Kétnapos, Csíz fürdőben megtartott szakmai konferenciával ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet igazgatósága. A tájvédelmi körzetet a Kulturális Minisztérium hozta létre 1989. október 10-én.

 

A konferencia színhelye, Csíz, községi hivatal

 

Területe a losonci és rimaszombati járásra terjed ki, Részét képezik az akkor már létező, kisterületű védett körzetek, mint Somoskő Állami Természetvédelmi Rezervátum, a Bagolyvár Természeti Emlékhely, az Óbást melletti Pogányvár Természeti Rezervátum, az Ajnácskői Természeti rezervátum. Területe akkor 16278 ha volt, amit 2000-ben 16771 ha-ra bővítettek.  2001-ben további kis területeket helyeztek védelem alá, mint pl. a Szárkő, Bénai-sziklák, az Ajnácskő melletti Csontos árok, Hegyes-kő, Zaboda-kő  stb.

 

Eva Belanová

 

 hirdetes_810x300  

A Tájvédelmi Körzet 2000. július 1-től az Állami Természetvédelmi Hivatal részeként működik, mely időponttól a hatókörébe tartozik a losonci és poltári járás területe, valamint a Murányi Nemzeti Park területét leszámítva a rimaszombati járás területe is.

 

Katarína Gaálová

 

A konferenciára meghívást kaptak és képviseltették magukat a települések önkormányzatai, az említett járások természetvédelemmel foglalkozó intézményei, a Novohrad-Nógrád Geopark, a Bükki Nemzeti Park, a losonci és rimaszombati múzeumok és egyéb szervezetek képviselői. Jelen volt Miklós László egykori környezetvédelmi miniszter, a szlovákiai tájvédelmi körzetek létrehozásában meghatározó szerepet játszó Jozef Klinda, s természetesen a tájvédelmi körzet és az állami természetvédelmi hivatal munkatársai.

 

Gaál Lajos

 

A jelenlévőket Eva Belanová, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet igazgatója, valamint Július Tkáč, a vendéglátó Csíz község polgármestere üdvözölték. Ugyanezt tette a Környezetvédelmi Minisztérium nevében Boris Susko államtitkár, az Állami Természetvédelmi Hivatal nevében Peter Balázs vezérigazgató, a Novohrad-Nógrád Geopark nevében Agócs Attila, elnök. A sort Rónay Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója zárta. Szinte valamennyien apró ajándékokkal köszöntötték a jubiláló intézményt.

 

Jozef Klinda

 

A konferencia ezen részét ünnepibb pillanatok követték. Eva Belanová négy szervezetnek (a rimaszombati Gömöri Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Bükki Nemzeti Park, a Novohrad Nógrád Geopark) és 19 személynek emléklappal és a naphoz illő ajándékokkal köszönte meg az együttműködést, kifejezve reményét, hogy ez a továbbiakban is sikeres és gyümölcsöző lesz.

 

 

A tényleges konferencia első részében a résztvevők betekintést kaptak a tájvédelmi körzet történetébe, azokba a nehézségekbe, mellyel a kezdetekben meg kellett küzdeniük. A beszámolókat Katarína Gaálová, a Természetvédelmi Körzet első igazgatója moderálta. Nem maradhatott ki az előadók közül Jozef Klinda környezetvédelmi szakember, Gaál Lajos geológus, de Július Burkovský, környezetvédelmi szakember sem. A tényleges adatok ismertetése mellett nagy sikert arattak a személyes élmények megosztásával.

 

 

A konferencia szünetében együttműködési megállapodást írt alá a Besztercebányai Állami természetvédelmi Hivatal és a Bükki Nemzeti Park igazgatósága.

 

 

A konferencia délutáni részében szakmai előadások hangzottak el, melyek a Tájvédelmi Körzet tevékenységébe, az eddig elért eredményeibe adtak betekintést, nem mellőzve a problémákat sem. A nyitó előadásban Eva Belanová az intézmény aktuális helyzetéről adott egy hosszabb összefoglalót, bő teret adva a közeljövő feladatainak is.

 

Balázs Csaba, Anton Krištín és Balázs Attila a tájvédelmi körzet állatvilágát mutatták be. Önálló bemutatkozási lehetőséget kapott Somoskő vára és területe, melyről Peter Badinka, Sátorosbánya község polgármestere adott áttekintést. Ez a régió egyik leglátogatottabb helyszíne, két kiépített tanösvénnyel, a várral, a több évtizede védett bükkerdővel. A látogatók éves száma megközelíti a 30 ezret.

 

Az utolsó előadásban egy követésre méltó programot mutatott be Miroslav Fulín. Az önkéntességi alapon működő, Gólya címet kapott környezetnevelési program 13 évvel ezelőtt jött létre. Célja a gólyák megfigyelése és védelme. Kiemelt értéke, hogy e tevékenységébe a terület számos iskolája kapcsolódott be.

 

Miroslav Fulín

 

A konferenciát a Cseres-hegység legszebb fája című verseny kiértékelése zárta. Ennek győztese a Tajti községben található fehér fűzfa lett, a romhányi hársfa és détéri nyári tölgyfa előtt.

 

 

Másnap vezetett gyalogtúrákon ismerkedhettek meg a résztvevők a Tájvédelmi Körzet két kiemelt értékével, a Pogányvárral (Balázs Csaba, Ádám Sándor) és a Füleki várral (Miroslav Krajčí).

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.