A csallóközi településen szinte mindig pezseg az élet. Öröm a városba menni,  az emberek kint beszélgetnek az utcákon. Ha megkondul a templom szentmisére hívó hangja, a hívek imádkozni igyekeznek.

 

 

Volt ez mindaddig, amíg a világszerte tomboló koronavírus-járvány Szlovákia határait is át nem lépte. Fokozatosan megváltoztatva a mindennapokat Bősön is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az emberek, akik hozzászoktak, hogy reggelente még a munkahelyére gyalog igyekvő polgármesterrel – Fenes Iván – is váltanak néhány szót, ma bezárkóztak. A bősiek épphogy szólnak egymáshoz és rohannak otthonaikba, munkahelyeikre. Szokatlan, hogy a településen alig van mozgás.

 

 

Ha valaki kimegy az utcára, ma már a szigorításnak köszönhetően és elővigyázatosságból védőmaszkban teszi. Az emberben hiányérzetet kelt az elmaradó egy-egy bősi mosoly. Az utcákon hétköznap az önkormányzat alkalmazottai most is gondosodnak a város tisztaságáról, a zöldövezet ápolásáról. Mindenki teszi a dolgát tette a kormány  intézkedéseit betartva (védőmaszk, kesztyű, stb.).

 

 

Az üzletekben is mindenki gondosan megrakja kosarait és indul útjára.

 

„Veszek gyümölcsöt, szükségünk van a vitaminokra” – hallani az egyik vásárlót. Az árukészletben érzékelhető némi hiány a feltöltésekben.

 

„Már igazán vége lehetne! Az emberekben eluralkodik a félelem és a bizonytalanság!”

 

– fogalmazott egy másik.

 

 

Az éttermek esetében ahol ha csak egy-egy kávéra is, de szinte mindig volt valaki, ma csak az üres parkolók láthatóak, esetleg délidőben van mozgás az ebédkiadás miatt. A tulajdonosok gondosan odafigyelnek, hogy mindig informálják a polgárokat a menüsorról úgy az internet segítségével, mint az épületnél.

 

 

A bősi Antiochiai Szent Margit-templom bejárati ajtaja meghatározott nyitvatartási idő szerint tart nyitva. Ha valaki szeretné imára kulcsolni a kezét, vagy esetleg olvasnivalót vásárolna, az az előcsarnokban megteheti. Természetesen, a bősiek helyi szentmise nélkül sem maradnak, hiszen lelkiatyájuk – Parák László – vasárnaponként élőben közvetít szentmisét Bős város közösségi oldalán.

 

 

A helyzetet több napig figyeltük, hogy teljes képet adhassunk. Az egészségügyi központ felépítésén dolgozó szakemberek az utasításoknak megfelelően – dolgozzanak akár a földön, akár a tetőn – szintén védőmaszkban voltak.

 

Egy várossá vált település fejlődése és mindennapjai a Csallóköz szívében – Bősi interjú Fenes Ivánnal

 

Minden nap ugyanazt láttuk.  Találkoztunk azzal a csoporttal is, akik az önkormányzat megbízásából arcmaszkokat hordtak szét az idősek részére.

 

 

Láttuk, ahogy lelkiismeretesen mentek és tették a dolgukat. A védőmaszkokat helyi önkéntesek varrják, aminek  nagyon örült mindenki, aki megkapta. Hálásak érte.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyböjt 5. vasárnapja: “Bármennyire is sok küzdelmet, nehézséget, fájdalmat és szenvedést hoz számunkra az élet, higgyünk abban, hogy mindezek az örök élet felé vezetnek minket.”

 

Laky Erzsébet

Megosztás:
Címkék: Bős koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.