Fotó: Bystriconoviny.sk

 

Frissítve: 19.43 Besztercebánya megyében a településközi autóbusz-közlekedést a lakosság részére törvényből kifolyólag a megyei önkormányzat biztosítja. A megye egyik szerződéses szolgáltatói partnere a Zólyomi Autóbusz-közlekedési Vállalat (SAD Zvolen). Jelentős gépparkkal és mintegy 1000 alkalmazottal biztosítják a szolgáltatást a megye viszonylag nagy területén.

 

A szolgáltatóvállalat – vezetésének csütörtöki döntése alapján – szombati (január 25.) hatállyal leállítja a településközi autóbusz-közlekedés biztosítását a megye részére. A vállalat szerint ez a reakció arra a hosszú ideje tartó huzavonára, amely a vállalat és a megye között folyik fizetéskötelezettségi kérdésekben.

 

 hirdetes_810x300  

A szerződés – amelyet még az előző megyeelnök, Marian Kotleba kötött meg a szolgáltatóval – öt évre szól és havi előleg folyósításával oldja meg a szolgáltatás fizetését. A megye álláspontja szerint az EU előírások értelmében a versenytárgyalás nélkül megkötött szolgáltatások nem lehetnek hosszabbak két évnél, így a szerződés rossz. Az ilyen tárgyú beadványukat a Zólyomi Járásbíróság a napokban helybenhagyta. A szolgáltató azt sérelmezi, hogy így nincs jogalapja az elvégzett szolgáltatások megfizetésére sem.

 

 

Ján Lunter megyeelnököt csütörtöki álláspontja szerint meglepte a szolgáltató – általa radikálisnak vélt – döntése, mivel a bíróság határozata még nem lépett hatályba. Mindenképpen szeretné megelőzni a káosz fokozódását és azt, hogy a megye lakossága kárt szenvedjen, ezért a pénteki napra tárgyalást javasol a felek között, ahol lezárhatják a financiális kérdések megoldását.

 

A helyzet felettébb nyugtalanító, mivel ugyanilyen helyzetben van a Losonci Autóbusz-közlekedési Vállalat (SAD Lučenec) is, amely a megye déli részén biztosítja a településközi autóbusz-közlekedést a megye részére. Jelen pillanatban arra várnak, hogy meg tudnak-e egyezni a megyével, vagy ők is leállítják a szolgáltatást, mint a zólyomi kollégáik.

 

A helyzetből fakadó információkat a megye folyamatosan tölti fel a honlapjára (www. vúcbb.sk).

 

Frissítve: 

 

Kritikus a helyzet az autóbusz-közlekedési terén Besztercebánya megyében. Szombattól 5 járás 100 járata állhat le

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.