot Tauber Gyula vezette.  A csapat sportfelszerelését a beszedett tagdíjakból fedezték, valamint a község jómódú rétegének támogatásából. Általában a zártkörű rendezvények bevételei is a csapat kasszájába kerültek.  Érdekesség, hogy a kapufákat mindig magukkal vitték a mérkőzésekre.

 

A csapat legelső edzője Nagy János kádármester volt. Ezekben az években még nem léteztek bajnokságok, a csapatok meghívásos alapon játszottak. A mérkőzések helyszínére gyakran gyalog, vagy szekérrel jutottak el. Az első időszak legsikeresebb játékosaiként Sterk Istvánt és Buday Jánost említik.

 

A II. világháború előtti csapat 1931-től már az új futballpályán játszott.  Az 1938-as esztendő a falu életében is változásokat hoz, hiszen a Felvidék jelentős részével visszacsatolódik a maradék Magyarországhoz. Ebben az időszakban a focicsapat már a székesfehérvári körzeti bajnokságban folytathatta a küzdelmet, mégpedig a levente sportegyesület csapataként.  Itt  már csak hivatalosan leigazolt játékosok játszhattak. Az igazolványokat központilag, Budapesten adták ki. Bátorkeszi Lévával, Nagy – Kálnával, Doroggal, Muzslával, Győrrel, Ebeddel és Székesfehérvárral játszott egy csapatban. A csoportban Léva és Dorog után a harmadik helyet foglalták el.

 

A háború befejeztével, 1945 őszén előbb a focipályát rendbe kellett tenni, eltávolítani a tankokat és egyéb szomorú, mi több, veszélyes tárgyakat.  A fiúk először zöld katonaingekben és cipőkben fociztak, de fokozatosan sikerült beöltözniük.  A megfelelő sportcipőket Szalai József és Pintér János cipészmesterek készítették számukra. Új nevük  Sokol Vojnice lett, Binetter József fakereskedő irányításával, aki anyagiakkal is rengeteget  segített talpra állásukban.

 

Gyerekcsapat az 50-es években, fiúk, lányok vegyesen

 

A bátorkeszi csapat 1953-ban felkerült a kerületi bajnokság I. A osztályába. Ekkor kerítették be a futballpályát is. 1955-től Décsi Károly edzette az akkori, gyönyörűen játszó aranycsapatot.

 

A bátorkeszi focisták utolsó nagy sikere az 1969/70-es  szezonra tehető. Ebben az időszakban adták át a község újabb, első igazán korszerű, öltözőkkel zuhanyozóval felszerelt, lépcsőzetes lelátóval kialakított  focipályáját. A pálya az egykori agyagos térségét foglalta el, s a falu lakói büszkén stadionnak nevezték. 🙂 A csapat tagjai ebben az időben:  Fónad János, Bitter Béla, Labancz Gyula, Szegi György, Szegi András, Tóth Sándor, Diószegi Gyula, Süttő József, Bohos Tibor, Laczkó Dezső, Dubány Árpád és Péntek Ernő.  A csapat 1973-ban kiesett az I. A osztályból, s talán elmondható, ekkor ért véget a bátorkeszi labdarúgás aranykora.

 

A csapat 1999-ben a 80. évfordulón

 

Vasárnap megtudjuk, milyen formában van jelenleg Bátorkeszi futballcsapata.

 

Mai felnőtt csapat

 

A gálamérkőzésre 2019. szeptember 15-én, 16.00 órai kezdettel kerül sor a Bátorkeszi futballpályán. A félidőben a bátorkeszi focilegendák kitüntetésére is sor kerül. A mérkőzés elején minden bizonnyal a DAC Nélküled  himnusza is elhangzik majd. Utána közönségtalálkozó lesz a DAC 1904 sztárjaival.

 

Mai gyerekcsapat

 

A színes kavalkád kedvelőinek, s főként a focirajongóknak kár lenne ezt a napot kihagyni!

 

Vasárnap tehát irány Bátorkeszi!

 

Buday Mária

 

A kordokumentumot és a fényképeket a Pro Futuro Villa Kezw PT elnöke, Bzsoch Gizella adta közre.

Forrás: A bátorkeszi labdarúgás 7O esztendeje. Összeállította PhDr, Kovács Imre. Bátorkeszi, EFSz 1989.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.