November 23-án, szombaton a KompAkt környezetvédelmi civil szervezet Komárom városvezetésének támogatásával Fogadj örökbe egy fát jelmondattal faültetési akciót szervezett. A felhívást az ősz folyamán többször hirdették a csoport közösségi oldalán, bizakodva, hogy minél nagyobb közegben felkeltik az érdeklődést.

 

Lelkes kezdeményezésüknek köszönhetően az elmúlt szombaton 107 kis facsemete talált így gazdára. Az akció nem volt teljesen ingyenes, a fákat jelképes összegnek számító 20.- euróért vehették át az érdeklődők, valójában azonban a csemeték értéke lényegesen magasabb. A szervezők olyan kertészetekkel vették fel a kapcsolatot, akiket már több éve ismernek és hajlandók voltak az ügyet támogatni. Emellett akadtak olyan cégek is, akik átvállalták a 20.- eurós díj kifizetését és saját alkalmazottjaiknak ajándékba adták a facsemetét, azzal a feltétellel, hogy elültetik, és a későbbiekben is gondoskodnak róla.

 

Füge

 

A KompAkt civil szervezetet a városi közeg hasonló életszemléletű lakói, a közös érdeklődés és értékrend hívta életre:  a felelősségteljes fogyasztás, a környezetvédelem,  hulladékszelektálás és hulladékcsökkentés, környezettudatosság, a permakultúra.   ( A permakultúra módszerei által kialakított kertek nem igényelnek lényeges beavatkozást, a természet példáját követve önfenntartó rendszereket alakítanak ki.)

 hirdetes_300x300  

 

A nevezett környezetvédelmi szervezet megálmodója Szegi Aranka agrármérnök, aki férjével Szegi Szabolccsal indította útjára a megmozdulást, és mára több sikeres rendezvényt tudnak maguk mögött.

 

Szegi Szbolcs (téglaszín mellényben )

 

A Fogadj örökbe egy fát program keretén belül az érdeklődők 11 különböző típusú facsemetéből választhattak, melyre interneten, egy előre megadott link segítségével regisztrálhattak.

A facsemete átvételére a várfal-közeli piactéren került sor, ahol a jelentkezők a gránátalma, korallberkenye, csavart fűz, leylandi ciprus, füge, homoktövis, szomorú fűz és az oszlopos leiland számos példánya közül választhatták ki az általuk igényelt facsemetét. A fácska mellé az új tulajdonosok írásos útmutatót – a gondozásával kapcsolatos kiadványt,  és szóbeli jótanácsot is kaptak.

 

Korallberkenye

 

A KompAkt  nonprofit szervezet faültető akciójának célja, hogy növeljék Komárom zöldövezetét, s ezáltal is egészségesebbé, élhetőbbé tegyék a várost. A Fogadj örökbe egy fát elnevezésű programjuk idén első alkalommal került megrendezésre, de a jövőben ezt rendszeresíteni szeretnék. Tehát a következő években is – a város lakóinak aktivizálásával – egy tisztább, zöldebb, egészségesebb környezet megteremtéséért óhajtanak munkálkodni. Jelmondatuk: Tudatosan, egyszerűen, zölden.

 

A KompAkt környezetvédelmi szervezet tevékenysége példaértékű, közös érdek, hogy egyre többen kapcsolódjanak kezdeményezésükhöz.

 

Buday Mária

Nyitóképen: Szegi Aranka

A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.