A térség programjai az elkövetkező időszakban:

 

Szeptember 26.-október 31. – Losonc, Nógrádi Könyvtár, Ismeretterjesztő osztály – Galéria

 

Monika Vozárová, festőművész kiállítása.

 

 hirdetes_810x300  

Ritkán látható hangulatos képek, melyek különböző népszokásokat örökítenek meg. A művésznő 50 éves korában kezdett el foglalkozni ezzel a témával.

 

 

Szeptember 27-28., – A Föld kincsei – kiállítás és vásár

 

Losonc, Galéria üzletközpont

 

A Galéria üzletközpont egyik legnépszerűbb rendezvénye, melyen  ásványokkal, az azokból tárgyakkal, főleg ékszerekkel ismerkedhetnek a látogatók. A kétnapos rendezvényen a kiállított tárgyak egy része meg is vásárolható

 

 

Szeptember 27., 10.00 óra – Jozef Klinda előadása

 

Losonc, Nógrádi Könyvtár, Ismeretterjesztő osztály

 

Jozef Klinda, környezetvédelmi szakember előadása a Kulturális és természetvédelmi örökségről, mely részeként bemutatásra kerülnek az e témában írt könyvei is.

 

 

Szeptember 27., 13.00 -18.00 óra

 

Losonc, Nógrádi Múzeum és Galéria

 

Az Idegenforgalmi Világnap alkalmából csaknem egésznapos rendezvény várja az intézmény látogatóit, melyen a Nógrád és Polyána területi Idegenforgalmi Ügynökség mutatja be tevékenységét. Kiállításokon mutatják be a poltári üvegipar 40 éves működésének legszebb termékeit valamint a Nógrádi csipkeverés  legszebb alkotásait.

 

A rendezvény délutáni részét Jozef Klinda előadása nyitja meg, aki Nógrádi természeti és kulturális örökségét mutatja be, kiemelt hangsúllyal azok kihasználásra a terület idegenforgalmában.  A rendezvényt könyvbemutató zárja. Az egykori losonci csempegyár történetéről, működésről szóló könyvet Pavel Hlodák és Molnár Sándor ismerteti.

 

 

Szeptember 29., 16.00 óra – Losonc, református templom

 

„Zengjen a dal…”. A Csemadok Losonci Alapszervezete és a Serly Kamarakórus a Zene Világnapja alkalmából szervez kórustalálkozót, melyen a vendéglátók melle a ragyolci Jázmin Női Kar, a füleki Melódia Női Kar, a füleki Pro Kultúra Férfikar, a losonci OZVENA vegyes kórus, az ECHO vokál csoport és a Galáris énekegyüttes lépnek fel.

 

A koncerttel  párhuzamosan tesz látogatást a Charta XXI. mozgalom egy csoportja, akik egy losonci városnéző sétát követően a Kármán József Alapiskola és Óvoda épületében a losonci magyar szervezetek képviselőivel találkoznak majd.

 

 

Szeptember 26, 18.00 – Egyházasbást, Bed & More Pogányvár

 

“Szeretnék egy régi/új képet létbe hívni. Egy olyan ország képét, ahol a beton és a szemét helyét fák és virágok veszik át.Ahol a fáradt, magányos biorobotok helyett erőtől duzzadó családok teremtenek. Ahol a térkövek és Audik helyén ezeregy kert pompázik. Ahol a gyermekeink mosatlanul ehetik a fáról a gyümölcsöt…Ahol Ember és Isten együtt teremt!

“Szeretnék egy régi/új képet létbe hívni. Egy olyan ország képét, ahol a beton és a szemét helyét fák és virágok veszik át.

Ahol a fáradt, magányos biorobotok helyett erőtől duzzadó családok teremtenek. Ahol a térkövek és Audik helyén ezeregy kert pompázik. Ahol a gyermekeink mosatlanul ehetik a fáról a gyümölcsöt…
Ahol Ember és Isten együtt teremt!

 

 

Október 4, 18.00 – Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

 

Kóstoltál már bort színi előadáson? Nem? Itt az ideje. Késő délután egy különleges színházi előadásra hívunk A Völgybe a Népi Ízek Ünnepére. Másnap főzőverseny. Ha kíváncsi vagy a Dúzsi borászat boraira és Mikó Istvánra, regisztrálj ! Szeretettel várunk !

Babits Mihály:

Jónás könyve borbemutatóval egybekötött rendkívüli színházi előadás a főszerepben: Dúzsi Tamás. További szerepekben:  Mikó István,  Suha Kálmán, Rusz Milán. Kísér a Tricikli band

 

 

Október 5, 6.30- Losonc, Phoenix Lutetia Polgári Társulás

 

Szerencs, Tokaji Szüreti Napok,

 

Fülek – Losonc – Szerencs – Tokaj – Losonc – Fülek

Kirándulás

Jelentkezés: E-mailen: [email protected], [email protected]

Mobilon: 00421 917 290998 vagy 00421 905 176 343

 

TOKAJI SZÜRETI NAPOK – Fehér borok, színes kultúra

 

A Tokaji Szüreti Napok a borvidék legrégebbi, még ma is működő rendezvénye. Az 1932-ben rendezték meg először és az évek során Hegyalja legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát.

 

A hagyományos programelemek mellett (szüreti felvonulás, főzőverseny, borászati-gasztronómiai események, színpadi műsorok stb.) az idei rendezvény is rengeteg programmal várja a városba érkezőket. Gyerekműsorok és foglalkozások, színes színpadi produkciók és a hagyományos szüreti felvonulás is szerepel a fesztivál programjában.

 

A Tokaji Szüreti Napok a borvidék legrégebbi, még ma is működő rendezvénye. Az 1932-ben rendezték meg először és az évek során Hegyalja legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát.

 

Legnagyobb érdeklődés a Szüreti Felvonulást kíséri, a több száz fős menetben Tokaj-Hegyalja apraja-nagyja képviselteti magát. A felvonuláson megjelennek a borvidék települései valamint azokra a hagyományokra is emlékeznek, amelyek a térség sajátosságát adták.

 

A szervezők törekszenek arra, hogy a legszélesebb körű programkínálatot állítsanak színpadra ezalatt a három nap alatt, így a népzenétől kezdve a magasabb kulturális értékekig bíró előadásokon át a könnyűzenei műfaj legkedveltebb művészei lépnek fel. Ebben az évben egyebek mellett az Eurovíziós dalfesztivált megjárt Freddie, a Neoton Famíliával generációk kedvencévé vált Csepregi Éva és Végvári Ádám kiszenekaros koncertjével, valamint a több mint tíz év után Tokaj főterére visszatérő Republic együttes koncertjével várjuk a látogatókat. Rendszeres kísérőrendezvénye a Tokaji Szüreti Napoknak a Tokaji Vár Napja, ahol az egykori Rákóczi várat kutató régész valamint a Tokaji Múzeum munkatársai invitálják „időutazásra” az érdeklődőket a Bodrog folyó túlpartján fekvő romhoz.

 

A Tokaji Szüreti Napok gasztronómia és borkínálata is egyedülálló a térségben, az októberi rendezvényen a borvidék legjelentősebb termelői, pincészetei kínálják boraikat. Emellett a belvárosban és a pincesoron nyitott pincékkel várják a látogatókat és több borászat külön erre az alkalomra kóstolókat, pince- és dűlőtúrákat illetve kisebb koncerteket is szervez. A város sétálóutcáján és főterén pedig kézműves vásár kíséri a három napos rendezvényt.

 

 

Október 5, 8.00 – Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

 

Szépséges Szárkő

 

A felvidéki vulkanizmus egyik legszebb ékköve a Szárkő. Bazalt orgonasípjai az ég felé, a magasba törnek. Belőle kifolyó lávaáron ma egy kalandos és érdekes sétát lehet tenni, mely igazi sárkánygerincként hömpölyög, úgyhogy csak halkan lépdeljünk, nehogy az alvó sárkányt felébresszük.

 

És a sárkány fejénél egy feledhetetlen panoráma vésődik az ember retinájába, amit kár lenne kihagyni, úgyhogy én javallom tartson velünk, aki csak tud!

A túra a Völgyből indul és oda is érkezik – a gömörpéterfali Almáspusztáról -, ahol az érkezőket a Népi Ízek ünnepe várja ínycsiklandóan finom falatokkal

 

 

Összeállította: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!