Október 29-én, kedden a rimaszombati képviselők megtartották tervezett őszi ülésüket a megyeháza gyönyörű épületében. Az ülés első részében vagyonjogi kérdésekkel foglalkoztak és a pénzügyi osztály vezetője számolt be az első félév pénzügyi helyzetéről. Majd a városi főellenőr beszámolója és a járási ügyészség tiltakozó levele következett.

 

Portálunk az olvasók számára érdekesnek ítéli a pénzügyi osztály vezetőjének a beszámolóját, miszerint a város az első félévben a beruházásokra jóváhagyott csaknem 1,6 mil. euróból csak 9 százalékot merített ki. A képviselők ezt nagyon kevésnek ítélték és reményüket fejezték ki, hogy a városfejlesztésre jóváhagyott összeg az év végéig ki lesz merítve.

 

Jozef Šimko polgármester az alacsony merítésért az ellenzéki képviselőket hibáztatta. Szerinte a képviselők nem látták jól az egyes akciók menetét, rosszul ütemezték be a költségvetést még januárban. Igaz, hogy ezt korrigálták a nyár folyamán, de ez már kihatással volt a munkák menetére.

 

 hirdetes_400x285  

A városi főellenőr beszámolója a tervezett, képviselők által jóváhagyott pénzügyi ellenőrzésekről szólt. A beszámoló szerint ellenőrizve volt

 

– a Városkert felújítása 2016-tól mostanáig

– a 2018-as évben elvégzett utca-aszfaltozási munkálatok és

– a Zöld víz-Kurinc üdülőövezetben elvégzett munkálatok a 2018-as évben.

 

A főellenőr az ellenőrzések során több hibát is talált, amelyek a beszámoló szerint több esetben is komoly törvénysértést mutatnak. A kurinci vizicsúszda (mintegy 0,5 millió euró) építésének eddigi folyamatában tapasztalt hiányosságok olyan mértékűek, hogy a főellenőrnek feljelentést kell tennie az illetékes hatóságoknál. A többi észlelt hiányosságnál a beszámoló javaslatot fogalmazott meg azok maradéktalan eltávolítására.

 

A beszámoló elhangzása után nagy vita alakult ki a teremben. A polgármester szerint a főellenőr ártani akar a városnak. Szerinte Jurkemik képviselő júniusi feljelentése alapján a beszámoló minden egyes pontját már ellenőrizték a hatóságok és pár apróságon kívül nem találtak semmit. A bűnügyi szervek sem állapítottak meg bűncselekményt. Szerinte a munkálatok menetében a város csinált hibákat – mint mondta, ki nem csinál, ha dolgozik – de az elvégzett munkák nagy értéket képviselnek a lakosság szemében. És számára ez a döntő érv.

 

Az ellenzék szerint ez nem így van. Hangsúlyozták, hogy nem építkezhetnek állandóan törvényszegések közepette. Szerintük inkább lassabban, de törvényesen kellene. Rámutattak például, hogy több, összességében 4,5 millió euró értékű beruházás nem lehetett elkönyvelve mint beruházási alapeszköz, csak azért, mert nem rendelkeztek használati engedéllyel. Ez nagyon nagy összeg, nagy mulasztásnak számít.

 

A polgármester továbbra is azzal vádolta az ellenzéki képviselőket, hogy fékezik a város fejlesztését. Felhívta a figyelmet, hogy a lakosok is így gondolják, össze is gyűlt tőlük már 6500 aláírás a képviselők ellen.

 

A felújított tér a posta előtt.

 

A következő programpont a járási ügyészség álláspontjának az ismertetése volt a képviselőtestületi ülések ügyrendjének a vonatkozásában. A képviselőtestület az év folyamán új ügyrendet és ülésezési szabályzatot dolgozott ki és fogadott el. Ezt nem hagyta jóvá a polgármester és elfogadását a főellenőr sem tanácsolta. A vitás kérdésben most a járási ügyészség foglalt állást. Megvizsgálta a szabályzatot, miszerint törvénysértő, ezért több pontját átdolgozásra, néhány pontját pedig törölni javasolta a tiltakozásában.

 

A viták miatt elhúzódó ülést ezután a polgármester berekesztette és kitűzte a folytatást november első keddjére.

 

A folytatás is érdekesnek ígérkezik, ugyanis a képviselőtestület a posta előtti nemrég újjáépített tér nevéről fog dönteni. Sok javaslat érkezett a lakosoktól, szervezetektől, köztük a rimaszombati magyarság képviselőitől is. A polgármester közösségi oldaláról megtudtuk, hogy a város vezetése a Matica Slovenská női tagjai kezdeményezésére a Posta-tér (Poštové námestie) nevet fogja javasolni.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.