Ismert, hogy a gömöri városok és községek által alkotott térség gazdasági és szociális helyzete a legrosszabbak közé tartozik Szlovákiában. Változtat-e valamit ezen a járvány, vagy az alakulóban levő új kormány? Várható-e, hogy rosszabb lesz a térség helyzete, vagy van lehetőség a kitörésre, a jobb felé fordulásra? Erről kérdezzük a térség illetékeseit egy-egy villáminterjúban.

 

Elsőként Marian Habovčíkot, a ZMOGaM elnökét kérdezzük, aki egyben a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) vezetőségének is a tagja:

 

Hogyan segíti az önkormányzatokat a társulás a járvány leküzdésében?

 

 hirdetes_300x300  

Társulásunk szervei állandó tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal és a minisztériumokkal az önkormányzatok érdekében. Tudni kell azonban, hogy ezek intézkedései most elsősorban a gazdaság felé orientálódnak. Arra, hogy milyen a járvány hatása a vállalkozásokra és a szolgáltatásokra és arra, hogy mit kell tenniük.

 

Hogy látja, milyen hatása lesz a járványnak a gömöri térség városaira és községeire?

 

A járvány hatása főként a pénzügyi gazdálkodás terén fog megmutatkozni. A központi költségvetési szervek előzetes adatai szerint ugyanis a jövedelmi adó visszaesése a feltételezett költségvetési jövedelmeknek jelentős csökkenését jósolja a 2020-as évre. Az önkormányzatok többsége már reagált a változásra és – bizony sokszor – fájó intézkedéseket hozott a folyamatos működés bebiztosítása érdekében. Ezek az intézkedések a legtöbb esetben költségcsökkentő, spórolós intézkedések.

 

Van kihatása a járványnak az önkormányzatok hatásköreire?

 

Az önkormányzatok több intézkedést foganatosítottak a Központi Válságstáb rendeletei alapján. Az intézkedések költségeket emésztettek fel a költségvetéséből. A községeknek biztosítani kellett a lakosság védőfelszerelését, az idősek ellátását. Emellett el kellett látniuk a többi szolgáltatást is a község folyamatos működése érdekében.

 

Hogyan tudnak segíteni a tagjaiknak a mostani nehéz időszakban?

 

Társulásunk napi rendszerességgel informálja tagjait, mit tegyenek az új helyzetekben. Ehhez minden információt megtalálnak a ZMOS oldalán: https://www.zmos.sk/. De ugyanez érvényes fordítva is, gyűjtjük tagjaink észrevételeit és továbbítjuk őket a magasabb szerveknek.

 

Megítélése szerint tud segíteni a kormány térségünknek ezekben a nehéz időkben?

 

Társulásunk tapasztalatai szerint a kormány fogékony a javaslatainkra. Mi indítványoztuk például azt a törvényjavaslatot is, amely szerint az önkormányzatok ülései videókonferencia formájában folyhatnak a járvány alatt. Gazdasági tanácsot alakítottunk ki, amely a pénzügyek alakulását követi, és anyagokat terjeszt elő a kormány üléseire. Fordítva, mi is nagy mennyiségű anyagot készítünk az önkormányzatok számára, amelyek arra hívják fel a figyelmüket, hogy mit tegyenek a járvány okozta nehézségek leküzdésében.

 

Meg kell említenem viszont azt is, hogy a térség fejlődését biztosító programok akadozóban vannak. Azt tapasztaljuk, hogy a központi szervek sok előkészített tervezet elfogadtak, de a szerződések aláírása késik. Meggyorsításuk érdekében apelláltunk a megyén keresztül is, és apellálni fogunk az illetékes kormány-alelnökkel történő tárgyalásunkon is, amely előkészítés alatt áll. Ugyanígy szeretnénk előrelépést a Helyi Akciócsoportok (MAS) fejlesztési programjainak menetében is. Véleményünk szerint ugyanis ezek a központilag jóváhagyott térségi fejlesztési programok nagyon lassan haladnak, nem teljesítik a küldetésüket.

 

Mit szól a kormány új területfejlesztési koncepciójához?

 

Amennyiben a kormány egy minisztérium jogkörébe vonja a területfejlesztést, azt társulásunk üdvözölni fogja. Ez nagy segítség lenne térségünk önkormányzatainak, de más szubjektumainak is a fejlődés biztosításában.

 

Köszönjük a beszélgetést.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.