Az ünnepek előtti szigorított rendelkezések nem hoztak lényeges változást Losonc belső életében. Az autóforgalom egyértelműen növekedett, mint ahogyan a nyitva tartó üzletek előtti sorok hossza is.

 

 

A húsvét előtti napok a fokozott bevásárló kedv jegyében teltek. A gácsi utcai üzletközpont előtt egy órával a hivatalos záróra előtt legalább húsz méteres sor állt a bejárat előtt. A másik nagy népszerűségű üzletbe ugyanezen időben viszont nagyobb gond nélkül be lehetett jutni.

 

 hirdetes_810x300  
Húsvét előtt a pultok zöldséges és gyümölcsös része valahogy így nézett ki

 

Az üzletközpontok igazgatóságai itt és város más helyszínein is egyszerű módon szabályozták a vásárlók számát. Csak az engedélyezett számú bevásárló kosár állt rendelkezésre és kosár nélkül nem lehetett bemenni.

 

a kosárra várakozók türelmesek

 

A kötelező szájmaszk mellett mindenütt szigorúbb lett a higiéniai  előírások betartatása is. A vásárlóknak kötelezően vagy kesztyűt kell viselniük, vagy a belépés előtt fertőtlenítő folyadékkal kell lemosni a kezet. Sokkal nehezebben oldható meg az emberek közötti 1,5-2 méteres távolság betartatása.  Csak a pénztárak előtt/mellett vannak kijelölt sávok, de az  csak 2-4 hely, azután már tömött sorokban álltak. Az általunk bejárt üzletekben a távolságot alig, de inkább nem tartották be.

 

Sor az egyik bank előtt a múlt hét egyik napjának délutánján

 

Reggelente várakozó sorok álltak a pékségek előtt annak ellenére, hogy azok kenyérrel és pékárúval való ellátása csaknem egész nap folyamatos. Ezt megerősítette kérdésünkre az egyik pékség munkatársa. Elmondta, hogy ha korlátozva is, de a nyugdíjasok részére kijelölt időben – ha nincs idős vásárlójuk – másokat is kiszolgálnak, de a nyugdíjasok előnyt élveznek. A pékségek egyébként rövidített nyitvatartással működnek.

 

 

A városban nagyon hiányzik a piac, melyet a városháza rendelkezése miatt március közepétől nem lehet tartani. Az itt addig elérhető friss zöldséget és gyümölcsöt csak részben tudja helyettesíteni a közelben működő magán zöldségbolt, amely előtt a múlt héten már sorok álltak. Ebben természetesen közrejátszik, hogy a rendeleteknek megfelelően korlátozva van a belépés.

 

A vásárcsarnok előtti piactér, nyüzsgés nélkül

 

Egy két átszáguldó rendőrautót leszámítva az elmúlt napokban nem találkoztunk helyi ellenőrökkel, pedig voltak napközi időszakok, amikor pl. a Köztársaság téren lett volna lehetőségük beavatkozni. Ami a szájmaszkok viselését illeti, nem láttunk olyan járókelőt, aki ne viselte volna.

Szerdán reggel a Munkaügyi Hivatal is bezárt

 

Az űnnepek alatt a kerttulajdonosok közül sokan töltik kint az idejüket. Nyilván most van az ültetések, a kerti munkák ideje, s ezt ki is használják.

 

 

A természetben való tartózkodásra bőséges lehetőséget adnak a várost  övező mezők és erdők, ahol mezei és erdei utak, kerékpárút áll az érdeklődők rendelkezésére. A város nyugati határában lévő ladói mesterséges víztározó vizét ugyan néhány nappal ezelőtt leengedték, de így látványos. A déli partján kialakított sportpályák, lócák tűzrakó helyek használhatók. Pénteken délután itt járva láttam, hogy nagyon sokan kint voltak.

 

Péntek késő délután az erdei út határán

 

Losonc város önkormányzata azzal a kéréssel fordult az ünnepek alatt a természetjárókhoz, hogy óvják közösen a természetet és ottartózkodásuk idején tisztítsák is azt. Ennek érdekében az önkormányzat a fentebb említett területen megnövelte a szemeteskukák számát, és hulladékgyűjtő zsákokat is biztosít a kezdeményezéshez csatlakozók számára. A zsákokat a helyszínen vagy az erdészet irodájában tudják biztosítani.

 

Csevegések a tóparton

 

A város melletti kirándulóhelyek közül ezen felül még népszerű az egykori Losonci Fürdő, a Koháry völgy, valamint az innen kiinduló Jelsőcre ill. Panyidarócba vezető utak. Utóbbiakat elsősorban a kerékpárosok használják kedvteléssel.

 

 

Az ünnepek alkalmából Losonc polgármester-asszonya a város honlapján közzétett rövid beszéddel köszöntötte a város lakóit. Elmondta, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk, amikor a ünnepeket csak otthonainkban fogjuk átélni. Azt kívánta, hogy ezen napok alatt a húsvéti üzenettel összhangban gyűjtsünk elegendő energiát a jelen nehéz helyzet leküzdéséhez. Védjük egymást, legyünk egymással felelősek, segítőkészek. Köszönetét fejezte mindazoknak, akik az első vonalban dolgoznak a védelmünk érdekében.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.