Részben munkával telt a május 8-i  munkaszüneti nap Losoncon. A Közszolgáltatási Vállalat munkatársai délelőtt lekaszálták a lakótelepek közötti füves területeket. Elérhetővé váltak az itt található játszóterek is. A város, mint a normális életrendhez megszokottan, csaknem üres volt. A kis magánüzleteket leszámítva az üzletek zárva voltak, nem volt ok arra, hogy a lakosok a városban tartózkodjanak.

 

 

Az elmúlt két napban csaknem visszaállt a lakosok megszokott életrendje. A borbélyok és fodrászüzletek jelentős forgalmat bonyolítottak le. Szolgáltatásaikat a legtöbb helyen csak előre megrendelt és lefoglalt időben lehetett igénybe venni. Voltak helyek, ahol egy füzetbe kellett feliratkozni. Az érdeklődést jellemzi, hogy találtam olyan fodrászatot, ahol a legkorábbi szabad időpont május 18-a volt.

 

 hirdetes_300x300  

 

A jövő hét elejétől látogathatóvá válnak a kulturális intézmények is. Erről az intézmények többsége az on-line térben, azok elérhetőségein tett közzé részleteket. A Besztercebányai Kerület hatáskörébe tartozó intézményeket részben ellátta a látogatók fogadásához szükséges fertőtlenítő szerekkel.

 

 

A losonci Nógrádi Könyvtár május 11-től (hétfő) némi korlátozással a megszokott időrendben lesz látogatható, azzal hogy szigorúan betartják a biztonsági előírásokat. A délelőtt 9.00 és 11.00 óra közötti idősávban a 65 éves kor feletti nyugdíjasok részére lesz fenntartva. 12.00 és 13.00 óra között a könyvtár a termek fertőtlenítése miatt zárva tart.

 

A karantén bevezetése előtt kölcsönzött könyvek kölcsönzési idejét automatikusan május 31-re lett módosítva. A visszahozott könyvek karanténba kerülnek, s csak ezután lesznek visszahelyezve a polcokra. Belső változást hoz magával az is, hogy megyei támogatással átalakítási munkálatok kezdődnek amely a gyerekosztályt és a ismeretterjesztő osztályt érintik majd. A jövő héten még folytatódnak a magyar és szlovák nyelvű élő adások is.

 

 

A Nógrádi Múzeum és Galéria a közel két hónapos kényszerszünetet a belépő részek és a kiállítási termek felújítására használták ki. Az on-line felületein versenyek és információk várták azok olvasóit. Az érdeklődők on-line kérdezhették a múzeum és galéria kurátorait. Az intézmény május 12-én (kedd) nyitja meg a kapuit. A látogató beléphetnek a kerti részébe, megtekinthetik a május végéig meghosszabbított Hullámzás c. kiállítást.

 

 

Mivel a kulturális-közösségi rendezvények még nem tarthatóak, ezeket továbbra is nélkülözniük kell a látogatóknak. Nem rendezik meg az ezen időszakban megszokott sportrendezvényeket sem, azok időpontjáról a város honlapján lehet majd tájékozódni.  Újra látogatható a Városliget, beleértve az ottani hintákat és sportolásra szánt eszközöket.

 

 

Az, hogy mikor nyitja kapuit a Besztercebányai Levéltár losonci kirendeltsége, a Városi Múzeum és a Zsinagóga, egyelőre nem találtam érdemi információkat.

 

 

Újra lesznek, alapjaiban a megszokott időrendben magyar és szlovák nyelvű misék és szertartások a losonci templomokban. A Szűz Mária katolikus templomban május 9-én délután 17.00 órától, május 10-én 8.45-kor, az irtványosi lakótelep Krisztus király templomában pedig lesz magyar nyelvű szentmise.

 

 

Az alsószalatnai komposztáló telepet május 8-tól nyitotta meg újra a város, ahová a lakosok az előírt biztonság előírások mellett  újra elhozhatják a szerves hulladékaikat.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.