Azután, hogy a kormány szerdán rendkívüli állapotot hirdetett, a Központi Válságstáb csütörtökön egy sor intézkedést hozott. Az intézkedések célja megfékezni az országban vészesen terjedő koronavírus járványt.

 

A Medvesalatt nincs regisztrálva koronavírussal fertőzött beteg. Ennek ellenére kíváncsiak voltunk, hogy az érintettek hogyan teljesítik az intézkedéseket. Pénteken ezért sorra látogattuk a nagyobb községeket.

 

Szlovákia kemény intézkedéseket vezet be a koronavírus miatt. Az iskolákat és a reptereket is bezárják

 

 hirdetes_400x285  

Egyházasbáston a községházán érdeklődésünkre elmondták, hogy a kis-iskola és óvoda bezárásáról hétfőtől fogva már intézkedtek. A lakosok szokásos ügyintézkedését nem csökkentik, mert az általában nem csoportos jelenség. A helyi panzió és korcsma működik. Úgy vélekednek, hogy ezek bezárása kérdésében a rendelkezések nem fogalmaznak egyértelműen.

 

A plébánia értesítése szerint szentmisét két hétig nem fognak tartani a katolikus templomban.

 

Tajti határmenti község. A Tajti-Cered kis határátkelőn személyi forgalom és gépkocsi forgalom (3,5 t-ig) engedélyezett. 11:00 órakor azt tapasztaltuk, hogy az államhatár szabadon átjárható, semmilyen ellenőrzés nincs foganatosítva. A községházán viszont úgy tudták, hogy a nap folyamán torlaszokat fognak kihelyezni a központi intézkedések szerint.

 

Cered. Kép: Körkép.sk

 

Arról is informáltak bennünket, hogy hétfőtől az óvodát és kis-iskolát is két hétre bezárják. Elmondták, hogy egy helyi polgár a napokban jött haza Olaszországból, de önkéntes karanténban tartózkodik odahaza. Félnek, hogy az intézkedések ellenére roma polgárok kimennek Németországba „dolgozni”. Itt is azt hallottuk, hogy az intézkedések a korcsmák bezárására nem egyértelműek. Misézni a templomban Tajtin sem fognak az elkövetkező két hétben.

 

Almágyban is hasonlóak a foganatosított intézkedések. Agócs Gyula polgármester kérdésünkre közölte, hogy véleménye szerint a polgárok felelősen állnak hozzá az intézkedések teljesítéséhez, viszont esetenként tapasztalható azok lebecsülése is. A vendéglátóegységek nyitva tartásával kapcsolatban ő sem tudott állást foglalni. A vállalkozók érdeklődnek, de a község nem tud intézkedni saját hatáskörben, mert az később kárpótlást vonhat maga után jövedelem kiesés miatt. Az ügyintézést az almágyi községházán is igyekeznek minimalizálni, a misézés az itteni templomban is szüneteltetve van.

 

Almágy teljes szervezettségű általános iskolával rendelkezik. Agócs Péter iskolaigazgató arról informálta portálunkat, hogy megkapták az Oktatásügyi minisztérium rendeletét, miszerint hétfőtől 14 napra bezárják az iskolát és az óvodát. Ezzel kapcsolatban már meghoztak minden szükséges intézkedést. Elmondta, hogy egy-két rendezvényt is törölnek, elmarad a Tompa Mihály vers- és prózamondó versenyre és a mesemondó versenyre való felkészülés. Mindez azonban nem befolyásolja döntően az éves tantervet. Reméli viszont, hogy a két hét elegendő lesz a járvány megfékezésére és további intézkedésekre nem lesz szükség.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.