A  kormány 2018. februári kihelyezett ülésén, Nyústyán új Büntetés-végrehajtási Intézet megépítését hagyta jóvá Rimaszombatban. A határozat szerint az intézet a Szabópusztán már meglevő – működő intézet kibővítésével fog megépülni. Az intézet kapacitása 832 elitélt elhelyezésére lenne elegendő. Működését 340 alkalmazott biztosítaná, ebből 42 civil alkalmazott lenne.

 

Két évvel ezelőtt az Igazságügyi Minisztérium alaposan ismertette a tervezetet Rimaszombatban a környék lakosságával. Az akkori, beruházás melletti érvek úgy szóltak, hogy szükség van a büntetés-végrehajtási intézetek kapacitásának növelésére. Az sem volt mellékes, hogy Rimaszombatban már van egy ilyen intézet, melynek területe az államé, ahol elférne az új intézet is.

 

Börtön épül Rimaszombatban. Žitňanská a Körkép kérdésére is válaszolt

 

 hirdetes_300x300  

További előnyt jelentene, hogy a városban emelkedne a foglalkoztatottság, növekednének a szolgáltatók, beszállítók üzleti lehetőségei, és mivel városban több egyenruhás jelenne meg, így valószínűleg a közbiztonság is javulna.

 

 

Mivel az új intézmény területén nem tapasztaltunk semmilyen mozgást azóta sem, megkérdeztük a Büntetés-végrehajtási Intézetek pozsonyi Vezérigazgatóságát a beruházás folyamatának jelenlegi állapotáról.

 

Válaszukban elmondták, hogy a Rimaszombat-Szabópusztán épülő Büntetés-végrehajtási Intézetnek jelenleg a koncessziós közbeszerzése zajlik. Annak kiértékelése után négy pályázóval folytatnak verseny-tárgyalásokat, mely nincs határidőhöz kötve. A kivitelező, azaz a sikeres pályázó csak a teljes verseny-tárgyalás lefolytatása után lesz ismert.

 

A kormány jóváhagyta az új börtön építését Rimaszombatban

 

A projekt kivitelezését kezdetben 2020-ra, befejezését, illetve üzembe helyezését 2022-re ígérték.

 

Mivel a városi képviselőtestület ülésein Rimaszombatban gyakran elhangzik a lakásépítés szükségessége, arról is megkérdeztük a Vezérigazgatóságot, várható-e részükről lakásigénylés a beruházással kapcsolatban.

 

Válaszukban elmondták, hogy az új intézet átmeneti szállóval fogja biztosítani az alkalmazottai elszállásolását. Az új lakókomplexum nem lesz része az intézetnek. A beruházás keretén belül a meglevő lakóépület műszaki felújítását tervezik. A 13 lakásból álló épület mintegy 500 méterre található az intézettől.

 

Az új intézet a tervek szerint megközelítőleg 340 szolgálati munkahellyel számol. Mivel a beruházás kisebb lakhatási kapacitással számol, a vezérigazgatóság feltételezi, hogy a városban növekedni fog a lakások iránti kereslet.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.