Március közepe óta hatalmasat változtak mindennapjaink. A koronavírus miatti kényszerű korlátozások mindnyájunk életét megnehezítették. E helyzetnek megjelentek azonban a pozitív hozadékai is, hiszen az emberi kapcsolatokban elmélyült az empátia, a segítőkészség, teret kapott a leleményesség, a hasznosnak bizonyuló kreativitás.

 

Tudjuk, a járvány elején védőmaszk sem volt elegendő, így a legelső közösségi munka ennek pótlására irányult. Komáromban a városvezetés a Kožená Galantéria üzem igazgatójával vette fel a kapcsolatot, s azóta a cég több ezer maszkot készített el.  De bekapcsolódtak a vásárcsarnokban tevékenykedő vietnami közösség nőtagjai is, az általuk készített többszáz maszk azóta már a helyi idősek otthonának lakóit szolgálja.

 

Környező falvaink rugalmassága is azt mutatja, hogy e vészterhes időben a közösségek összefognak, mert mindenki érzi, mennyire fontos egymás támogatása. Bátorkeszi Önkormányzata a legelsők között fogott hozzá helyi szinten a védőmaszk-készítés megszervezéséhez. Erre lehetőséget adott a JÁZMIN idősek napközi otthonának közösségi tere, ahol több varrógépen indult be egyszerre a munka, s emellett a falu valamennyi szegletében számos ügyes kezű hölgy kapcsolódott be a varrásba.  Az elkészült szájmaszkokat először a 60 év feletti korosztálynak jutatták el, majd egészen az óvodás korú gyermekekig több mint 3500 maszkot osztottak szét a falu lakóközösségének.

 

 hirdetes_300x300  
Bátorkeszi asszonyok munkái – fotó, a község fb oldaláról (2)

 

Gútán mindjárt a koronavírus megjelenésének első szakaszában „Segítsük egymást” jelmondattal megalakult a Gútai Szívességbank, melynek fő mozgatórugói a városi képviselőtestület egy csoportja, élükön Németh Ivetával.  A képviselő egyben a Magyar Asszonyok Ligájának elnöke, s ily módon is sikeresen kiterjeszti a jószolgálati tevékenységet.

A Gútai Szívességbank tulajdonképpen egy önsegítő rendszer, természetes úton létrejövő s megújuló cserekör, ahol a helyi lakososok egymást segítik saját lehetőségeik és szükségleteik szerint. Több felajánló juttat el nehéz helyzetbe került családoknak élelmiszer csomagot is, (van, aki névtelenül), és a gútai gyermekotthon lakóinak pedig gyermek-ruházatot, gyümölcsöt ajándékoznak. A Magyar Asszonyok Ligája szintén a legelső pillanatban látott hozzá a védőmaszk készítéséhez, kezük munkája már többezer példányban segítik Gúta polgárait.

 

Segélycsomag – fotó, a Gútai Szívességbank oldaláról

 

Megtapasztaltuk már, a koronavírus miatti korlátozások sok területen befolyásolják életünket, még a napi vásárlásainkat sem a legegyszerűbb lebonyolítani. A komáromiak életét ráadásul az is megnehezítette, hogy a Területi Közegészségügyi Hivatal határozatlan időre betiltotta a városi piac működését.

 

A kialakult helyzet enyhítésére keresett megoldást a szintén gútai Pikáli Róbert. A magánvállalkozó a Facebook közösségi oldal alkalmazásával egy csoportot hozott létre, Termelői Piac – adunk, veszünk, segítünk cím alatt, mely a vásárló és az eladó közti kapcsolatteremtést szolgálja.  Kezdeményezése azonnali követőkre talált, és ma már több mint 4000 tagot tart számon.

 

Duka Ferenc búzacsírája – fotó, a Termelő piac oldaláról

 

Az termelők – eladók friss fotók közreadásával, a termények árainak feltüntetésével mutatják be portékáikat. A rendszernek köszönhetően a kertnélküli városlakók is könnyen hozzájuthatnak a vitamindús, friss hazai zöldséghez.  Kapható ezerféle hazai termék, zöldség- és virágpalánták, méz és ennek termékei, házi kolbász és egyéb füstölt áru, napos csibe, kisnyúl, kecsketej, mandulás aprósütemény, és sorolhatnánk a végetlenségig a változatos kínálatot. Érdeklődés esetén az eladó megjelöl egy időpontot, amikor beszállítja a kért árut egy adott településre. Ezt követően az eladó és vevő privát üzenetben egyeztetnek a termék átvételéről. A rendszer kiválóan, kipróbáltan működik.

 

Saját meggyőződésből állítom, hogy az átvett áru, mely véletlenszerűen a naszvadi Cserge Roland kertjének termése, kiváló minőségű. Mindezek mellett külön érdeme, hogy a megrendelt árut lakcímre szállította!

 

Cserge Roland kertjéből- fotó, a Termelői piac oldaláról

 

Ugyanez az elismerés vonatkozik a karvai Duka Ferenc portékáira is: saját készítésű csíramáléja (kőtés, biracs) egy óriási vitaminbomba, mely dobozolva, folyamatosan rendelhető.  Szintén kiválóak az általa készített gyümölcs-szörpök és lekvárok is.

 

Persze, az említettek mellett a Termelői Piac – adunk, veszünk, segítünk oldal valamennyi felhozatala szemet gyönyörködtető és csábító – megvásárlásra érdemes.  Gazdáját dicséri a jó portéka, s ennek szellemében bizonyára minden termelő a legjavát adja.

 

Hazai kertek friss termése – fotó Buday Mária

 

A helyi vásárlás lényegét pedig az ötletgazda Pikáli Róbert fogalmazta meg saját közösségi oldalán:

 

Miért a hazait választom? Mert a mi napunk érleli, mi vizeink éltetik, mi földjeink táplálják, és felvidéki gazdák termelik!”

 

Nem is kívánhatunk ennél többet.

Bizonysága, hogy minden nehéz élethelyzet új lehetőségeket rejt magában.

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.