Dr. Bódi László rimaszombati születésű fiatalember. Nemzetközi kereskedelemmel foglalkozik, 11 országban vannak kereskedelmi kapcsolatai. Öt nyelven beszél, többek között egy on-line nyelviskolát is vezet. Élt az USA-ban, Németországban, Magyarországon, de 11 évig dolgozott Pozsonyban is. Egy éve újra több időt tölt otthon, Rimaszombatban. Hogyan látja egy világot járt fiatalember a Gömör-Nógrád régió helyzetét? Lát lehetőségeket a felzárkózásra, a meglevő regionális különbségek minimalizálására?

 

A Körkép erről kérdezte.

 

Mit jelent Önnek a Gömör-Nógrád régió?

 

 hirdetes_300x300  

Sokat. Innen származom, itt vannak a gyökereim. Sokat vándoroltam a világban, most egy éve többet vagyok otthon, Rimaszombatban. Innen járok ki rendszeresen ügyfeleinkhez, főként Németországba. Vándoréletem alatt folyamatosan látok, tapasztalok és tanulok. Volt és van lehetőségem összehasonlítani a különböző régiókat, országokat, így teljesen más szemmel látom Gömör és Nógrád problémáit és lehetőségeit.

 

A Gömör-Nógrád régió gazdasági és szociális téren a legelmaradottabbak közé tartozik az Unióban. Úgy hiszem, hogy a legnagyobb probléma az elkeseredettségben, passzivitásban van. Mindenki vár. Várja, hogy más oldja meg a problémáit. Ebből adódik, hogy erősíteni kell az aktivitást, összefogást, az összetartozást, nemzeti öntudatot, szülőföld szeretetét. Nagyon sok fiatal elvándorolt külföldre munka után, elszakadtak gyökereiktől, külföldön bolyonganak.

 

A legfontosabb, hogy akikben még mindig ég a szülőföld iránti szeretet, azok hazatérjenek ötleteikkel, tudásukkal és tapasztalatukkal és elkezdjenek alkotni. Ne munka után sóvárogjanak, hanem munkát, munkahelyeket teremtsenek itt helyben.

 

Lát ilyen lehetőségeket a régiónkban?

 

Látok. Úgy vélem, hogy a fiataloknak a lehetőségei itt is nagyok. Persze, merni kell belevágni. Ehhez legfőképpen információterjesztésre van szükségünk, arra, hogy az ötleteik, próbálkozásaik, szolgáltatásaik híre a lehető legtöbb emberhez eljusson. Most ezen dolgozunk olyan emberekkel, akik bizonyságot adnak nemcsak érdeklődésükről, hanem tettrekészségükről is. Őket nevezem immár Gömör-Nógrádi közösen tenni vágyóknak. És egyre többen vagyunk Gömör és Nógrád mindkét oldalán.

 

Hol tartanak?

 

Az elképzeléseimet 12 lépésben fogalmaztam meg, melyeket már többször bemutattam a Gömör-Nógrádi közösen tenni vágyók találkozóin. Most az első lépésnél tartunk, ez pedig a tájékoztatás kiépítése. Közös Facebook csoporton keresztül igyekszünk minden, a régiónkban szervezett rendezvényről, eseményről hírt adni. Úgy érzem, hogy ez alakul, csoportunknak 8 hónap után már csaknem 3000 tagja van. Célunk, hogy Rozsnyótól-Rimaszombaton keresztül, Salgótarjántól-Balassagyarmatig minden rendezvény hírét eljuttassuk az itt élőkhöz.

 

Szeretnénk ezzel is az együttműködést erősíteni, az összetartozás érzését közösséggé formálni.

 

Ide tartozik, hogy ugyanilyen céllal Gömör-Nógrád rádiót is szeretnénk indítani. Az idén egy on-line rádióban gondolkodunk, jövőre pedig FM rádiót szeretnénk. Mivel műsorvezetőként egy kis televíziónál már dolgoztam, van ezen a téren némi tapasztalatom.

 

Beszélhetünk már következő lépésekről is?

 

Nagyon fontos lépés számomra, hogy a lehető legtöbb önkéntes csoportot hozzunk létre a régiónkban, amelyek első körben szebbé teszik a településeinket. Tavasszal Somoskő-újfalu lehetne az első példa, akikkel kezdünk. A polgármester-helyettes keresett meg, valószínűleg sikerül valami szépet együtt elindítanunk. Az ő segítségükkel szeretnénk példát mutatni és létrehozni egy „Hogyan csináld?” útmutatót, amely aprópénzből önkéntesekkel képes maradandót és szépet alkotni településeinken. Somoskő-újfalunak már jelenleg is van önkéntes kertészcsoportja, amivel Gömörben például még nem találkoztam.

 

Következő lépés, hogy a turizmus és ezáltal a gazdaság megerősödjön a régió önerejéből. Ne a külföldi gyárak idecsalogatása legyen a régió célja, azok csak az olcsó munkaerőt keresik. Abból mi nem kérünk. Számunkra a biztonságos, multikulturalizmus nélküli, hagyományainkra, természeti kincseinkre és a palóc vendégszeretetre épülő turizmus a cél

 

Turistacsalogató élménycsomagok kidolgozását kezdtük el a CoolTour.sk utazási irodával együtt. Az értékesítést a www.gomor-nograd.com honlapunkon már magyar nyelven el is indítottuk. Egyre több partner jelentkezik, a nógrádi fél nagyon nyitottnak mutatkozik. Már 150 polgármesterrel kommunikálunk, többek között Skuczi Nándorral is, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével.

 

Úgy hallani, lesz disznóvágás is.

 

Az első csomagunkat már értékesítjük is. Igen, ez egy három napos, két éjszakás disznóvágás lesz, sok-sok tarka programmal. Élő cigányzene gömöri cigányzenészekkel, Lichtmanegger Tibor bronzkoszorús magyar nótaénekessel. A Gömör-Nógrád Szépe szépségverseny szépei lesznek az animátorok helyi népviseletben. A helyszín a Barkósági Gömörpéterfala melletti Völgyben lesz, amely 30 tagú csoportnak biztosít részvételt egyszerre.

 

Vannak érdeklődők?

 

Dolgozunk rajta. 1200 céget és mintegy ötmillió lakossági ügyfelet szólítottunk meg 2 hét alatt. Ezen kívül félmilliónyi külföldön élő magyart. A válaszokat azonban mindig a piac adja meg. A mi célunk az állandó próbálkozás, lehetőségek keresése és ezzel a kínálat megalkotása. Hiszünk benne és ez visz minket előre.

 

Külföldről is van érdeklődés?

 

Nyugat-Európában egyre gyakoribb a terrorizmus és piackutatásunk szerint a turisták az utóbbi években főként a biztonságosabb desztinációkat keresik. Régiónk biztonságos és gyönyörű természeti adottságai vannak, így bátran kínálhatjuk fel a nyugati turistáknak is lehetőségeit. Új csomagunkat a 3 napos Gömör-Nógrád élménytúrát már 11 nyelven fogjuk külföldön is értékesíteni. A budapesti reptér közelsége és az új Hatvan-Salgótarján gyorsforgalmi út kiváló lehetőségeket ad a számunkra.

 

Így már kirajzolódik nekünk egy nagyszabású, jól átgondolt fejlesztési program. Kikre számit a kivitelezésnél?

 

Őszintén hiszem, hogy a külföldre elköltözött Gömöriek és Nógrádiak meglátják az új lehetőségeket. Lehetőségeket abban, hogy itthon is érvényesülhetnek. Szeretnék látni Gömörben és Nógrádban is egy erősebb kis- és középvállalkozói réteget, mert ez jelenti egy régió stabilitását, fejlődésének az alapjait. Arra szeretném ösztönözni a külföldre elköltözött Gömörieket és Nógrádiakat, hogy lássák meg a lehetőségeket, itt boldoguljanak, itt fektessék be külföldön megkeresett tőkéjüket, de főként tudásukat és tapasztalataikat, itt kezdjenek el vállalkozni.

 

 

Havonta szervezünk találkozókat, ahol igyekszünk informálni, biztatni őket. Volt már találkozónk Rimaszombatban, Salgótarjánban és Füleken, most Karancslapujtőn szervezzük. Meg szeretném említeni, hogy a füleki találkozó csalódás volt számomra, csak Rimaszombatból, Salgótarjánból és Karancslapujtőről jöttek el, Fülekről egyetlen egy ember sem, miközben Rimaszombatban például 65 közösen tenni vágyó Gömöri és Nógrádi jelent meg novemberben.

 

Mit üzen az olvasóinknak?

 

Várjuk azok jelentkezését, akik késztetést éreznek, hogy itthon boldoguljanak, de úgy érzik, hogy egyedül nincs esélyük. Wass Albert szavait idézve: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Mede Géza

Fotó a szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.