Feled 2300 lakosú nagyközség Rimaszombattól délre, a Rima és a Gortva összefolyásánál. Helyzeténél fogva vasúti csomópont, de itt találkoznak Gömör-Kishont megye észak-déli és kelet-nyugati közútjai is.

 

Az Osztrák-Magyar monarchia alatt a község hivatalos neve Feled. Az 1918-as változások után rövid időre Veledin lett, 1922-től Feled és Feledince, 1951-től pedig Jesenské. A község magyar neve a mai napig is Feled. A 19. század végétől járási székhelyként szerepelt, egészen 1951-ig. Attól fogva a Rimaszombati járás része.

 

Nem lehet elmondani, hogy a község nagy kulturális élettel rendelkezik, de a karácsonyi vásár megrendezése a községben immár hagyománnyá vált. Ez sem mondható nagyméretűnek, de mégis megörvendezteti a helyieket és a környékbelieket.

 

  hirdetes_300x300   

De miből is tevődik össze a feledi karácsonyi vásár?

 

A kultúrház előtti téren főleg férfiak „tolonganak”. Kóstolgatják a káposztalevest, sült kolbászt, pacalpörköltet, amihez házi pálinkát és forralt bort is lehet kapni. Mindegyik olyan finomság, ami a borongós időben jól esik az embernek.

 

A vásár fő attrakciója a kultúrház előcsarnokában és folyosóin vár az érdeklődőkre, ahol gyerekek és szülők árulják a portékáikat. Méghozzá nem is akármilyeneket. Ezeket a gyerekek, pedagógusaik és szüleik készítették, kifejezetten erre az eseményre. Láthatóan szívesen veszik a fényképezést, de huncut mosollyal hozzáteszik, hogy azért venni is lehetne valamit, a bevételt ugyanis jótékonysági célokra fordítják.

 

 

Az egyik pedagógus a kérdésemre elmondta, hogy a gyerekek az iskolában foglalkozási órákon, pedagógiai segédlettel kapják az alapokat a termékek gyártásához. Kreativitásukon, kedvükön múlik, hogy szép termékeket gyártanak-e. Az pedig, hogy ide elhozzák, kiállítsák és árulják a portékáikat, a merészségüket, bátorságukat fejleszti-dicséri.

 

A zsúfolásig megtelt nagyteremben műsorral is készültek a gyerekek. Mivel a községben van szlovák és magyar iskola is, így szlovákul és magyarul is énekelnek, verselnek és táncolnak, méghozzá színvonalasan.

 

 

Az immáron sokadik alkalommal megrendezett feledi karácsonyi vásár és műsor a község és a helyi iskolák szervezésében valósult meg.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.